bezár
 

irodalom

2015. 04. 28.
Mi fán terem a hierogli?
Tökmagok segítenek tökmagoknak
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Te már tudsz egyedül olvasni? Kicsit? Vagy már folyékonyan? A szerzők és a Pozsonyi Pagony jóvoltából Tökmagok segítenek négy különböző olvasási szinten. Most én olvasok! című sorozat keretében közös játék, mese és rajzolás Berg Judittal és Mészely Ilkával – szólt a meghívó a Könyvfesztivál szombat délelőtti programjára.

Rumini, Két kis dinó, Maszat, Panka és Csiribí – közkedvelt sorozatok, nem csoda, ha a szerző újabb könyvei is vonzzák a gyerekeket, azokat is, akik csak most ismerkednek az olvasás örömével. Hogyan lehetne örömmel tanulni olvasni? Ez a kérdés foglalkoztatta a szakembereket, szerkesztőket és szerzőket, amikor elindították a sorozatot, ami nem más, mint egy szisztematikusan felépített, pedagógusi szakértelemmel megtámogatott kortárs magyar „olvasni tanulok”, amely négy különböző nehézségi szinten készült 6-9 éveseknek.

prae.hu

A cél az volt, hogy akikben már megjelent az önálló olvasás iránti vágy, minőségi, hazai kortárs íróktól származó szövegeket kapjanak, amelyek életkoruknak megfelelő kérdésekkel foglalkoznak, bővítik ismereteiket. A történetek lazán összefüggnek egymással, de önállóan is olvashatók – a téma érdekessége vonzó képi világgal párosul. A kiadó Berg Judit könyveivel indított, amelyben négy tökmag, Benő, Minka, Rézi és Palkó kalandjait követhetjük nyomon. A rövid fejezetek, sok-sok kép, izgalmas történet, meghozzák a kedvet az olvasáshoz. A sorozat darabjai folyamatosan egyre hosszabb, összetettebb, szókincsben változatosabb történeteket tartalmaznak. Az első kötet a Tökmagok Afrikában, az 1. szintnek felel meg, oldalanként 2-5 mondat, könnyen kiolvasható szavak, egyszerű, könnyen követhető történet, nagy betűk. Ezután módosul a tördelés, a Tökmagok a tűzhányón, majd a korallzátonyon és végül a piramisban próbálnak szerencsét. 

berg

Pillantsunk bele, hogy a kedves, érdekfeszítő, pergő közös mesélés és beszélgetés hogyan zajlik. A gyerekek, legtöbben szülővel, babzsákokon körben ülnek, Berg Judit középen áll, jön-megy, magyaráz, kérdez és Mészely Ilka egy táblára rajzol: „Hú ez egy egész különleges vulkán, keresztbe van vágva!” – nézik a képet a gyerekek a szerzővel együtt. Folyik a láva – mondja az egyikük. Mi az a láva? – kérdezi az író. Forró kőzet – hangzik a válasz. Ez egy nagyon szuper, tudományos magyarázat volt! – dicséri a kislányt máris azt tudakolva, hogy hívják a vulkán száját. Kráter! És azt a csövet hogy nevezik, amin keresztül kijön a láva, a föld mélyén egy hatalmas üregből, ami tele van lávával? Magzat – jön a „majdnem” jó válasz, persze a magmára gondolt a gyerek; tisztázzák: a magma a magma kamrában van és a kürtőn keresztül jön ki… Megtudjuk azt is, micsoda foglalkozás a vulkanológus (aki megvizsgálja a vulkánt), és hogy a botanikus nem ám botokat farag, hanem növényekkel foglalkozik. Nagyon sokat tudtok a világról! – lelkesedik a szerző, akit egy aktív kisfiú azonnal kiegészít: „Mondok valamit! A vulkánból nemcsak láva jön ki, hanem lávagolyó meg füst és hamu.”

A korallzátonyos könyvben kicsit több a szöveg, ez már másodikosoknak való. Palkó, az egyik tökmag összetalálkozik az erdőben két sünnel, akik azzal a hírrel fogadják, hogy a tenger mélyén rokonaik élnek. Rokonok-e a sünök és a tengeri sünök? Neem! Miért nem? A tengeri sünöknek nincs fejük. Lábuk sincs – veti közbe egy kislány. (Csak nem tengeri sünológusnak készül??) Vajon hogy esznek, ha nincs fejük? Nem, nem a tüskéiken keresztül… de ha már láttatok tengeri sün vázat, tudhatjátok. Ilka le is rajzolja: úgy néz ki, mint egy pici sütőtök, tele apró lukakkal, abból jönnek ki a tüskék, és az alul lévő nagy luk a szája. Vajon hogyan eszik ezzel? Beszippantja! – jeleskedik egy kisfiú, aki a következő fordulóban a kígyóuborkát sajnos összetéveszti a tengeriuborkával. A lányok persze jobban ismerik a kígyóuborkát, zöldségesnél kapható, mondják, és nem állat, hanem növény. Szerepel még a könyvben két régész. Mit csinálnak a régészek a tengerben? Régi dolgokat keresnek. (Ha máskor nem, itt aztán a gyerekek elemükben érzik magukat: Elsüllyedt hajók, kincsek, elsüllyedt városok kerülnek szóba!) A mese két régésze búvárruhában leereszkedik a tenger mélyére és a hajóroncson dolgoznak. Régi tárgyakat, kincseket, ékszereket keresnek, a kapitány iránytűjét is megtalálták. Az összes lelet egyből megy a múzeumba.

berg

A negyedik könyv a Tökmagok talán legizgalmasabb kalandjait meséli el: Tök-ma-gok a pi-ra-mis-ban – olvassa szótagolva a címet egy elsős kisfiú, nagyon ügyesen. Ezúttal is sikeres a kérdés-felelek játék: Mi az a piramis? Egy nagy épület, kövekből építik meg. Mi van benne? Van-e benne játszóház? Neem! Van-e benne kiállítás? Neem! Van- e benne étterem? Neeem! Meghalt fáraó van benne. Ki az a fáraó? Egyiptomi uralkodó. Hol van Egyiptom? A sivatagban. De melyik földrészen? Afrikában. Vannak más országokban is piramisok? Dél-Amerikában például, oda nem fáraókat temettek; de ebben a kalandban Afrikába jutnak el a Tökmagok egy fura varázslat révén, folytatódik a történet. Szóba kerül a titkosírás, a hieroglifa, ami nem egy olyan fa, amin a hierogli gyümölcs nő – viccelődik a szerző, hanem az egyiptomi írás és furcsa vonalakból, képekből áll. Tudjátok-e mely állatok voltak a szent állataik? Macska – mondja egy kislány. És melyik Istennőnek volt ő az állata? Básztet istennőnek – mondja a kislány, aki harmadikos, és már ilyeneket tud. Ebben a könyvben a Tökmagok véletlenül belekeverednek egy varázslatba, egy szkarabeuszbogár (magyarul ganajtúró, galacsinhajtó) segítségével, ami az egyiptomiak szent állata volt. Persze, hogy az ókori Egyiptomban lyukadnak ki, amikor a piramist előkészítik a másnapi temetésre... A Tökmagok bejutnak a piramisba? Igeen! Találkoznak a sírrablók megfékezésére készített csapdákkal? Igeen! Kijutnak? Igeeen! Közben természetesen sokféle trükköt bevetnek. Ez a könyv majdnem olyan, mint egy igazi regény, belelapoznak –, éppen csak két kis kép került egy oldalra és vannak nagy képek is. Láthatók például a hieroglifák. A program befejeztével a kis olvasók a szerzőktől dedikációt kaphattak könyvükbe. Lehetséges, hogy már a kézírást is ki tudják betűzni – ha a hieroglifákat még nem is.

Fotó: Bach Máté

nyomtat

Szerzők

-- Szepesi Dóra --


További írások a rovatból

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
Bemutatták Szvoren Edina Kérődző Kronosz című könyvét

Más művészeti ágakról

Bartók György szerzői estje a Fugában
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
Az Elérhetetlen című kötet bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés