bezár
 

film

2011. 03. 16.
Az európai filmipar támogatásáról tárgyalnak Brüsszelben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az európai filmipar támogatásának jövőjéről tárgyalnak a filmes szakma képviselői pénteken Brüsszelben.

prae.hu

A nyilvános meghallgatáson az európai audiovizuális ipar támogatására létrejött MEDIA programmal szembeni igényekről vitázik a filmipar.

"Nagyon nyitott vitát szeretnénk arról, hogy a program mely elemei jók és melyek szorulnak javításra a jövőben" - mondta el Aviva Silver, a MEDIA program vezetője.

Az Európai Unió kezdeményezésével többek között független forgalmazókat, moziüzemeltetőket, producereket támogatott az elmúlt 20 évben az egyéni struktúrák kialakításában.

Ebből olyan elismert rendezők is profitáltak, mint Lars von Trier, Pedro Almodóvar, Francois Ozon, Stephen Frears vagy Nanni Moretti, akiknek filmjei több országban az uniós támogatás segítségével kerültek a mozikba.

"A MEDIA program nélkül ma nem lenne audiovizuális ipar Európában" - hangoztatták különböző filmes szervezetek - többek között az Európai Filmakadémia - az Európai Bizottság elnökének, José Manuel Barrosónak írt közös levelükben.

A hír, miszerint Barroso megkérdőjelezte a MEDIA létjogosultságát, aggodalmat keltett az európai filmiparban a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon. Azóta naponta mozik, forgalmazók és producerek szervezetei küldenek Barrosónak tiltakozó leveleket és petíciókat egész Európából.

Egy nappal a brüsszeli hivatalos meghallgatás előtt Costa Gavras, Theo Angelopoulosz és Radu Mihaileanu vezetésével európai filmkészítők delegációja tesz személyes látogatás José Manuel Barrosónál.

Az Európai Bizottság elnöke megütközéssel reagált a tiltakozásokra, a finnországi Turkuban tett látogatásakor pedig kijelentette, hogy nem akarják megcsonkítani a MEDIA programot. Épp ellenkezőleg: a program megerősítését helyezik kilátásba.

"A politikusok alábecsülik a filmipar jelentőségét, hiszen nincs még egy iparág, amelynek ehhez hasonlóan erős kulturális hatása lenne hagyományainkra, történetünkre és jövőnkre is" - hangsúlyozta Silver.
A MEDIA program 2007 és 2013 között összesen 755 millió euróval támogatja az európai filmipart, mindenekelőtt az európai filmek hatékonyabb terjesztésére, népszerűségük növelésére, valamint az ágazat versenyképesebbé tételére koncentrálva.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Csáki László: Kék Pelikan

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés