bezár
 

irodalom

2016. 06. 03.
A Pro Pannonia Kiadó a könyvhéten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Pro Pannonia Kiadó a könyvhéten A Pro Pannonia könyvei az Ünnepi Könyvhéten

Fleisz János: Az  erdélyi magyar sajtó története 1940-1944

 

Fleisz János történész, sajtótörténész, Kolozsvárott diplomázott (1979), Magyarországon kandidált (1995) és habilitált (2001), erdélyi és magyarországi főiskolák, egyetemek oktatója. Jelen könyv Az erdélyi magyar sajtó története 1890-1940 című munkájának (2005) folytatása. Benne a második bécsi döntés utáni helyzet, a demográfiai-társadalmi jellemzők, a gazdasági-politikai helyzet,a művelődési viszonyok, a szellemi élet áttekintése, a sajtó hivatásának, a sajtóviszonyoknak, a sajtószabályozás, a sajtóirányítás, a cenzúra kérdéseinek elemzése, az erdélyi magyar sajtó helyének, jellegzetességeinek, az erdélyi magyar időszaki sajtótermékek típusainak bemutatása. (Függelék: időrendi adatok, lapok névjegyzéke, helységnévmutató).

prae.hu

Fleisz János: Az  erdélyi magyar sajtó története 1940-1944 - könyvborító

B/5, kötésmód: cérnafűzött

várható terjedelem: 288 oldal

3500,- Ft

két színnyomású, fóliázott keménytábla

2016. június 07

ISBN 978 615 5553 21 9

 

G. Tóth Károly: Levelek a túlvilágból

 

Az évtizedek óta publikáló szerző mindenekelőtt prózaíróként ismert: novellákat, elbeszéléseket, meditációkat, tűnődéseket ír, egyesítve a fikciót és a személyes vallomást, eredeti módon ötvözve a kisepika hagyományos formáit az esszé meditatív válfajával. Írásai az élet apró mozzanatairól, az emberi kapcsolatokról szólnak, szemlélődő, meditatív magatartást és gondolkodásmódot tükröznek. Hetedik önálló kötete tartalmazza korábbi írásainak értékeit, eredeti látásmódját, ugyanakkor új könyvében főként jelenkori problémákkal foglalkozik, korproblémákat állít középpontba: többek között a hatalom és az erkölcs, a drog, az ifjúság, az elvándorlás, az ügynökkérdés foglalkoztatja, mindezeket úgy teszi, hogy szándékai szerint a realitást a metafizika irányába tágítja. A könyv egy kisregényt és tizenöt novellát tartalmaz. 

G. Tóth Károly: Levelek a túlvilágból - könyvborító

A/5, kötésmód: ragasztókötött

184 oldal

2000,- Ft

négy színnyomású fóliázott karton

2016. június 07.

ISBN 978 615 5553 22 6

 

Takáts Gyula: Újabb évek Drangalagban

 

A 2008-ban elhunyt Kossuth-díjas költő 2005-ben megjelent Öt esztendő Drangalagban című naplójegyzeteinek folytatása, az 1985-1988-as feljegyzéseit tartalmazza. Benne az irodalmi, művészeti, kulturális élettel, társadalmi kérdésekkel, a gondolatszabadság és a demokrácia védelmével, a nemzeti öntudat gyengülésével, a mű születésével, önreflexiójával, a jó vers megírásával, a becei hegy, a táj, a „szőlészkedés”, a hegyközségi élet, a zenehallgatás, a gondolkodás élményével foglalkozik. Egyesülnek nála a hasznos széphez vezető út elemei: a poétai harmonisztika és a gondos gazda gondolatai. Egy értelmiségi polgár kritikus, őszinte és tanulságos vallomása ez a magyar valóság változásokat előkészítő éveiről.

Takáts Gyula: Újabb évek Drangalagban - könyvborító

A/5, kötésmód: cérnafűzött

256 oldal

2800,- Ft

két színnyomású, fóliázott keménytábla

2016. június 07.

ISBN 978 615 5553 20 2

 

Gyuris Petra, Meskó Norbert (szerk.): Evolúciós pszichológia mesterfokon

 

Merre tart a humán evolúció? Miként alkalmazkodott az emberi elme a kőkorszaki környezethez? Hogyan változott az evolúció során? Miként töltik be koordinációs szerepüket az érzelmek? Milyen környezeti mechanizmusok játszottak szerepet az egyéni különbségek kialakulásában? Melyek a felnőtt kötődés evolúciós funkciói? Milyen a jó humorú nő és férfi a másik nem tagjai szerint? Milyen adaptív funkciói vannak az irodalomnak és a művészetnek? Miért hasonlít az emberi elme működése az okos-telefonéhoz?

Ezekre és más kérdésekre ad választ ez a harminc szerző által írt könyv, amely a pécsi Pszichológiai Intézetben évek óta oktatott Evolúciós pszichológia mesterfokon elnevezésű tárgy tankönyve, egyúttal szakmai tisztelgés – jubileuma alkalmából – a hazai evolúciós pszichológia iskolateremtő egyénisége, Bereczkei Tamás professzor előtt.

Gyuris Petra, Meskó Norbert (szerk.): Evolúciós pszichológia mesterfokon - könyvborító

B/5, kötésmód: ragasztókötött

480 oldal

4000,- Ft

négy színnyomású, fóliázott karton

2016. március 5.

ISBN 978 615 5553 15 8

 

Göncz László: Határ-szél

A szerző a szlovéniai magyarság történetének kutatója, aki szépíróként is jól ismert. 2003-ban regényben (Olvadó jégcsapok) ábrázolta a muravidéki magyarság történelmi hányattatásait, 2011-ben újabb regényében (Kálvária) elsőként törte át a hallgatás falát, megírta a muravidéki magyar és nem magyar mártírok regényét.

Új könyve elbeszéléseket, novellákat, monodrámát és kisregényt tartalmaz. Írásaiban a kisebbségi léttől elválaszthatatlan konfliktusok, a mesterségesen létrehozott államhatár okozta feszültségek, a fizikai mozgástér korlátai, a megélést segítő „belső erők”: a közös haza, a „lélek Magyarországának” tudata, az újrakezdést, a talpra állást segítő erények  állnak a középpontban. A Határ-szél nem csak a történelem hiteles megismerését segíti, nem csak az elkövetett bűnök veszélyeire szóló figyelmeztetés, hanem kordokumentum is, nagy erejű és felemelő hatású sors-szimbóluma a szétszabdalt területek és népek életének. 

Göncz László: Határ-szél - könyvborító

A/5, kötésmód: cérnafűzött

264 oldal

2800,- Ft

négy színnyomású, fóliázott keménytábla

2016. május 5.

ISBN 978 615 5553 16 5

 

Kovács Gábor: Dervistánc

Kovács Gábor tanár, költő műveit a keleti hatások, az indiai kulturális szokások, a végső valóság megismerésének szándéka, új belső összefüggések feltárása, a tudat elengedhetetlen karbantartásának törekvése jellemzi. Versei és prózái különböző lapokban, folyóiratokban, majd az Egy sas délutánja (1999) illetve a Napsütötte eretnekségem (2015) című köteteiben jelentek meg, a hinduizmussal és az indiai hagyományvilággal kapcsolatos kutatásait Az özvegyégetés (2008) című könyve összegezte. A Bertók László ajánlásával megjelenő jelen kötetének versei, haikui nem az európai poétikai eszköztár csillogtatásával, hanem eredetiségükkel tűnnek ki, erejük a „mögöttesben” fellelhető mély gondolatiságban van. 

Kovács Gábor: Dervistánc - könyvborító

Fr/5, kötésmód: ragasztókötött

104 oldal

1500,- Ft

Négy színnyomású, fóliázott karton

2016. május 5.

ISBN 978 615 5553 17 2

 

 

Krassó Sándor: Kötéltánc (második, bővített kiadás)

A szerző ifjú kamaszként az 1940-es években átélője volt a pécsi zsidóság megpróbáltatásainak, kifosztásának és elhurcolásának. Saját „kötéltáncáról”, a pécsi zsidóság statisztikai adatokra, tényekre alapozott történetéről, a pécsi zsidó iskoláról és cserkészcsapatról, a pécsi zsidóság pusztulásának adatairól, néhány – többnyire már elhunyt – sorstársának megrendítő erővel felidézett alakjáról olvashatunk a második, bővített kiadásban most megjelenő könyvben.

Krassó Sándor: Kötéltánc (második, bővített kiadás) - könyvborító

A/5, kötésmód: cérnafűzött

216 oldal

2400,- Ft

két színnyomású, fóliázott keménytábla

2016. május 13.

ISBN 978 615 5553 18 9

 

Kürti Kovács Sándor: A rab kulák 

 

A kulák szó az l949-es kommunista hatalomátvétel után került be a magyar szókincsbe, a Rákosi diktatúra bélyegezte meg vele a tehetősebb gazdákat, azzal a céllal, hogy a szovjet szellemiséghez igazodva tönkre tegyék őket. Ellehetetlenítésük, felszámolásuk előbb gazdasági, majd törvényi rendelkezésekkel folyt. Nagy adókat, teljesíthetetlen beszolgáltatásokat róttak ki rájuk. Az állam „gazdasági megkárosításáért” – szabotálásért, a beszolgáltatás elmulasztásáért, feketevágásért – börtönbüntetést szabtak ki rájuk. A legtöbbször e bűnöket el se kellett követni, elég volt, ha kitalálták azokat. 

A könyv bűntelen áldozata szegénynek született, de szorgalommal tehetős gazdává lett, aki középparaszt is maradhatott volna, de az új hatalom kulákká nyilvánította. Ettől kezdve megalázták, nyomorgatták, majd börtönbe juttatták. Közel három év alatt a saját bőrén tapasztalta meg az akkori börtönviszonyokat. Szabadulása után élményeit csaknem a haláláig mesélte unokájának, e könyv szerzőjének… 

Kürti Kovács Sándor ( 1941- ) író, meseíró, fordító, különböző kiadóknál összesen nyolc (a Pro Pannoniánál öt) könyve jelent meg..

Kürti Kovács Sándor: A rab kulák - könyvborító

A/5, kötésmód: ragasztókötött

184 oldal

2000,- Ft

Négy színnyomású, fóliázott karton

2016. május 13.

ISBN 978 615 5553 19 6

 

Meghívó

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
Horváth Iván (1948-2024)
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
gyerek

31. Kabóciádé Családi Fesztivál


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés