bezár
 

irodalom

2015. 05. 29.
Palatinus Kiadó az ünnepi könyvhéten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Palatinus Kiadó az ünnepi könyvhéten A Palatinus Kiadó könyvheti kötetei és dedikálás

20. Századi magyar novellák

1980-2000

Szerkesztette: Szilágyi Zsófia

 

A 20. század magyar novellaterméséből válogató antológia-sorozat a kiadó és a sorozatszerkesztő, Szilágyi Zsófia közös meggyőződését tükrözi: a novella, illetve a kispróza irodalmunk vezető műfaja, amelynek föltérképezése megújuló kaland lehet. A rendszerváltást körbefogó évtizedekre rálátni, népszerű szerzőktől kevésbé ismert írásokat, kevésbé közismert íróktól árnyékban maradt remekműveket olvasni – ez az ötödik kötet szellemi izgalma.

prae.hu

Milyen állapotban búcsúzott el novellairodalmunk attól a 20. századtól, amelynek elején a ma már klasszikusként tisztelt, érettségi tételekbe beemelt alkotások szerzői elkezdték pályájukat? Bármennyire is regényt áhított a századvég, a novella túlélte a „mellőzést”, s elmondhatjuk, hogy a nyolcvanas-kilencvenes évek termése a műfaj legváltozatosabb összképét mutatja. Groteszk históriák, lírai rövidtörténetek, tárcanovellák, mesefantáziák sorakoznak e könyvben, pazar szerzőgárda tollából.

Búcsúzkodni nem könnyű – írja ötkötetes sorozatunk utolsó kísérőesszéjében Szilágyi Zsófia. – Leginkább úgy érdemes, ahogy az egész huszadik századi magyar irodalom egyik legfontosabb hőse, Esti Kornél teszi, mikor különös villamosutazása végére ér. Elmosolyodtam, lassan leszálltam – mondja ő. Én pedig csak annyit fűznék ehhez hozzá: ha valaki, úgy 2110 körül, arra vállalkozik majd, hogy előálljon a 21. századi magyar novellát reprezentáló sorozattal, a századelő irodalmiságát bemutató kötet összeállításakor is biztosan lesz miből válogatnia.

20. századi magyar novellák - könyvborító

304 oldal

kartonált, füllel

ár: 3500 Ft

 

Szenczi Tóth Károly: Doktor az angyalok földjén

 

A regény végigkíséri főhőse - Angyalföld 40 éven át megbecsült körzeti orvosa - életét a 20. század viharaiban. A történet egy idős orvos és fia, a szintén orvos szerző küzdelme a betegséggel, a közelgő halállal, az elkerülhetetlen elmúlással.

Bepillantást nyerünk a múlt század világába, az angyalföldi háziorvos szemén át láthatjuk a történelem eseményeit, hogy élte meg a háborút, a forradalmat, a diktatúrát, és milyenek voltak az angyalföldi betegek, hogyan élte hétköznapjait a XX. században a magyar alsó és középosztály.

A helyszín Budapest legendás kerülete, Angyalföld. A szerző híven visszaadja a városrész hangulatát, érzékletes képet fest az angyalföldi miliőről.

A könyv műfaját tekintve realitásokon nyugvó, dokumentum jellegű regény. (A főhős 1938-tól 40 éven át volt Angyalföld /Lőportárdűlő majd Újlipótváros/ megbecsült körzeti orvosa, emellett a hazai korszerű családorvoslási rendszer megteremtője).

A könyv írója (Szenczi Tóth Károly) 5 könyv, egy TV játék, forgatókönyv szerzője, a Népszabadság külsős tudományos

újságírója, ill. ugyanitt és az Élet és Irodalom c. lapban évtizedek óta publikáló novellista és publicista.

Doktor az angyalok földjén - könyvborító

474 oldal

kartonált füllel

ára: 3200 Ft

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

Tóth Júlia Éva volt a Kötetlenül sorozat vendége
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Platon Karataev: Napkötöző
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés