bezár
 

irodalom

2015. 05. 28.
Pro Pannonia Kiadó az ünnepi könyvhéten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Pro Pannonia Kiadó az ünnepi könyvhéten A Pro Pannonia Kiadó könyvei és programja a 86. Ünnepi Könyvhéten

A Pro Pannonia Kiadó ajánlata – 2015. Ünnepi Könyvhét

 

Szirtes Gábor: „Dráma hősének jöttem a világra”

Rajnai László pályarajza

 

Az ígéretes tehetségként indult nagy műveltségű esszéista, kritikus, tanulmányok írója, Vörösmartyról és Kodolányiról szóló monográfiák szerzője, az egykori Eötvös kollégista, az Igen című antológia szerkesztője, a híres Stílusgyakorlatok tekintélyes szereplője, Rába György, Nemes Nagy Ágnes, Lakatos István, Kárpáti Kamil és a negyvenes évek nagy nemzedéke, a kortárs irodalom több jelentős szereplőjének barátja, levelezőtársa, aki antimarxista világszemléletével, politikamentes irodalom és kritika-felfogásával, totális társadalomkritikájával, rendíthetetlen etikai felfogásával a szocializmusban évtizedekre a peremre szorult. A 2001-ben elhunyt Rajnai post mortem életművét elismeréssel fogadta az utókor. Hagyatéka, levelezése feldolgozásával született információ gazdag, sokoldalúan dokumentált  pályarajz.

prae.hu

A/5, kötésmód: ragasztókötött

234 oldal, 35 fotó és egyéb dokumentum

2500,- Ft

négy színnyomású, fóliázott karton, füllel

2015. május 25.

ISBN 978 615 5553 05 9

 

Tüskés Tibor: A város és írója

Negyvenhat íróportré a 20. század irodalmi múltjából

 

A 2009-ben elhunyt író, irodalomtörténész, több mint hetven önálló könyv szerzője ebben a posztumusz kötetében a 20. századi irodalom ismeretterjesztője, népszerűsítője, olyan irodalmi „arcképcsarnok” létrehozója, melyben egyidejűleg jelen vannak múlt századi klasszikusaink (Babitstól Móriczig, Kodolányiig, Mészölyig), az elismerések, díjak övezte pálya képviselői és a mérsékeltebb ismertségben, elismertségben részesültek (Csorba Győző, Pákolitz István, Arató Károly, Örsi Ferenc stb.), a többre érdemesültek és a peremre szorítottak (Dénes Gizella, Kocsis László, Lovász Pál, Szántó Tibor stb.). Olvasmányos, számos érdekességet, személyes élményt tartalmazó, az alkotópályák összetettségét, bonyolultságát is érzékeltető portrék. Az irodalmi örökség ápolása, az értékek ébren tartása, a figyelem felkeltése vezette a kiadót megjelentetésükkel.

A város és írója - könyvborító

A/5, kötésmód: cérnafűzött

256 oldal, 46 fotó, grafika, festmény

2500,- Ft

két színnyomású, fóliázott keménytábla

2015. május 28.

ISBN 978 615 5553 06 6

 

 

Halmai Tamás: Rezervátum (új versek)

 

Halmai Tamás (1975, Pécs) új verseskötete egy dogmákon túli spiritualitás esztétikai lehetőségeit fürkészi. Tematikailag a mesék és a misztika belátásaival; lelki-szellemi fókuszában a derű, a bizalom, a szeretet praktikus eszményével. A kötet nyelvi-poétikai és tartalmi-gondolati irányai olyasfajta angyalidéző eltökéltségben összegződnek, amely a kortárs magyar költészetben szokatlannak látszik. A könyv hetven verse a metafizikus költészet ritkás hazai hagyományába simul; és a Rezervátummal immár teljesnek tekinthető a szerző lírai trilógiája, melynek első két darabja (Kalligráfia, 2010; Szilencium, 2012) ugyancsak a Pro Pannonia Kiadó gondozásában jelent meg.

Rezervátum - könyvborító

A/5, kötésmód: ragasztókötött

104 oldal

1500,- Ft

négy színnyomású, fóliázott karton borító

2015. május 5.

ISBN 978 615 5553 01 1

 

Pálffy Gyula: Két ló beszélget

 

Az ember és a ló közti évezredes barátság megtagadásáról szól a címadó novella, melynek főszereplői, az anya, Manci, fia, az okos, „mesélő” ló, Szedres és a beteljesületlen szerelemben társ, Baba azonban mindig hűségesek  maradnak gazdáikhoz. A népéletből vett bölcsesség, humor, humánum és emberség hatja át a könyv írásait. Pálffy Gyula népszerű regényei (Rozehán Neti, 2003, 2014; Proletár dekameron, 2005; Kopogtat a világvége, 2009; Xerxes szemefénye, Eszter, 2011) után most kisprózákban ábrázolja szabási gyermekkorának életkörülményekben szegény, ám lelkiekben gazdag világát.

Két ló beszélget - könyvborító

A/5, kötésmód: cérnafűzött

104 oldal

2000,- Ft

Négy színnyomású, fóliázott keménytábla

2015. május 5.

ISBN 978 615 5553 02 8

Programok

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
Bemutatták Szvoren Edina Kérődző Kronosz című könyvét
Kilenc szabad növény és Boszorkányok nyara – Recenzió Sánta Miriám és Sárkány Tímea 2023-as köteteiről
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés