bezár
 

film

2011. 03. 20.
EU-elnökség - Magyar Filmtavasz, Báthory kulturkamion magyar és lengyel városokon át
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
EU-elnökség - Magyar Filmtavasz, Báthory kulturkamion magyar és lengyel városokon át.

prae.hu

A Magyar-Lengyel Barátság Napja hivatalos programjához kapcsolódva szerdán Poznanban ünnepélyesen megnyitják a 9. Magyar Filmtavaszt és elindul a Báthory expressz nevű kulturkamion a 10. születésnapját ünneplő civil alapítvány, a Krakkói Magyar Centrum szervezésében.

Öt magyar játékfilmet és öt animációs alkotást mutatnak be Lengyelország hét nagyvárosában szerdától április 20-ig. Látható lesz Tóth Barnabás Rózsaszín sajt, Szabó Simon Papírrepülők, Groó Diana Vespa, Dömötör Tamás Czukor Show és Hajdu Szabolcs Bibliotheque Pascal című műve, valamint öt animációs film - mondta el az MTI-nek Pászt Patrícia, a Krakkói Magyar Centrum vezetője.

A poznani megnyitón a magyar filmesek közül ott lesz Angelusz Iván és Csáky Attila producer, valamint Pálffy Tibor színművész, aki Hajdu Szabolcs filmjében játszik.

A Krakkói Magyar Centrum gyűjtést kezdeményezett a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak megsegítésére a lengyel lakosság körében. Az adományokat Poznanban adják át a devecseri polgármesteri hivatal képviselőjének. Az akciót hasonló magyar társadalmi megmozdulás követte a lengyel kormánygép szmolenszki katasztrófája után, amikor több mint ezer magyar részvétnyilvánító bejegyzést gyűjtöttek össze a krakkói centrum honlapján - emlékezett Pászt Patrícia.

Szerdán indul ugyancsak Poznanból a két országot évtizedeken keresztül összekötő nemzetközi gyorsvonat, a Báthory expressz ezúttal mint kulturkamion, hogy öt magyar és tíz lengyel nagyváros érintésével Varsóba érkezzen június 30-ára arra az eseményre, amikor Lengyelország átveszi Magyarországtól az EU soros elnöki tisztét. A kisteherautó utasai tíz lengyel és öt magyar nagyvárosban a helybéliektől történeteket, fotókat, tárgyakat gyűjtenek. A 30 napos, 2800 kilométer hosszú útról filmet is készítenek, majd az akció végén a szervezők kiállításon mutatják be az emlékeket mindkét országban.

Az eseményt az internet közösségi oldalain párhuzamosan zajló webkampány és virtuális művészeti bemutatók kísérik, s ezek a legfiatalabb lengyel és magyar korosztályt célozzák meg, olyan fiatalokat, akiknek nem volt eddig kapcsolata a magyar, illetve a lengyel történelemmel, kultúrával - fejtette ki a Krakkói Magyar Centrum alapító-vezetője.

A centrum szervezésében a Liszt-év alkalmából Rostetter Szilveszter, a veszprémi Árpádházi Szent Margit plébániatemplom orgonistája - minden ellenszolgáltatás nélkül - előadja a zeneszerző összes orgonaművét Krakkó, Tyniec és Bytom templomaiban május 8. és június 30. között - tette hozzá Pászt Patrícia.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Nuri Bilge Ceylan: Elszáradt füvekről

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés