bezár
 

film

2011. 03. 17.
Március 24-én temetik Lestár János filmrendezőt
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Március 24-én a Fiumei úti Sírkert szóróparcellájában temetik Lestár János Balázs Béla-díjas filmrendezőt, érdemes művészt - tájékoztatta a Magyar Filmművészek Szövetsége csütörtökön az MTI-t.

prae.hu

A nyolcvanadik születésnapját éppen megérő, február 25-én elhunyt dokumentumfilmes alkotót a szövetség saját halottjának tekinti.
Lestár János 1931. február 24-én született Budapesten.

A Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1957-ben kapott rendezői diplomát, és a Könyves Kálmán körúton akkor induló Budapest Filmstúdióhoz került asszisztensnek.

Közben rövidfilmek társrendezőjeként is bemutatkozott Raffay Annával (Busójárás, 1958), Kollányi Ágostonnal (Madárdal a kőrengetegben, 1959). Első önálló, egy kiállítást bemutató Színek és képek című dokumentumfilmjével (1959) sikert aratott.

1963-ban a MAFILM Katonai Stúdiójához került, ahol igen sok, a katonai életet bemutató dokumentum- és játékfilmet készített, illetve katonai oktatófilmek létrehozásában is közreműködött. Itt készült produkciói közül jó néhány moziforgalmazásba is került.

1974 és 1987 között a Magyar Híradó és Dokumentum Stúdióban rendezett, majd az 1987-ben megalakult MOVI-ban készítette filmjeit.
Dokumentumfilmes munkái között jelentős helyet foglal el az Amerika. Nyugdíjas munkások életviteli nehézségeiről szól a Helyettük, értük.... A pusztavacsi béketalálkozó filmdokumentálása a Tolerancia. A Fórum Film Kordokumentumok '92 című sorozatának egyik szerzője volt.
A Balázs Béla-díjat 1969-ben, az érdemes művész címet 1981-ben kapta meg.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
A Friss Hús Határhelyzetek című nemzetközi szekciójáról
Dev Patel: A Majomember
Csáki László: Kék Pelikan

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Renaud-Delage: Gru 4
Platon Karataev: Napkötöző
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés