bezár
 

film

2011. 03. 19.
Etno mozi az országos táncházi találkozón
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A magyar néprajzi filmek, folklór témájú televíziós műsorok legjavából látható válogatás a 30. Országos Táncháztalálkozó keretében tartandó Etno moziban két napon át. A szervezők március 21-ig még várnak bemutatandó alkotásokat.

prae.hu

A találkozót április 2-án és 3-án rendezik meg a Papp László Budapest Sportarénában, a Budapesti Tavaszi Fesztivál részeként.

A szervezők összegzése szerint az országos táncházi találkozók kínálnak alkalmat arra, hogy együtt láthassa a filmes és a néphagyományokkal foglalkozó szakma, valamint a nagyközönség egy-egy év magyar néprajzi témájú filmtermésének legjavát.

Mint felidézik, 2003-ban indult el a kezdeményezés, amelynek célja, hogy a táncházi találkozón rendszeresen résztvevő, a néphagyományok iránt fogékony, 15-20 ezer táncos látogató "pihenésként" a filmek segítségével megismerkedhessen a még élő hagyományokkal, "adatközlőkkel", előadókkal, a hagyományokat hordozó emberek életével, lakóhelyeivel, találkozzon a folklórkutatás korszerű gondolataival.

A szervezők szerint azonnal népszerű lett a kezdeményezés és 2003 óta az Etno mozi a hazai készítésű, folklórral foglalkozó filmek rendszeres bemutatkozási helyévé vált. "Sok film számára ez az egyetlen lehetőség, mivel a televíziók egyre kevesebb ilyen témájú filmet sugároznak. Az alkotók, gyártók zöme hazai, de határon túli magyar műhelyek is gyakran vendégeskednek" - olvasható a közleményben.

A mozi programja a rögzített műsoroktól (zenekari koncertek, táncbemutatók) a portréfilmeken, ismeretterjesztő filmeken át az antropológiai szemléletű, szociografikus és kreatív dokumentumfilmekig széles skálán teszi lehetővé az éves filmtermés áttekintését.

Az idei jubileumi táncházi találkozón is két napon át láthatók filmek, a szervezők március 21-ig még várnak alkotásokat akár a határon túlról is.

Az Etno moziról részletes információk és filmelőzetesek találhatóak a www.tanchaztalalkozo.hu honlapon.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
A Friss Hús Határhelyzetek című nemzetközi szekciójáról
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz

Más művészeti ágakról

Bartók György szerzői estje a Fugában
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés