bezár
 

irodalom

2015. 06. 05.
Könyvhét: FISZ
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Elsőkönyves szerzők, fiatal irodalmárok verses, próza- és tanulmánykötetei alkotják a Fiatal Írók Szövetségének (FISZ) a 86. Ünnepi Könyvhétre és 14. Gyermeknapokra összeállt kínálatát - mondta el az MTI-nek Borbáth Péter, a FISZ sorozatszerkesztője.

Hozzátette: a könyvhétre megjelenő köteteivel a FISZ új és erőteljes hangokat igyekszik bevezetni a magyar próza és vers világába. Mint fogalmazott, fontos céljuk, hogy azoknak a fiatal, minőségi kéziratokkal jelentkező alkotóknak is lehetőséget biztosítsanak, akik nem tartoznak egyetlen irodalmi kör, szervezet vagy társaság berkei közé.
    

prae.hu

Szerzőivel a Fiatal Írók Szövetsége sokszor alkotói szemináriumokon és pályázatokon ismerkedik meg, jelenleg is várnak műveket arra a június 15-én lezáródó pályázatra, amelyet próza és vers kategóriában hirdettek meg 35 év alatti írók és költők számára - mondta el. Az alkotói pályázatról bővebb információ a www.fiatalirok.blog.hu weboldalon található.
    

Az idei könyvhétre az Apokrif diákfolyóirat és a FISZ új együttműködésében három kiadvány jelent meg: Bödecs László Semmi zsoltár - amelynek fülszövegét Kemény István írta - és Juhász Tibor Ez nem az a környék című verseskötetei, valamint a 27 éves Szendi Nóra Zárványok című fanyar humorú, mai nagyvárosi fiatalok kapcsolatairól, útkereséséről szóló regénye.
    

A FISZ ünnepi kínálatából Borbáth Péter kiemelte a 27 éves, elsőkönyves Fekete Anna Oda-vissza című verseskötetét is, akinek költeményeire véleménye szerint már most "nagyon érett versnyelv jellemző".
    

A már több könyvet megjelentető szerzők művei közé tartozik a FISZ könyvheti kínálatában Kiss László Ki mondta, hogy jó volt című, kisprózákat és novellákat tartalmazó, valamint Farkas Arnold Levente Anyám teste című verses kötete. Utóbbi arculata, borítója és lapjai a középkori kódexek világát idézik - mondta el Borbáth Péter.
    

A FISZ új kiadványai közt két tanulmánykötet is helyet kapott. Mészáros Márton Reformáció, közvetítés, nyilvánosság című kötete a reformációval, a korabeli könyvnyomtatással és könyvterjesztéssel kapcsolatos mítoszokat jár körül, miközben rámutat, hogy bizonyos médiamódszereket, amelyeket ma hajlamosak vagyunk modern jelenségeknek tartani, már ötszáz évvel ezelőtt is alkalmaztak - fogalmazott.
    

Az Urbán Bálint és Zelei Dávid szerkesztette Világtalanul? című kötet 46 kortárs külföldi szerző műveit elemző magyar kritikát gyűjtött össze, amelyeken keresztül a magyarországi világirodalmi kritika jelenlegi állapotára kísérlik meg felhívni a figyelmet. "A szerkesztők megpróbálnak utánajárni, hogy milyen hatása lehet egy világirodalmi kritikának és mitől lehet jó egy ilyen írás" - tette hozzá Borbáth Péter.
    

A FISZ gondozásában megjelenő új köteteket és szerzőiket az Ünnepi Könyvhét központi helyszínén, a Vörösmarty téren, az Oroszlános kútnál felállított színpadon fogják bemutatni pénteken és szombaton.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
Bemutatták Charles Bukowski A város legszebb nője című novelláskötetét
Bemutatták Locker Dávid: Beszédkényszer című verseskötetét

Más művészeti ágakról

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés