bezár
 

irodalom

2015. 06. 03.
Holnap Kiadó könyvheti újdonságai
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Holnap Kiadó könyvheti újdonságai A Holnap Kiadó újdonságai a 86. Ünnepi Könyvhéten

Thimár Attila: „Budának szemtanúja vagyok”

Tanulmányok Ottlik prózájáról

 

Ottlik Géza huszonöt éve távozott közülünk, de regényei és elbeszélései, vagy még inkább mondatai és bekezdései, ma is eleven élettől lüktetők. Időszerű gondolatai, őszinte és izgalmas írástechnikája és a nagyon mélyen átélhető hangulatok, amelyeket megformált írásaiban, most, a 21. század elején is éppen úgy lebilincselik (vagy éppen felszabadítják?) az olvasókat, mint korábban. Az ő műveit lapozva nem érezzük az azóta eltelt negyed századot.

prae.hu

Ez a könyv e tiszteletből és szeretetből született, azokat a gondolataimat gyűjtöttem össze benne, amelyek az utóbbi húsz év során Ottlik műveinek olvasásakor, illetve egyetemi pályámon a regényeinek, elbeszéléseinek tanítása közben születtek meg. Az ő varázslatos írásművészetét szeretném megismertetni az olvasókkal többféle utat, módot felhasználva erre. (Thimár Attila)

Budának szemtanúja - könyvborító

 

Tarbay Ede: A hattyúk tava

 

Pjotr Iljics Csajkovszkij 1876-ban komponálta első balettjét, A hattyúk tavát. A régi orosz népmesei ihletésű történet az igaz szerelemnek a gonosz bűverejét is legyőző hatalmát mutatja be. A kötet a legifjabbaknak szóló klasszikus mese mellett ismeretterjesztő részeket is tartalmaz az idősebb olvasók számára, melyek bevezetnek Csajkovszkij és a balettmesterség világába is. Tarbay Ede írását Gyöngyösi Adrienn kedves rajzai illusztrálják és A hattyúk tava – szvitet tartalmazó CD melléklet kíséri.

Hattyúk tava - könyvborító

 

Horváth Gyöngyvér: A magyar festészet története fiataloknak

 

Ez a könyv azoknak a fiataloknak íródott, akik szeretnének megismerkedni a magyar festészet a XIX. század közepétől a XX. század közepéig ívelő időszakának jeles művészegyéniségeivel és kiemelkedő alkotásaival. A hazai művészet történetében e kort összetett törekvések jellemzik, amelyben a nemzeti művészet megteremtésének és a nyugat-európai mozgalmakhoz való felzárkózás igénye mellett a népi kultúra formakincséhez való visszatérés is jelen van. A kötet fejezetei egy-egy híres festőművész életét és munkásságát bemutatva kalauzolják végig az olvasót a romantikától a történeti festészeten át a modernizmusig. A további tájékozódást segíti a kötet végén található ajánlott irodalomjegyzék és az előforduló szakkifejezések rövid magyarázata.

A magyar festészet története fiataloknak a Holnap Kiadó a magyar művészet és művelődéstörténet fejezeteivel foglalkozó ismeretterjesztő sorozatának első darabjaként jelenik meg. Reméljük, hogy olvasóink a kötet segítségével értőbb szemmel, több tudással és nagyobb élvezettel szemlélik majd a magyar művészet lenyűgöző műalkotásait.

A magyar festészet története - könyvborító

 

Varró Zsuzsa: Áfonyka

 

A haja bogyókék, a szeme levélzöld, az orra fitoska; fitoska orra körül pedig temérdek világszép szeplő virít” – ő az aprócska, gömbölyded erdei tündér, Áfonyka. Egy „zúzmarázos, télutói reggelen” vidám fütyörészéssel indul a történet; s máris benépesül az erdő. Ám egyszer csak szél kerekedik, felemeli Áfonykát a magasba, és röpíti messze-messze az erdő fölött…

Varró Zsuzsa Édes Anyanyelvünk pályadíjas, Domján-Udvardy Melinda bájos rajzaival illusztrált első mesekönyve Varró Dániel versbetéteivel, játékos nevek, könnyed szójátékok, a szereplőket jellemző stílusfordulatok, nyelvi ötletek sokaságával vezeti végig ifjú olvasóit Áfonyka nem mindennapi kalandjain: találkozását a Rettenetes (Krucifix) Rinaldóval, a négyfejű sárkánnyal, egy igazi királykisasszonnyal és a rettegett erdőnyelővel, mígnem az első tavaszi reggelen sok viszontagság után visszatér a Gyöngyvirágos Tölgyesbe.

Áfonyka - könyvborító

 

Marót Edit – Marót Miklós: Budapest – Körséták a fővárosban

 

Ön, Kedves Olvasó, vendég minálunk, csak néhány napot tölthet Budapesten, de a rendelkezésére álló rövid időben szeretne minél többet megtudni a magyar fővárosról, annak mindennapi életéről. Tudjuk, hogy lehetetlen megtekinteni mindazt, amit a részletes útikönyvek ajánlanak. Ez a kis kalauz ahhoz ad tanácsot, hogy minél gazdagabb programot állíthasson össze, és az itt töltött időt a lehető legjobban ki tudja használni. Budapest látnivalói gyakran távol esnek egymástól. Ezért különféle sétákat állítottunk össze, amelyeket Ön vagy Önök, ha kedvük van, végigjárhatnak. Ezek a séták a város múltját és jelenét meghatározó városrészeken át vezetnek. Szeretnénk, ha minél sokszínűbb képet kapnának Pestről, Budáról és Óbudáról.

Budapest - könyvborító

 

Fráter Zoltán: Szerelmes Budapest

 

Ki ne olvasott volna Ady Endre és Léda, vagy Ady és Csinszka szerelméről? Ki nem hallott már Karinthy Frigyes érzelmi viharokban gazdag házasságáról? Ki nem tudja, hogy Bródy Sándor és Krúdy Gyula elbűvölte a nőket? Kevesebbet beszélünk azonban arról, hogy Ady Endrének volt harmadik nagy szerelme is, hogy Krúdy leendő anyósával tartott fenn heves viszonyt, hogy a huszonkét esztendős Kosztolányi Dezsőnek tizennégy éves kislányért lángolt a szíve. Ki gondolná, hogy Harmos Ilona színésznő, Kosztolányi későbbi felesége a fiatal Karinthy kedvese volt? Ki hinné, hogy az életvidám Karinthy Frigyes sohasem tudta elfelejteni korán elhunyt első nejét, Judik Etelt? Ebben a kötetben maguk az érintettek, a szerelmi történetek szereplői beszélnek hiteles dokumentumok alapján. Fráter Zoltán az eredeti levelezések, naplófeljegyzések, vallomások nyomán izgalmas olvasmányt állított össze, párbeszélgetésekké alakítva hét legendás háromszögtörténetet.

Szerelmes Budapest - könyvborító

 

Borsa Kata: Szotyi és Tarhonya

 

Újságos minden lakótelepen van, de olyan újságos, akit a kutyája reggeltől estig hűségesen őriz, olyan kevés. Az meg már tényleg igazán különlegesen ritka, hogy annak a kutyának, akit ebben a történetben Szotyinak hívnak, és aki el se mozdul az újságosbódé mellől egész nyáron, mindezek ellenére még beszélgetőtársa is akad. Tarhonya, egy játékmackószínű, túlsúlyos, vidéki kutyalány, aki mindent sokkal jobban tud ennél a bizonytalan városi ebnél, kiváltképpen jogi kérdésekben lehengerlően járatos, nagy tervekkel és biztos énképpel érkezett vidékről, tájékozott és szobatiszta, pontos napirend szerint él és tartja magát az elveihez. Igazán nem csoda, ha ilyen jó társaságban, úgy elrepül a nyár, hogy észre se vesszük...

Szotyi és Tarhonya - könyvborító

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

Tóth Júlia Éva volt a Kötetlenül sorozat vendége
Horváth Iván (1948-2024)
Kocsis Gergely és Tallér Edina könyvbemutatója a Margó Fesztiválon
irodalom

Hegymegi Flóra és Horváth Florencia beszélgetése a Kötetlenül sorozat keretében

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
Az Elérhetetlen című kötet bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés