bezár
 

film

2011. 03. 17.
Bodzsár Márk rendező berlini ösztöndíjat kapott
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Istent játszó mentősökről szóló forgatókönyvével Bodzsár Márk elnyerte a három hónapos berlini Nipkow-ösztöndíjat. A fiatal filmes április elején utazik a német fővárosba, a forgatást őszre tervezi.

prae.hu

A Kamera Hungárián díjat nyert Levegőt venni című kisjátékfilm rendezője, Bodzsár Márk az MTI-nek csütörtökön elmondta: a Nipkow-ösztöndíj egy olyan nagyjátékfilmek fejlesztéséhez nyújtott támogatás, amely a forgatókönyv csiszolásában segít és hasznos szakmai, forgalmazói kapcsolatokra lehet vele szert tenni.

"Ez egy alkotói ösztöndíj, és szerintem nagy megmérettetés, hiszen kiderül, mit gondolnak a külföldi szakemberek a forgatókönyvemről" – emelte ki a rendező. Hozzátette, hogy Mundruczó Kornél, Bogdán Árpád, Kenyeres Bálint, Fliegauf Benedek korábban szintén megkapta az ösztöndíjat, és mindannyian sokat profitáltak belőle.

Bodzsár Márk a filmtervet a filmművészeti egyetemre készült vizsgamunkájából fejlesztette tovább. "A történet valós eseményeken alapul, amúgy minden más fikció" – fogalmazott.

A rendező az interneten bukkant a film alapjául szolgáló hírre, amely arról szólt, hogy lengyel mentősök illegális eutanáziát végeztek pénzért. A film főhőse a délszláv háború elől Magyarországra szökött orvostanhallgató, aki mentősként helyezkedik el a kilencvenes évek Budapestjén. Az éjszakai szolgálatok során azonban rádöbben, hogy két társa válogat a betegek között, sőt pénzért akár illegális eutanáziát is végrehajt.

"A mentősök életéhez hozzátartozik, hogy munkájuk során sok extrém esettel találkoznak, legtöbbször az élet fájdalmas aspektusaival" – magyarázta Bodzsár Márk, aki azért helyezte a történetet a kilencvenes évek első felébe, hogy a cselekményt stilizálják, eltávolítsák a jelentől, bemutassák a kegyetlen "vadkapitalizmus időszakát". "Érdekesnek tűnt az az ellentét is, hogy a főhős a háborúból érkezik a békébe, mégis itt ismerkedik meg igazán a halál és a borzalom különböző formáival" – tette hozzá. A fiút Ötvös András, a mentőorvost Rába Roland, a sofőrt Keresztes Tamás alakítja. Bodzsár Márk elmondta: mindhármukkal baráti kapcsolatban van.

"Keresztes Tamással régóta barátok vagyunk, tulajdonképpen rá írtam a szerepet. A másik két szerepre egy szűk körű castingot tartottunk" – közölte a rendező. Az operatőr, Reich Dániel Bodzsár valamennyi filmjében dolgozott.

A forgatást az idén őszre tervezik, noha a film anyagi háttere még bizonytalan.

"A Nemzeti Erőforrás Minisztérium tízmillió forintot ígért a filmhez, és reméljük, mire a forgatáshoz érünk, kialakul egy új pályázati struktúra, amelyen további támogatást nyerhetünk" – hangsúlyozta a rendező, aki a Magyar Mozgókép Közalapítvány támogatásával készült pilot alapján szeretne további támogatót találni. A bemutatót 2012 tavaszára időzítenék.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Emberpróbáló filmnézés a cannes-i filmfesztiválon

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés