bezár
 

irodalom

2015. 06. 03.
József Attila Kör a könyvhéten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
József Attila Kör a könyvhéten A József Attila Kör újdonságai az Ünnepi Könyvhéten

A József Attila Kör újdonságai az Ünnepi Könyvhéten

JAK-füzetek
 

Fekete Richárd: Bányaidő
 

 

Emlékállítás és közéletiség: a Bányaidő versei megrázó módon tárják fel egy letűnt életforma, a Pécs környéki bányászvilág emlékezetét, miközben a rendszerváltás után felnőtt nemzedék tapasztalataival is számot vetnek.

prae.hu

Bányaidő - könyvborító

Ár: 2000 Ft

Ijjas Tamás: Hipnózis

 

Az ismeret és a vers emberének találkozása: „agyak szeretkezése” (Szabó T. Anna). Pontos, de mohó versvilág épül. Témája önelemzés és önkívület viszonya. Örvénylésük közelíti-távolítja a Másik személyt. 

Hipnózis - könyvborító

Ár: 2000 Ft

 

Papp-Zakor Ilka: Angyalvacsora

 

A JAKKendő-díjas novelláskötet különös hősei vak artisták, mosómedvévé váló lányok és angyalra vadászó falusiak: történetük, akár minden igazi mese, megkapóan játékos és igencsak hátborzongató.

Papp-Zakor Ilka nem fékezi meg képzelőerejét, hallatlan a mesélőkedve, szereti a csodákat. Persze hiába volna valakinek bármily pompás ötlete, hiába volna hibátlan a dramaturgia, ha a mondatok szintjén ez a tudás nem működne. Papp-Zakor Ilkánál csodálatosan működik. És ráadásul mindegyik novellájával egy-egy rejtélybe lépünk. Nem feltétlenül a félelem vagy a szorongás ábrázolása az elbeszélések fő ereje, hanem a titok, amelyik a fantáziát elszabadítja. Mindegyik novella visszafelé szövődik, de soha nem feslik föl, mert a dús és helyenként páratlanul színes, álomszerű motívum-fonadékok – egyik-másik szöveg igazi színorgia – nem tudnak darabokra foszlani. Szerzőjük mintha maga Arachné volna, akit, mert szebben szőtt az isteneknél, Pallas Athéné dühében pókká változtatott. És ez is egy Papp-Zakor-novella meséje lehetne.

Angyalvacsora - könyvborító

Ár: 2490 Ft

 

R25 – A rendszerváltás után született generáció a magyar lírában (antológia)

 

A határnyitás óta eltelt huszonöt év. Ugyanennyi fiatal verse került be ebbe az antológiába, mind ’89 óta születtek. Sokuknak máris kötete(i) jelent(ek) meg és/vagy fog(nak) megjelenni, díjakat kapnak, aztán majd a legjobb szövegeik által néhányan közülük tananyaggá válnak. Vagy nem. Ez is a rendszeren és a váltásokon múlik. Egyéni és közösségi döntéseken. Bár az R25-ösök többé-kevésbé egy korosztályhoz tartoznak, máris szinte mindnyájan karakteres, sajátszerű nyelven írnak. Versviláguk más és más lírai hagyományokkal és megszólalásmódokkal lép párbeszédbe, a kérdéseik viszont hasonlóak, mint általában a költőké. Szavakat olvasunk szavakról, az elmondás lehetetlenségéről. Szókapcsolatokat vonzásról és taszításról, az érzések közé férkőző testek nehézkedéséről. Mondatokat az utazásról és az utunkba álló dolgokról. Gondolatokat megelőző generációkról és a sajátunkról. Verseket, melyek néha kötöttek, de inkább szabadak, olykor játékosak, de többször komolyak, esetenként pedig játékosan komolyak. Az R25 antológia szerzői többségükben nem vagy csak kisbabaként élték át a ’89-es rendszerváltás extázisát, de később találtak magukban valamit, ami egész életre szóló forradalmi hangulatot biztosít. (Áfra János, szerkesztő)

A kötet szerzői: André Ferenc, Balogh Zetas Péter, Baranyi Gergely, Bende Tamás, Biró Krisztián, Borda Réka, Fehér Renátó, Gužák Klaudia, Győrfi Kata, Hevesi Judit, Horváth Imre Olivér, Juhász Tibor, Kali Ágnes, Kemény Lili, Kemény Zsófi, Kerber Balázs, Kovács Kristóf, Nagy Hajnal Csilla, Nyerges Gábor Ádám, Oláh K. Tamás, Polák Péter, Stermeczky Zsolt Gábor, Szabó Márton István, Szenderák Bence, Zilahi Anna.

R25 - könyvborító

Ár: 2490 Ft
 

Nézze meg az antológiához készült videót is!

 

Toroczkay András: A labirintusból haza

 

Ki a labirintus jegyszedője? Helyzete kiváltságos? Megalázó? Milyen hazát nem talál se Budavár alatt, se Wales-ben? Bárhol az övé lehet? A vers nem válasz, őrködés a keresés részletei fölött. 

A labirintusból haza - könyvborító

Ár: 2000 Ft

 

Urbán Ákos: Egy helyben

 

Urbán Ákos első novelláskötetének olvasóját hamar bűvkörébe vonhatja az a szokatlan elbeszélői hang, mely van, mikor himnikusan emelkedett, máskor pedig a hétköznapok józanságát sugározza. Bibliai tájak, sosemvolt, vagy épp nagyon is valóságos magyar falvak képei montírozódnak egymásra ezekben a lírai szövegekben: egy helyben lenni egyet jelenthet a teljes mozdulatlansággal, a tehetetlenséggel, de a nyugalommal is.

Ár: 2490 Ft

 

Melting Books – a JAK új sorozata

Lichter Péter–Szigeti Árpád: Rimbaud-komplexus

 

Lichter Péter Rimbaud című kísérleti rövidfilmje 2014-ben elnyerte a Magyar filmkritikusok díját, majd nagy nemzetközi sikert aratott. A film a névadó szimbolista költő életrajzának kevésbé ismert fejezeteivel (eltűnésével és afrikai útjaival) foglalkozik fiktív és valós elemek alapján. Az alkotás leginkább a legendaképzés vizuális reprezentációjának tekinthető. Talán kevesen tudják, hogy a film alapjául szolgáló történeteket a kortárs fiatal irodalom alkotói írták (Kele Fodor Ákos, Nemes Z. Márió, Mestyán Ádám), amelyek most olvashatók először kötetben Szigeti Árpád képzőművész illusztrációval és vizuális terveivel megjelenő kötet a Melting Books sorozatindító kiadványa.   

Rimbaud-komplexus - könyvborító

Ár: 1500 Ft

 

Bartók Imre–Trapp Dominika: Goebbels

 

Bartók Imre Goebbels című darabja a náci háborús bűnösről szóló egyfelvonásos színpadi mű, amely a család utolsó óráit eleveníti fel. Bartók írása a gyűlölet sűrített, abszurd drámája, az őrület színrevitelével szembesíti nézőjét a személyiség teljes torzulásával. Egyszerre támaszkodik a kamaradráma és az avantgárd performanszok hagyományára. Az illusztrációkat Trapp Dominika képzőművész készítette.

Goebbels - könyvborító

Ár: 1500 Ft

 

Dedikálások a JAK szervezésében
 

Szombat (jún. 6.), ÜKH Vörösmarty tér (JAK-stand, 90)

13:00–14:00: Kerber Balázs, Nemes Z. Márió
14:00–15:00: Fekete Richárd, Ijjas Tamás, Toroczkay András
15:00–16:00: Papp-Zakor Ilka, Urbán Ákos
16:00–17:00: Gál Ferenc, Görömbölyi Dávid, Lázár Bence András. (PRAE.HU + Palimpszeszt)

 

Vasárnap (jún. 7.), ÜKH Vörösmarty tér (JAK-stand, 90)

13:00–14:00: Czinki Ferenc
16:00–17:00: Weiner Sennyey Tibor (Pluralica)


Vasárnap (jún. 7.), Írók Boltja, 15:00–16:00

A JAK szerzői dedikálnak: Czinki Ferenc, Fekete Richárd, Ijjas Tamás, Kerber Balázs, Papp-Zakor Ilka, Toroczkay András, Urbán Ákos 

A JAK további programjai az Ünnepi Könyvhéten.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
irodalom

Tóth Júlia Éva volt a Kötetlenül sorozat vendége
Bemutatták Charles Bukowski A város legszebb nője című novelláskötetét

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Bartók György szerzői estje a Fugában
gyerek

31. Kabóciádé Családi Fesztivál


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés