bezár
 

zene

2011. 03. 17.
Káel Csaba a Művészetek Palotája élén
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Káel Csaba rendezőt nevezte ki március 17-i hatállyal a Művészetek Palotája Nonprofit Kft. vezérigazgatójává Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter - jelentették be csütörtökön a Müpában rendezett sajtótájékoztatón.

prae.hu

Mint azt Kiss Imre, az intézmény leköszönő vezetője elmondta, megromlott egészségi állapota miatt felmentését kérte a minisztertől, ezért vált szükségessé új vezérigazgató kinevezése.

Káel Csaba, aki a kezdetektől a Müpa egyik tanácsadója, az operaprogramok szerkesztője volt, öt évre kapta vezérigazgatói megbízatását. Kiss Imre - akit még a Duna-parti épület építése idején, 2006 októberében kértek fel a Művészetek Palotája mint intézmény létrehozására, és akit részben a Müpa élén végzett munkája elismeréseként hétfőn a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével is kitüntettek - főtanácsadóként segíti a továbbiakban az új vezérigazgató munkáját.

Káel Csaba emlékeztetett arra, hogy az intézményt működtető csapat létrehozásától együtt dolgozott Kiss Imrével.

Elődjének munkáját méltatva rámutatott: az ország legjobb kulturális menedzsereként kapott felkérést a Művészetek Palotája programjának megalkotására, a napi munkát végző társulat megszervezésére, és olyan sikerrel végezte munkáját, hogy ma már a Müpa a világ nagy kulturális intézményeinek, a brüsszeli BOZAR-nak, a New York-i Carnegie Hallnak, a londoni South Banknek a klubjába tartozik, "tehát az NB I-es ligában játszik."

"Szakmai és közönségigény hívta életre a Művészetek Palotáját, amelynek a kiemelkedő művészeti arculatát nemcsak megőrizni kívánom, hanem továbbépíteni is" - hangsúlyozta Káel Csaba, hozzátéve, hogy ezután is a külföldi élmezőnyből hívnak előadókat, de még gyarapítják a gazdag ifjúsági programokat. Ugyanakkor figyelemmel lesznek a kulturális piacnak azokra a szegmenseire is, amelynek legjobb képviselői szeretnének a Müpában is teret kapni és jövedelmet is hoznak a háznak.

Az új vezérigazgató hozzátette: csütörtökön délután társulati ülést tart, majd részletes átadás-átvétel következik.

Ezután lát hozzá a menedzsment - amelynek változatlanul tagja Csonka András vezérigazgató-helyettes - az új stratégiai terv kidolgozásához.
Csonka András kiemelte: a közeljövőben olyan kiváló művészek lépnek a Müpa pódiumára, mint a Moszkvai Nagyszínház, vagyis a Bolsoj Zenekara, illetve a New York-i Filharmonikusok. Ősszel újra vendégük lesz Cecilia Bartoli, ezúttal az Il Giardino Harmonico kíséretével, valamint Edita Gruberova, Matthias Goerne, Dianne Reeves és Steve Reich. A rendkívül sikeres Budapesti Wagner-napok pedig megint premierrel, a Lohengrin bemutatójával várja a hazai és nemzetközi publikumot.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző
Bartók György szerzői estje a Fugában
Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés