bezár
 

irodalom

2015. 05. 28.
Kortárs Kiadó az ünnepi könyvhéten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kortárs Kiadó az ünnepi könyvhéten A Kortárs Kiadó hat könyve az Ünnepi Könyvhétre

Ambrus Lajos: Lugas – Pomona Hungarica

esszék

 

Az esszéírói életmű továbbépülését és kiteljesedését mutatja a Pomona Hungarica lírai kötetkompozíciója. Bármihez közelítsen is literátor figyelme, a világ középpontjába – vagyis haza- –érünk: tájhoz, szőlőhegyhez, magyar gyümölcshöz. Archaikus tapasztalatokkal átszőtt mindennapjainkhoz, felismeréshez és felülemelkedéshez. Stilizálás nélküli nyelven szólalnak meg a Lugas-esszék, áradó históriával és tudományos igényességgel – személyes élettel. Amennyiben létezik öko-író, mondja egy kritikusa, tehát ha létezik öko-irodalom, „annak Ambrus Lajos a legjelentősebb képviselője”.

prae.hu

Lugas - könyvborító

Vágott B5, keménytáblás, 160 o.

ISBN 978-963-9985-78-0

Bolti ár: 3500 Ft

Kedvezményes ár: 2800 Ft

 

Becsy András: Camping

(Kortárs Vers, ISSN 1789-414X)

 

A verset-versprózát váltakoztató kötetben összeölelkezik hétköznapiság és fantázia, nehézsúlyú „létkérdés” és szertelen impresszió. Sokféle hagyomány, poétika tükröztetése és ütköztetése, mindenféle játék, forma, verselésmód – háttérben a férfikor számadás-kényszerével. Ám még mielőtt túl komolyan venné szerepét a lírai én, berobbannak e versek közé a Fermádnak, az arab barátnak próza-történetei és azok variációi, a versektől eltérő világot nyitva meg. Első meglepetésünk után rájövünk, hogy ezek humora, képtelenség-halmaza, halandzsája, abszurd játékossága mégis egy tőről fakad a realistább, elégikusabb versbeszéddel. Lehet látni annak torztükörképeként, de láthatjuk a mindennapiságtól elrugaszkodó, fantáziába menekülő válaszadásként is. Akárhogy is, sikerült húzás.

Camping - könyvborító

117*200 mm, kartonált, 92 o.

ISBN 978-963-9985-74-2

Bolti ár: 2000 Ft

Kedvezményes ár: 1600 Ft

 

Chernel István: A vadászat nemes élvezete

Válogatott vadászati írások, vadásznaplók

 

Chernel Istvánt (1865–1922) jobbára ornitológusként, Herman Ottó munkatársaként ismeri az utókor, pedig vadászkultúránk ápolásában is elévülhetetlen érdemeket szerzett. Irodalmi igényű vadász-cikkeiből, -naplóiból és útleírásaiból válogat a születésének 150. évfordulójára megjelenő kötet. Chernel István felelős, „öko-tudatos” szemléletét és magatartását kellőképp méltányolni kell az utókornak: már az 1880-as években szól a természeti környezet és a kipusztuló fajok védelméről, ember és élővilág harmóniájáról. Tartása, hozzáállása, mesterségbeli tudása és viselkedése ma is, mindig minta lehet honi vadászaink számára.

A vadászat nemes élvezete - könyvborító

vágott A5 (147*197), kartonált, 188 oldal, illusztrált.

ISBN 978-963-9985-75-9

Bolti ár: 2500 Ft

Kedvezményes ár: 2000 Ft
 

Jász Attila: Csendes Toll utazik

(Kortárs Próza ISSN 1789-4123)

 

Csendes Toll alteregóját Jász Attila 2012-es kötetében komponálta meg (Csendes Toll élete), azóta életművének szerves folytatója, megfeleltethető vagy épp távolságot tartó társszerzője lett az indán törzsfőnök. Mostani kalandozásainak látszólag dokumentarista keretei közt is emlékeztet rá hősünk: az utazás csak metafora, és a valóságosan hátunk mögött hagyott kilométerek valóján a belső bolyongások kacskaringóit húzzák ki tussal a mentális térképen. Sajátos öniróniával, őszintén elevenít meg úti élményeket, mozzanatokat, hangulatokat és érzéseket a vidéki indián költő (színházi előadások, gyógykezelések, családi nyaralások, irodalmi konferenciák – Földközi-tenger, Új- és Felvidék, Erdély, Krakkó, Kapolcs, Balaton stb.). Az emlékek visszakeresésének útjai azonban egyes, eddig „takarásban maradt”, olykor megrázó élményeket is előhívnak. Utazásai nyomán Csendes Toll önmagát is feltárja, számolva az útinapló nyilvánosságával.

Csendes Toll utazik - könyvborító

117*200 mm, kartonált, 172 oldal

ISBN 978-963-9985-77-3

Bolti ár: 2500 Ft

Kedvezményes ár: 2000 Ft

 

Monostori Imre: Közelítések

Tanulmányok és kritikák (2008–2014)

(Kortárs Tanulmány, ISSN 1788-9995)

 

A 2015-ben hetvenéves irodalomtörténész az utóbbi években írt nagyobb lélegzetű tanulmányait és kritikai értékelését gyűjtötte terjedelmes kötetbe: újabb közelítések Németh Lászlóhoz, Szekfű Gyulához, Illyéshez, a „népi gondolathoz” és Erdei Ferenchez – és az életműveiket elemző kortárs monográfiákhoz, tanulmány-, konferenciakötetekhez.

Közelítések - könyvborító

117*200 mm, kartonált, 376 o.

ISBN 978-963-9985-79-7

Bolti ár: 3500 Ft

Kedvezményes ár: 2800 Ft
 

Szigethy Gábor: Időtörés

esszék

 

E szerteágazó tematikájú esszéfüzér darabjai önéletrajzi ihletésűek: néha megélt élmény, találkozás, emlék az ihlető forrás, máskor családi dokumentum, öröklött kézirat, régi újság, plakát vagy színházjegy – titkokat őrző múltdarabok. Vallomások, emlékezések, töprengések – így Kodolányi János regényfolyamáról, Móricz Zsigmond erdélyi álmáról, Bánffy Miklós különleges életművéről és zaklatott pályájáról, Esterházy János konok hűségéről vagy Cs. Szabó londoni leveleiről, Márairól, Weöresről. És persze Szigethy nagy szerelméről, a színpadról: Mezei Máriáról, Latinovits Zoltánról, Darvas Iván letartóztatásáról; könyvtárak, művek, kéziratok vallomásáról. Vagy ádventről, a szenteste áhítatáról, húsvétról.

Időtörés - könyvborító

vágott A5 (142*200 mm), keménytáblás, illusztrált, 320 oldal

ISBN 978-963-9985-76-6

Bolti ár: 3500 Ft

Kedvezményes ár: 2800 Ft
 

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
Horváth Iván (1948-2024)
Kemény Lili Nem című kötetéről a miskolci bemutatón Moklovsky Rékával beszélgetett
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Platon Karataev: Napkötöző
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés