bezár
 

irodalom

2016. 06. 06.
A Gondolat Kiadó az Ünnepi Könyvhéten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Gondolat Kiadó az Ünnepi Könyvhéten A Gondolat Kiadó könyvheti könyvei és programjai

Duló Károly: Védőhálók

 

Az emberrel nem akkor történnek meg a dolgok, amikor megesnek vele. Életünk során sok veszteséget és csalódást kell elviselnünk, és gyakran kényszerülünk vitatható döntésekre is. Ezeket – lelkünkben feldolgozva – helyre kell tennünk, és el kell fogadtatnunk önmagunkkal.

prae.hu

Csak az tart meg bennünket, ha kimunkáljuk, hogy együtt tudjunk élni velük. Ez a kisregény két valóságos életút adott stációi mentén mutat – kitalált – példákat a lélek önvédelmére. A Tisztelt Olvasó tehát ne várja tőlünk sem Szabó Lőrincné Mikes Klára, sem Leni Riefenstahl megkérdőjelezhetetlenül hiteles portréját, mert bár sorsuk itt felvillantott mérföldkövei korántsem légből kapottak, a psziché munkálkodásáról, nem pedig az ő valós bensőjükről szeretnénk ezzel az írással képet adni.

Duló Károly: Védőhálók

ISBN 978-963-693-677-8 

138 oldal

2500 Ft

Várható megjelenés: Ünnepi Könyvhét 2016 (listás)

 

Fábián István: Örökévad

Versek

 

Fábián István grafikus-költő negyedik kötetében egyszerre mindkét művész jelentkezik. Rajzai kulcs a versekhez, versei kulcs a rajzokhoz. Ahová így benyit, azt csak kevesen tudják/merik látni. Egyetlen bizonyossága van, a felelős kérdéseknek, számonkéréseknek, burjánzó vonalaknak, felsejlő képeknek van eredője. Hazánk, létünk, jelenünk megértéséhez a történelem jelenthet támpontot – megváltáshoz azonban csak a szépelgés nélküli igazságkereséssel, a kendőzetlen képekkel, a konfliktusfelvállaló, mozgósító alkotással juthatunk.

Fábián István: Örökévad

ISBN 978-963-693-678-5

128 oldal

2850 Ft

Várható megjelenés: Ünnepi Könyvhét 2016 (listás)

 

Fodor András: Utam a zenéhez

Összegyűjtött esszék. Harmadik kötet

 

Költői-emberi érzékenysége, rendszeres és rendszerezett műveltsége, több művészeti ágra kiterjedő tájékozottsága, folyamatos naplóírással edzett és ellenőrzött emlékezete Fodor Andrást nemzedéke jelentős esszéírójává avatja. Az életművét meghatározó ethosz a megőrzés kötelességében gyökerezik, ezt csak a minőség követelményéhez, a mesterségbeli jártassághoz való ragaszkodása előzi meg. Erkölcsi vezérelvei a hűség, a szeretet és a barátság. A hiteltelen értékrendet bíráló szókimondása miatt késleltetések és törések nehezítik pályáját, de igazságérzete nem egyezkedik a hivatalos pártossággal, előírt doktrínák szolgai átvételével. Higgadt és békülékeny alaptermészete ellenére fellázad a tartós erőfölényével visszaélő diktatúra cenzurális és publicisztikai egyeduralma ellen. Egyszersmind szembehelyezkedik a mindenáron újító, divatos modern és posztmodern ideológiákkal, a fedezet nélküli formalista mutatványokkal is. A szándékosan félremagyarázottak, a méltatlanul mellőzöttek, a jobb sorsra érdemes tehetségek útegyengetése lett esszéírásban is megtestesülő magatartásának egyik mozgatórugója. A másikat – pályakezdésétől haláláig – az információk elrejtése vagy ravaszul célzatos adagolása tette szükségessé. Fodor senkit sem zár ki a szellem birodalmából, sőt időt és fáradságot nem kímélve maga hoz létre és működtet fórumokat, közösségeket, baráti csoportokat „a közös irgalom, eszméletünk minden csodája” terjedésének és általános tekintélyének közegéül. (Csűrös Miklós)

Fodor András: Utam a zenéhez

ISBN 978-963-693-679-2

384 oldal

4500 Ft

Várható megjelenés: Ünnepi Könyvhét 2016 (listás)

 

 Géczi János: A rózsa és jelképei

Fejezetek a 17–18. századból

 

A reneszánsz közepén és az azt közvetlenül követő időszakban a különféle kulturális terekben élő, többféle mentalitású európai népesség nem azonos módon viszonyult a rózsákhoz és a rózsákhoz bőséges változatossággal kötődő jelképekhez. Az élettudományok (az orvosláshoz kötődő gyógyszerészet és a lassan kialakuló botanika) a növényt tudományos vizsgálatok tárgyául választotta, a tájkertészet számára azonban a növény idegen maradt. A rózsa szó – miként a vele megnevezett virág – a középkorra jellemző enciklopédikus módon egységbe fogja az értékesnek tudott, erkölcsileg értékes tartalmú dolgokat, eszméket, érzéseket.

 Géczi János: A rózsa és jelképei

ISBN 978 963 693 680 8

240 oldal

6000 Ft

Várható megjelenés: Ünnepi Könyvhét 2016 (listás)

 

Tornai József: Világtojásban

Versek

 

A 89. évébe lépő, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és József Attila-díjas magyar költő, író, műfordító Tornai verseskötetében folytatja a halál és keletkezés, emberi létünk értelme kérdéseinek feleletkeresését. Az első ciklus témája a természet és az otthon, a második rész talán a legfilozofikusabb darabokat tartalmazza. A harmadik ciklus témája a háború és az öregség, a következő: a Buddha mosolya röviden szólva az emberfaj antropológiai kritikája. A két utolsó ciklusban a halál és a szerelem kerül egymás mellé. Ilyen idős korban a szerelem már inkább csak emlékezet lehet.

Tornai József: Világtojásban

ISBN 978-963-693-686-0

130 oldal

2500 Ft

Várható megjelenés: Ünnepi Könyvhét 2016 (listás)

 

Tornai Szabolcs: Ádám titkos könyve

 

Egy kastélyban lakom. Az egyetlen megmaradt épületben. Körös-körül sártenger. Amíg a szem ellát, nincs más, csak a kietlen pusztaság. Sosem süt a nap. Sosem láthatom a napkorongot. De alig hiányzik, már megszoktam. Ahogy azt is, hogy eszem ágában sincs elhagyni a kastélyt. Értelmetlen útra kelni. Ennyi maradt a civilizációból. Ódon épület a végeérhetetlen semmi közepén. Két mesterem él velem. Két öregember, József és András. De ritkán beszélünk. Már mindent elmondtak, amit tudtak. József és András élt akkor, mikor még volt emberiség. Mindent elmeséltek arról, hogy mi történt. Az emberek már majdnem teljesen kiszipolyozták és letarolták a Földet, aztán a feltartóztathatatlan természetpusztítás és háborúzás közben, mint valami kozmikus büntetés, becsapódott egy aszteroida. Mily gyakran sírták el magukat, míg visszaemlékeztek fiatal éveikre! 

Nekem is elviselhetetlenül fájt, hogy nincsenek se emberek, se más élőlények, de oly sokszor idézték fel a véget, és oly sokszor ecsetelték az oda vezető okokat, hogy egy idő után meguntam sirámaikat, és már nem akartam hallani a rémhistóriát. Beletörődtem abba, amibe nem lehet beletörődni. De álmaimban és révületeim során minden megtörténhet, és meg is történik…

Tornai Szabolcs: Ádám titkos könyve

ISBN 978-963-693-687-7

190 oldal

2800 Ft

Várható megjelenés: Ünnepi Könyvhét 2016 (listás) 

 

Dedikálások a Gondolat Kiadónál az Ünnepi Könyvhéten:

94-es pavilon

 

2016. június 10. péntek

15:00–16:00 Simándi Irén: Politika, társadalom, gazdaság a Magyar Rádióban 1953–1956

16:00–17:00 Steiger Kornél (ford.): Epiktétosz összes művei

Szimplikiosz kommentárja Epiktétosz Kézikönyvecskéjéhez

17:00–18:00 Babiczky László – Zsurzs Katalin: Zsurzs. A tévéjáték rendező

 

2016. június 11. szombat

12:30–13:30 Onagy Zoltán – Géczi János: Egy teremtés története

13:30–14:30 Lázár Júlia: Kőarc

15:00–16:00: Berényi Eszter: Az autonómiától a szelekcióig

Géczi János: A rózsa jegye alatt

Kocziszky Éva: Archeológiai költészet a modernitásban

Lagzi Gábor: Városok a határon

Somogyvári Lajos: Ikonográfia a neveléstörténet-írásban

Szávai Dorottya: Egyenes labirintus

16:00–17:00: Géczi János: A rózsa és jelképei. Fejezetek a 17–18. századból

17:00–18:00 Fábián István: Örökévad

 

2016. június 12. vasárnap

15:00–16:00 Tornai Szabolcs: Ádám titkos könyve

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Horváth Iván (1948-2024)
Kocsis Gergely és Tallér Edina könyvbemutatója a Margó Fesztiválon
Kemény Lili Nem című kötetéről a miskolci bemutatón Moklovsky Rékával beszélgetett
irodalom

Hegymegi Flóra és Horváth Florencia beszélgetése a Kötetlenül sorozat keretében

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
gyerek

31. Kabóciádé Családi Fesztivál
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés