bezár
 

irodalom

2015. 06. 02.
Az ELTE Eötvös Kiadó az Ünnepi Könyvhéten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az ELTE Eötvös Kiadó 10-es pavilonban (Váci utca) várja olvasóit az Ünnepi Könyvhéten.

Könyvbemutató
2015. június 5., péntek, 10:30–11:00, Vörösmarty tér, Oroszlános kút
„Komédiámat hívom tanúmul” (Dante 750)
Beszélgetés Kelemen Jánossal Dante születésének 750. évfordulójára, az ELTE Eötvös Kiadónál megjelent könyve kapcsán. A szerzővel Gaborják Ádám beszélget.

prae.hu

Dante


Az ELTE Eötvös Kiadó legújabb kötetei

Kelemen János: ‟Komédiámat hívom tanúmul” – Az önreflexió nyelve Danténál

A világirodalom történetében Dante az első, aki a nyelv, különösképpen pedig a költői nyelv önreflexív vagy önreferenciális jellegét programszerűen kiaknázza. Műveit szakadatlanul kommentálja, szövegeibe szervesen beépíti az önértelmező szöveghelyeket.

A könyv első része az önreferencialitás Danténál megfigyelhető megjelenési formáit mutatja be, mint például az önkommentár, az önértelmezés, az önidézés vagy az olvasóhoz fordulás eseteit. A második rész két „lectura Dantis”-t tartalmaz, melyek a Purgatórium és a Paradicsom egy-egy énekét elemezve a költő esztétikai koncepcióját és igazságosság-elméletét segítenek megérteni. A harmadik rész a Dante műveiben felmerülő filozófiai, történeti és teológiai problémákat tárgyalja, köztük a költő „averroizmusát”, a hitaktus episztemológiájáról alkotott elméletét és az európai filozófia történetében elfoglalt helyét. A vizsgálódás a hermeneutika és a filológia eszköztárát alkalmazza, szem előtt tartva a hermeneutikai és a filológiai megállapítások aszimmetriájának tételét, mely rokonságot mutat az elméletek aluldetermináltságának tudo- mányfilozófiai elvével, illetve a radikális fordítás és interpretáció nyelvfilozófiai koncepcióival. A könyv a költő születésének hétszázötvenedik évfordulóján jelenik meg.

A könyv megrendelhető a kiadó webshopjában, vagy megvásárolható a Könyvhéten.

Dante


Podani János: A növények evolúciója és osztályozása

Az élő szervezetek leginkább természetes osztályozása a leszármazáson alapszik. A molekuláris filogenetika módszereinek köszönhetően mai tudásunk már elegendő ahhoz, hogy a korábbi rendszereket teljes egészében evolúciós alapokra helyezzük. Ennek megfelelően a szerző jelentős újításokat vezet be a könyv előző kiadásához képest. Növénynek tekint minden fotoszintetikus szervezetet, melynek plasztisza elsődleges endoszimbiózis eredménye, vagyis közvetlen cianobaktérium eredetű. Ennek a feltételnek a kékeszöld moszatok, a vörösmoszatok és a zöld növények felelnek meg. A másik lényeges változás, hogy szakít a hagyományos taxonómiai rangokkal, mert használatuk nem egyeztethető össze az evolúcióval. A családokat, rendeket, osztályokat és hasonló kategóriákat kládok váltják fel, amelyek természetes egymásba ágyazottsága szinte magától adja meg a taxonómiai hierarchiát. A növények főbb kládjainak jellemzését hasznosan egészíti ki a CD melléklet sok ezer növényfotója.

Bővebben az ELTE Eötvös Kiadó honlapján.

Podani

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kilenc szabad növény és Boszorkányok nyara – Recenzió Sánta Miriám és Sárkány Tímea 2023-as köteteiről
Bemutatták Charles Bukowski A város legszebb nője című novelláskötetét

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Platon Karataev: Napkötöző
Az Elérhetetlen című kötet bemutatójáról
Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés