bezár
 

film

2011. 03. 19.
Súlyos költségvetési megszorításokkal néz szembe az olasz kulturális élet
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
36,6 százalékkal csökkentette az olasz kormány a színházakat és filmgyártást támogató alap (FUS) finanszírozását, ami számos művészeti intézmény - közöttük a Cinecitta római filmgyár működését veszélyezteti.

prae.hu

Az idén a költségvetés 0,19 százaléka, vagyis 258 millió euró jut előadásokra és filmekre, ebből is 27 milliót egyelőre befagyasztottak. Ez mindenekelőtt a tizennégy operaház és a Cinecitta működését lehetetleníti el: nemhogy új produkciókra nem lesznek képesek, dolgozóik bérét sem tudják kifizetni - olvasható a színészeket, rendezőket, forgatókönyvírókat, díszlettervezőket és kollégáikat képviselő szakszervezetek honlapján.

A költségvetési megszorítások ellen országos sztrájkot hirdetett meg március 25-re az olasz színház és mozi világa. A sztrájk célja az, hogy legalább 415 millió euróra emeltessék vissza a költségvetési segítséget. Enélkül az olasz színház és mozi hanyatlása visszafordíthatatlan - emlékeztetnek az érdekképviseletek arra is, hogy az ágazatban dolgozók kilencven százalékának eddig is csak alkalmi szerződése volt. A szakszervezetek feleslegesnek tartják a mozijegy árának a kormány által javasolt egyeurós emelését, szerintük ez a nézőt bünteti. Megoldásnak azt tartanák, ha a tavaszi helyhatósági választásokat és népszavazást ugyanazon a napon és nem külön rendeznék meg, ezzel 300 milliót lehetne megtakarítani. A március 25-én zárva tartó színházak és mozik nem csatlakoznak a március 27-i színházi világnaphoz sem. Március 26-28. között a múzeumok, könyvtárak tartanak tiltakozó akciókat. Tavaly tavasszal az olasz kulturalis élet közel egy hónapon át sztrájkolt a költségvetési megszorítások ellen.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
A Friss Hús Határhelyzetek című nemzetközi szekciójáról
Nuri Bilge Ceylan: Elszáradt füvekről
Dev Patel: A Majomember

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés