bezár
 

irodalom

2015. 06. 04.
Park Könyvkiadó az ünnepi könyvhéten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Park Könyvkiadó az ünnepi könyvhéten A Park Könyvkiadó könyvheti újdonságai

Timothy Snyder: A vörös herceg – Egy Habsburg főherceg titkos életei

Ritka, hogy egy történeti munka izgalmas történelmi regényként olvastassa magát. A vörös herceg ilyen.” (Foreign Affairs)

prae.hu

 

Habsburg Vilmos a Habsburg főhercegek udvari felségjeleit, később egy párizsi emigráns egyszerű öltönyét viselte, és időnként frakkot öltött. Bár álma, hogy Ukrajna királya legyen, az első világháborút követően szertefoszlott, ő mégse adta fel, s szinte bármire hajlandó volt, hogy célját elérje: a német imperialisták szövetségese lett, dühödt osztrák monarchista, a fasizmus lelkes támogatója, majd Hitler elszánt ellensége, s végül a sztálini rezsimről jelentő kém. Egy kijevi börtönben hunyt el 1948-ban.

A vörös hercegben Timothy Snyder neves amerikai történész feledhetetlen portrét rajzol egy férfiról, akiben a 20. századi Európa számos ellentmondása öltött testet: a Habsburg Birodalom végnapjaiban felnőtté váló Vilmos elszántan próbálja megtalálni helyét a viharos gyorsasággal változó, világháborúk és nacionalizmusok tépázta Európában. A lenyűgöző életrajzot mozgalmas korképpel ötvöző mű mélyen elgondolkodtat a személyes és nemzeti identitások változékonyságáról.   

Részlet:

1948. augusztus 18-án, éjfél előtt egy órával egy ukrán ezredes feküdt holtan egy kijevi szovjet börtönben. Korábban Bécsben tevékenykedett mint kém, először Hitler ellen a második világháborúban, később Sztálin ellen a hidegháború kezdetén. A Gestapót sikerült kijátszania, de a szovjet kémelhárítással nem boldogult. Egy szép napon az ukrán ezredes azt mondta munkatársainak, hogy ebédelni megy. Soha többé nem látták viszont Bécsben. A Vörös Hadsereg katonái elrabolták…

Timothy Snyder (1969) a Yale egyetem történészprofesszora, szakterülete Közép- és Kelet-Európa történelme. Doktori fokozatát az Oxfordi Egyetemen szerezte, tanított és kutatott Párizsban, Bécsben, Varsóban és a Harvardon. Véres övezet. Európa Hitler és Sztálin szorításában című korszakos műve, mely eddig 20 nyelven látott napvilágot, 2012-ben jelent meg magyarul. Snyder 2013-ban megkapta a Hannah Arendt-díjat.

A vörös herceg - könyvborító

Fordította: Szántó Judit
Keménytáblás, védőborítóval, 480 oldal
Bolti ár: 4900 Ft

 

Bruce D. Perry – Maia Szalavitz: A ketrecbe zárt fiú  – és más történetek egy gyerekpszichiáter jegyzetfüzetéből

Fontos könyv, melynek elolvasását szívem szerint minden, gyerekkel foglalkozó szakember számára kötelezővé tenném.” (Gyurkó Szilvia, jogász)

Mi történik, ha egy kisgyereket trauma ér? Hogyan hat a bántalmazás az agyra – képes-e meggyógyulni? Mit tanulhatunk mi felnőttek a traumát átélt gyerekektől? Dr. Bruce D. Perry, a Child Trauma Academy tudományos főmunkatársa Maia Szalavitz díjnyertes újságíró közreműködésével saját páciensei történetein keresztül keresi a választ ezekre a kérdésekre.

Bruce Perry páciensei elképzelhetetlen rémségeket éltek át.  Az ő történeteiket mutatja be A ketrecbe zárt fiú című kötete. Megismerhetjük többek között Sandyt, a négyéves kislányt, aki végignézte édesanyja meggyilkolását, majd órákat töltött kettesben a holttesttel. David Koresh fanatikus híveinek gyermekeit, akik hónapokon keresztül éltek a Koresh által fenntartott diktatórikus kommunában. Laurát, a négyéves, csont sovány kislányt, akin még mesterséges táplálással sem lehetett segíteni. Leont, a tizenkét esztendős kiskamaszt, akit szellemi fogyatékos édesanyja reggeltől estig egyedül hagyott a lakásban, és aki kíméletlen pszichopatává vált,. Justint, akit nagyanyja halála után annak fivére éveken át kutyaként, ketrecben tartott.

A kiváló gyerekpszichiáter történetei azt példázzák, hogy a trauma miként hat a gyerekek agyára, hogyan befolyásolja személyiségük alakulását. Ismerteti, milyen kreatív módszerekkel képes enyhíteni a súlyosan traumatizált gyerekek fájdalmát, hogy egészséges felnőttekké válhassanak. A rendkívüli szaktudással és empátiával megírt, szívbe markoló könyv drámai erővel figyelmeztet arra, hogy csak akkor remélhetjük a gyógyulást, csak akkor tudunk segíteni a traumák leküzdésében, a továbblépésben, ha minél jobban megismerjük az agy működését.

Dr. Bruce D. Perry a Child Trauma Academy tudományos főmunkatársa. Dolgozott az FBI tanácsadójaként, a Texasi Gyermekkórház Pszichiátriai Osztályának osztályvezető főorvosaként és a houstoni Baylor Orvosi Egyetem Pszichiátriai Tanszékének kutatási igazgatóhelyetteseként. A texasi Houstonban és a kanadai Albertában él.

Maia Szalavitz tudományos és egészségügyi kérdésekkel foglalkozó díjnyertes újságíró. New Yorkban él.

A ketrecbe zárt fiú - könyvborító

Fordította Dudik Éva

Keménytáblás, 360 oldal
Bolti ár: 3500 Ft

 

Monika Peetz: Léböjt Hotel

1 hét, 5 nő, 0 kalória – A Keddi nők újra akcióban!

 

Másfél évvel a sorsfordító zarándoklatot követően a Keddi nőkben megismert öt barátnő újabb közös nyaralásra indul. A tervük hét nap tökéletes kikapcsolódás: férfiak, gyerekek, internet és telefon nélkül. Egy teljes hét a léböjtkúra, a salaktalanítás és a méregtelenítés Bermuda-háromszögében, hogy nyomtalanul eltűnjenek a fölös kilók, a méreganyagok, a munkahelyi stressz és a megoldhatatlannak tűnő családi gondok. A gyanútlan, naiv barátnők nem is sejtik a kiruccanás valódi okát: egyikük, Eva, két salaktalanítás között krimibe illő nyomozásba kezd, hogy egy levélben elejtett megjegyzés alapján megtalálja az édesapját, akiről édesanyja soha semmit nem árult el neki.

A Léböjt Hotel fordulatos, könnyed történet öt barátnőről, akik különbözőbbek talán már nem is lehetnének. De minden parázs vita, ármány és a léböjtkúra nem éppen áldásos mellékhatásai ellenére egy valami biztossá válik: nélkülük kicsit szürkébb és sokkal magányosabb lenne az életünk.

Monika Peetz író, dramaturg, forgatókönyvíró. Keddi nők című regénye 2010-ben jelent meg Németországban, és még abban az évben több mint egymillió példány kelt el belőle. Azóta 23 nyelvre lefordították, és meg is filmesítették.

Léböjt hotel - könyvborító

Fordította Lendvay Katalin

352 oldal, füles kartonált

Bolti ár: 3500 Ft

 

Simon Winder: Danubia – Személyes krónika a Habsburgok Európájáról

 

Európa nagy részét évszázadokon át a Habsburg-család tartotta a kezében – megszállottak, bűvészek, muzsikusok és hadvezérek különc gyülekezete. A Habsburgok ármánykodásuk és merő konokságuk révén számos vetélytársukat távolították el a politikai porondról, mígnem 1918-ban végül maguk is szedték a sátorfájukat. Közép-Európa és Németföld zömét uralták, de sok más helyen is be-beavatkoztak – Európa története aligha érthető meg nélkülük.

Simon Winder rendkívül szórakoztató könyve vegykonyhák, csontvázak, ékszerek, medveárkok és balszerencsés házasságok szédítő forgatagába kalauzolja olvasóját. A Danubia egy dinasztia története, de legalább annyira szól a Habsburgok alattvalóiról, akik különféle nyelvet beszéltek, roppant területeket népesítettek be és olykor kifejezett hálátlanságot mutattak különc bécsi uralkodójuk iránt. Nekünk, magyaroknak különösen érdekes és tanulságos az az angolszász nézőpont, melyből a szerző régiónkat szemléli.

Simon Winder (1963) a James Bond-jelenséget elemző, igen sikeres The Man Who Saved Britain (A férfi, aki megmentette Angliát) és a Germánia című könyvek szerzője, utóbbi sokáig a Sunday Times bestseller listájának első 10 könyve között szerepelt. A brit szerző a könyvkiadásban dolgozik, és családjával Londonban él.

A Duna-táj első történésze, aki harsány humorral próbálkozik. Meséi elbűvölők, mert nemcsak a könyvtárban ül, de kiviszi az olvasót a való világba is. Nála tájékozottabb és szórakoztatóbb idegenvezetőt elképzelni sem lehet.” (The New York Times)

Danubia - könyvborító

Fordította: Komáromy Rudolf
632 oldal, keménytáblás védőborítóval
Bolti ár: 4900 Ft

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Kocsis Gergely és Tallér Edina könyvbemutatója a Margó Fesztiválon
Kilenc szabad növény és Boszorkányok nyara – Recenzió Sánta Miriám és Sárkány Tímea 2023-as köteteiről
irodalom

Hegymegi Flóra és Horváth Florencia beszélgetése a Kötetlenül sorozat keretében

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés