bezár
 

irodalom

2016. 04. 11.
A Magyar Napló újdonságai
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Magyar Napló újdonságai A Magyar Napló Kiadó könyfesztiváli újdonságai

Ferdinandy György: Kagylócska

A kötetről röviden: Ferdinandy György új könyve műfaját tekintve regényszerű novellafüzér. Költői, de emellett realista próza. Pontos, részletes tudósítás. Egy trópusi szerelem története, így kellene mondani, ha a mese nem itt érne véget, a Duna partján. Huszonnégy fejezete terjedelmét tekintve körülbelül 160 oldalas kötetet tesz ki.

prae.hu

Ferdinandy György: Kagylócska - könyvborító

 

Takács Gábor: A szépség szolgálatában – Beszélgetések Somogyi Győzővel festészetről, grafikáról, esztétikáról 

A kötetről röviden: A kötetben olvasható beszélgetések a mai magyar képzőművészet egyik legjelentősebb alkotójának tekinthető, Kossuth-díjjal és a Nemzet Művésze kitüntetéssel elismert Somogyi Győző művészeti, esztétikai gondolatait, művészpályájával és kortársaival kapcsolatos emlékeit összegzik. Az olvasó DVD-mellékletként megtalálja Somogyi Győző Gőzhajóval Pest-Budára 1846-ban címmel 1979-ben készült animációs kisfilmjét, amely mindeddig szinte hozzáférhetetlen volt.

Takács Gábor: A szépség szolgálatában – Beszélgetések Somogyi Győzővel festészetről, grafikáról, esztétikáról  - könyvborító

 

Fisch Gábor László: Rapandi és a varázspálca 

A kötetről röviden: A hegyes süvegű, ezüst köpenyes varázslót már ismerik azok, akik olvasták a szerző Rapandi és az elveszett szobor című korábbi regényét. A 10-14 éves gyerekeknek készült új kisregény elsődleges célja a szórakoztatás, de eközben kultúrtörténeti információkat is közöl. Hubay Jenő, korának Európa szerte híres magyar zeneszerzője és hegedűművésze volt: palotájának leírása, élete szórakoztató formában helyet kap a könyvben, akárcsak az Erzsébet híd története. 

Fisch Gábor László: Rapandi és a varázspálca - könyvborító

 

Az év novellái 2016, Az év versei 2016

A kötetekről röviden: Immár tizenötödik éve jelennek meg a népszerű antológiák – Az év novellái és Az év versei –, amelyek a magyar irodalmi élet színe-javát tárják az olvasók elé. A reprezentatív gyűjtemények – hagyományaikhoz híven – mintegy negyven magyarországi és határon túli magyar folyóirat közlése alapján az elmúlt év legjobb novelláiból és verseiből nyújtanak színvonalas, sokoldalú válogatást.

Az év novellái 2016 - könyvborító

Az év versei 2016 - könyvborító

 

Mezey Katalin: Ajánlott énekek – Összegyűjtött és új versek, 1960–2015

Mezey Katalin összegyűjtött és új verseit tartalmazó kiadványunkat maga Weöres Sándor ajánlja: “Ritka költő, még a legnagyobbak között is, aki olyan fogékony a mindennapi apró szenzációkra, mint Mezey Katalin. A napi élményeket úgy tudja versbe és verssé varázsolni, hogy felsóhajthatunk: ilyen a valóság, ez a valódiság és keresetlen őszinteség! Dörgő, megrázó, nagy eseményekkel valószínűleg semmit se tudna kezdeni, de a városi lakás, a bentről kifelé nézett természet, a család: kifogyhatatlan meglepetésekkel szolgálnak a költőnőnek. (…) Mezey Katalinnál nincs elvont emberiség, hanem a környezetébe tartozó emberi lények egyenként vagy kis csoportokban, minden fájdalmukkal és kevés örömükkel. S az emberek körül ott röpül a sok levetett ing, mosatlan tányér, szobasarok gyűjtötte, szeretett hulladék. Rácáfol arra a régi tételre, hogy a líra személyi megnyilvánulás. Nem, itt már a líra csak közvetít a személyek között, és minden felolvad ebben az együttélésben, mely csupa izgatott rezgés, de végső lényegében csupa szeretet.” (Weöres Sándor)

Mezey Katalin: Ajánlott énekek – Összegyűjtött és új versek, 1960–2015 - könyvborító

 

Somorjai Ádám OSB – Zinner Tibor: A Szabadság térről Washingtonon át a Vatikánba – és vissza (Mindszenty József bíboros, prímás, esztergomi érsek követségi levelezése az Apostoli Szentszékkel 1956–1971)

A szerzők az Amerikai Egyesült Államok Nemzeti Levéltárában őrzött példányok alapján rekonstruálták a kötetük által tartalmazott 119+79 levelet és üzenetet magyar fordításban. Ezekből feltárulnak a bíboros gondolatai Kádár Jánosról, a pártállami időszak abortusz-statisztikáiról, a Humanae Vitae enciklikával kapcsolatos álláspontjáról, menedékes helyzetének számos kérdéséről és főleg Trianonról és prímási illetékességéről a Szent István-i országterület egészén. A kötet egyben betekintést ad a vatikáni keleti politika, az Ostpolitik alakulásának egynémely kérdésébe is, mégpedig előítélet nélkül, források alapján.

Somorjai Ádám OSB – Zinner Tibor: A Szabadság térről Washingtonon át a Vatikánba – és vissza (Mindszenty József bíboros, prímás, esztergomi érsek követségi levelezése az Apostoli Szentszékkel 1956–1971) - könyvborító

 

Tóth Eszter Zsófia: Antall József és az állambiztonság

A kötetben Tóth Eszter Zsófia Antall József megfigyelésére vonatkozóan eddig még nem publikált állambiztonsági forrásokat tesz közzé, és a hangsúly az 1966-1975 közötti időszakra esik. A kötet két nagy részből áll: egyrészt az ún. Muzeológus dossziét adja közre, mely kifejezetten Antall József megfigyeléséről szól. A kötet második része Antall Józsefre és édesapjára, id. Antall Józsefre vonatkozó vegyes ügynökjelentéseket gyűjti össze külön dossziékból és ügynökjelentésekből az 1967-1970 közötti időszakra vonatkozóan.

Tóth Eszter Zsófia: Antall József és az állambiztonság - könyvborító

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Kilenc szabad növény és Boszorkányok nyara – Recenzió Sánta Miriám és Sárkány Tímea 2023-as köteteiről
Bemutatták Charles Bukowski A város legszebb nője című novelláskötetét
Bemutatták Locker Dávid: Beszédkényszer című verseskötetét

Más művészeti ágakról

Az Elérhetetlen című kötet bemutatójáról
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés