bezár
 

zene

2011. 03. 17.
Tavaszi fesztivál: Verdi az Operaházban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Csaknem tíz évvel az előző premier után ismét Lukács Gyöngyivel Lady Macbeth szerepében mutatja be Verdi zenedrámáját, a Macbethet a Magyar Állami Operaház. Az új produkciót, amelyben Cakó Ferenc homokanimációi is szerephez jutnak, a Budapesti Tavaszi Fesztiválon március 22-én láthatja először a közönség.

prae.hu

Mint azt Szinetár Miklós rendező a premiert beharangozó csütörtöki sajtótájékoztatón felidézte, még az operaház előző vezetése kérte föl a Macbethre, s ő néhány nap gondolkodási időt kért, mérlegelve, vajon eszébe jut-e valami a darabról. Minthogy határozott elképzelése, mondanivalója alakult ki, igent mondott.

"Számomra a Macbeth arról szól, hogy az ember milyen végtelenül kiszolgáltatott a politikában, a hatalomban, de a magánéletben is, nem véletlenül szerepel ma világszerte a fontosabb házakban" - mutatott rá a rendező.

A Macbethet azért tartják sokan kevésbé népszerű operának, mert nincs benne olyan líra szerelmi szál, mint a Traviatában vagy a Rigolettóban. Szinetár Miklós szerint azonban Macbeth és Lady Macbeth viszonya sistergően erotikus, de tükrözi a mű azt az érzelmi változást is, amely a főhős és Banquo barátságát tönkreteszi.

A címszerepet Alexandru Agache énekli, aki ezzel a figurával bejárta a fontos operaszínpadokat. Számára is izgalmas - és ebben a rendezésben szerinte jól érzékelhető - , hogy ez a pár a mohó hatalomvágytól vezérelve hogyan teszi tönkre az egész környezetét, miközben önmagukat is teljesen lerombolják.

A Ladyt éneklő Lukács Gyöngyi - aki civilben is Agache társa - felidézte, hogy 27 évesen, Londonban, a Covent Gardenben találkozott először a szereppel. "Nagyon jól megtanultam, de most visszahallgatva a felvételt, tudom, túl fiatal voltam. Ehhez a szólamhoz technikailag, kondícióban és lelkileg is meg kell érni. Azt hiszem, most uralom teljesen a Lady alakját" - jegyezte meg az énekesnő.

A produkciót vezénylő Győriványi Ráth György arra hívta fel a figyelmet, hogy Verdi munkásságában a Macbeth-tel új korszak kezdődött, ez az opera jelzi a belcanto örökséggel való szakítását, és azt, hogy elkezdte megkövetelni librettistáitól a jó minőségű szövegkönyveket.

Mint mondta, az 1840-es ősbemutató után átdolgozta, javította operáját Verdi. Budapesten a párizsi változatot adják elő, de "egy ajándékkal", a firenzei első verzióból ugyanis beemelik Macbeth halálát, így ezt a remek áriát is hallhatja a közönség - tette hozzá.

A produkció újdonsága lesz, hogy Cakó Ferenc homokanimációja is kíséri majd a Horgas Péter díszletében játszódó operát.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
A 180-as Csoport című kötet bemutatója

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés