bezár
 

irodalom

2016. 04. 01.
A Ventus Libro Kiadó új könyve
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Ventus Libro Kiadó új könyve A Ventus Libro Kiadó új könyvének, a könyvfesztiválra megjelenő Könyvtári reneszánsz című könyvnek az ismertetője, bemutatója és beszélgetés a könyvről

Sipos Anna Magdolna: Könyvtári reneszánsz

Sipos Anna Magdolna a Pécsi Tudományegyetem címzetes egyetemi tanára (PhD), kutatási szakterületei: a könyvtárak és az információs, valamint tudás alapú társadalom kapcsolatrendszere, az információs kompetencia fejlesztésének kérdései. A könyvtárügy jogi szabályozása. A századforduló és a két világháború közötti Magyarország kultúrpolitikája és kultúrpolitikusai, kulturális intézményrendszere, könyvkiadása, könyv- és könyvtártörténete, irányítása és szakmai felügyelete, a korszak tanítóképzése, a könyvtárak fejlődéstörténete, nemzetközi összehasonlítása. A szakirodalom és a szakkönyvtárügy története, összefüggései.

prae.hu

Sipos Anna Magdolna, a könyvtártudomány kutatója művében az internet elterjedésének az olvasási szokásokra gyakorolt hatásain belül egy különleges területet vizsgál: a könyvtárak látogatottságának és használatának változásait. Az elmúlt évtized borulátó jóslatait statisztikai adatokkal és elemzésekkel cáfolja. 

A teoretikus viták mögött pedig … zajlik a könyvtárak használatának átalakulása, amelyet leginkább, és nem kevéssé a távhasználat dinamikus emelkedésének köszönhetően, a folyamatos növekedés jellemez. Ez azt mutatja, hogy a könyvtárat használók többségét továbbra sem az elvi jellegű, hanem sokkal inkább a praktikus kérdések foglalkoztatják. Nevezetesen az, hogy a tanulmányaikhoz, kutatásaikhoz, munkájukhoz, hobbijukhoz szükséges információs forrásokhoz, művekhez, továbbá pusztán az olvasás örömét, az irodalom élvezetét szolgáló olvasmányaikhoz a lehető legteljesebben, a lehető leggyorsabban, a lehető legkisebb idő és anyagiak ráfordításával hozzájuthassanak. És úgy tűnik, hogy ehhez kiváló partnerek a könyvtárak online szolgáltatásai…. Indokolt-e szembeállítani a könyvtárat és az internetet, a könyvtár vagy internet gondolata helyett a könyvtár és internet a helyes irány? Adataink azt igazolják, hogy a két szolgáltatási-használói színtér remekül megfér egymás mellett, a kétféle szolgáltatás nemhogy gyengítené, hanem éppen ellenkezőleg, erősíti egymást.

Sipos Anna Magdolna: Könyvtári reneszánsz - könyvborító

Sipos Anna Magdolna: Könyvtári reneszánsz
Könyvtárak az információs társadalomban 2.0
Kiadó: Ventus Libro Kiadó
Szaklektor: Hegyközi Ilona (Országos Széchényi Könyvtár)
Méret: A4
Kötésmód: kartonált füles
Oldalszám: 112 oldal
Ár: 2400 Ft
Példányszám: 1000
ISBN: 9786155240270
Tervezett megjelenés: 2016. április 20.
Műfaj: szakkönyv: könyvtártudomány, digitális kultúra, statisztika
Célcsoport: könyvtárosok és könyvtárosképzésben résztvevők, könyvipari szakemberek

 

A Gutenberg-galaxis jelképe, a nyomtatott könyv, valamint annak attribútumai, az esetenként több tízmilliós nagyságrendű gyűjteménnyel, hatalmas raktárakkal, olvasói övezetekkel, katalógusrendszerekkel büszkélkedő könyvtárak az utóbbi évtizedekben olyan kihívásokkal szembesültek, amelyek mentén a könyvtárakkal kapcsolatos fundamentális kérdések újragondolására van szükség. A témában megjelent könyvtárnyi mennyiségű írás szerzőinek egy része vészharangokat kongat a könyv és az olvasás felett, a Gutenberg-galaxis végét jósolja, míg mások igyekeznek figyelmen kívül hagyni az információs boom, a Neumann-galaxis hatásait.

Miközben – véleményünk szerint – az írásbeliség kultúrájának nincs félnivalója a kiszorulástól, sőt az írás és az olvasás az internet meghatározó kódrendszerévé is vált, aközben vitathatatlan, hogy a hagyományos könyvtárkép korábbi meghatározó jelképei monitorokkal, klaviatúrákkal, vonalkódokkal, kábelcsatornákkal és wifi-eszközökkel, e-book-olvasókkal, továbbá a valós térben érzékelhetetlen, láthatatlan e-tartalmak hozzáférésének lehetőségeivel egészültek ki. 

Napjaink könyvtárképe mindkét jelképrendszerhez kötődik, egyaránt megférnek benne a könyvekkel zsúfolt polcok és az e-tartalmak, az olvasók pedig egyaránt használhatják mind a könyvtárak valós, mind pedig virtuális tereit, szolgáltatásait. A gyakran nagyon hangos, szélsőséges nézetekkel szemben mi azon a véleményen vagyunk, hogy a könyvtári szolgáltatások korábban soha nem tapasztalt expanziójának lehetőségét teremtette meg az elektronizáció, és ez magával hozhatja a címben megfogalmazott reneszánsz periódust. Ezért hangsúlyozzuk: a könyvtár és a tőle elválaszthatatlan könyvtáros szakma nem megszűnőben, hanem átalakulóban, változóban van. Ezt igazolják az elmúlt egy évtized országos könyvtári statisztikai adatai is, amelyek tartalma könyvünk létrejöttének fő motiválója volt, és amely bizonyítja: az olvasók, a könyvtárat használók mindkét szolgáltatási formára igényt tartanak, mindkettőre szükségük van.

Tartalomjegyzék

  1. Az internet használatának mennyiségi változásai 2005–2014 között
  2. Az internet használatának minőségi változásai 2005–2014 között
  3. Az UNESCO kommunikációs és információs programja
  4. A könyvtárügy változásai az IFLA dokumentumok tükrében
  5. Az egyes könyvtártípusokat jellemző trendek az ALA dokumentumainak tükrében
  6. Az Európai Unió információs politikájának változásai – az Európai Digitális Menetrend
  7. Az információs társadalom fejlesztésére irányuló stratégiai koncepciók Magyarországon
  8. A hazai könyvtárügy stratégiai fejlesztésének kérdései
  9. A hazai országos elektronikus szolgáltatások jellemzői
10. A könyvtári szolgáltatások használatának változásai Magyarországon az utóbbi évtizedben
11. Regionális különbözőségek a személyes és a távhasználat terén az internetpenetráció tükrében
12. Összegzés

A könyv bemutatója április 23-án, szombaton 10.30 és 11.00 között lesz a B épületben a Könyvtárosok Klubjában. A könyvről a szerzővel (Sipos Anna Magdolna c. egyetemi tanár, PTE) dr. Kerekes Pál c. egyetemei tanár (ELTE), a Könyvkonnektor blog szerkesztője beszélget.

 

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Kilenc szabad növény és Boszorkányok nyara – Recenzió Sánta Miriám és Sárkány Tímea 2023-as köteteiről
Kemény Lili Nem című kötetéről a miskolci bemutatón Moklovsky Rékával beszélgetett
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés