bezár
 

irodalom

2015. 04. 23.
Jonathan Franzen kapta a Budapest Nagydíjat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Jonathan Franzen amerikai író vehette át a Budapest Nagydíjat Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettestől és Kocsis András Sándortól, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) elnökétől a 22. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál csütörtöki nyitónapján.

 Mi a szabadság, létezik-e egyáltalán, és ha igen, mit kezdjünk vele? Ezek a Jonathan Franzen Szabadság című regénye által felvetett legfontosabb kérdések - szólt a díjazott egyik főművéről a Budapest Nagydíj átadása előtt Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes.

prae.hu

Háy János író laudációjában hangsúlyozta: "nem kockázatmentes Franzent olvasni, megroppantja az élettel szembeni védőburkunkat, nem azért, hogy jó vagy rossz szivárogjon be a repedéseken, hanem azért, hogy bejusson a valóság, az élet a maga kockázatával" - fogalmazott.

 

PORTRÉ

 Az amerikai irodalom sztárja és fenegyereke, Jonathan Franzen 1959. augusztus 17-én született az Illinois állambeli Western Springsben, apja svéd származású volt. A Swarthmore College-ban tanult németet, majd a képzés részeként 1979-ben és 1980-ban Münchenben tanult és ott kapott diplomát. 1981-ben éa 1982-ben Fulbright-ösztöndíjjal tanult Berlinben.
    

Tanulmányai végeztével megnősült, Bostonba költözött, megpróbált regényíróként érvényesülni. Ez csak valamivel később New Yorkban sikerült neki, 1988-ban megjelent a The Twenty-Seventh City (A huszonhetedik város) című könyve. A történetben szereplő irodalmi alakok szülei generációját jelenítik meg. 1992-ben publikálta az Erős rengés című családregényét, amely egy diszfunkcionális család életének bemutatásán keresztül a humánökológia globális problémáit feszegeti.
    

2001-ben jelent meg Javítások című regénye, amely nemzetközileg is ismertté tette nevét, 35 nyelvre fordították le és elnyerte vele az Egyesült Államok Nemzeti Könyvdíját is. A regény azért is a figyelem középpontjába került, mert a híres tévés személyiség, Oprah Winfrey kiszemelte könyvklubja számára, de az író végül nem ment el a műsorba. (Évekkel később a Szabadság című regény bemutatásakor békültek meg egymással.) A Javítások kultregény lett, az HBO sorozatot forgatott belőle Ewan McGregor főszereplésével.
    

A 2009-ben megjelent Szabadság című regénye végleg a legnagyobbak közé emelte. Ez az Updike utáni amerikai családregény a szerelem és házasság egyszerre komikus és tragikus jelenkori rajza, a szabadság fogalmával, gyakorlatával együtt járó kísértések, terhek nyomasztó súlyának érzékeltetése. A regény egy sor irodalmi díjat söpört be, felkerült a The New York Times "2010 tíz legjobb könyve" listájára. A kritikusok szerint Joseph Heller 22-es csapdája óta egyetlen regény sem kavarta fel ennyire a közvéleményt.
    

Regényei mellett esszégyűjteményeket is közreadott How to Be Alone (Hogyan legyünk egyedül) címmel 2002-ben, 2012-ben pedig Farther Away (Még távolabb) címmel. Ő a producere az Emptying the Skies (Az ég kiürítése) című dokumentumfilmnek, amely az énekesmadarak megmentéséért folytatott küzdelemről szól. A film alapjául hasonló című, a The New Yorkerben megjelent esszéje szolgált.
    

A budapesti könyvfesztiválra jelenik meg magyarul 2006-os Diszkomfortzóna (The Discomfort Zone) című önéletrajzi esszégyűjteménye.
    

Jonathan Franzent 2012 márciusában beválasztották az Amerikai Művészeti és Irodalmi Akadémia tagjai közé. 2012-ben a 62. Guadalajara Nemzetközi Könyvvásáron elnyerte a frissen alapított Carlos Fuentes-díjat. Szerepelt a Time magazin címlapján is, ami ritkaságszámba megy, Stephen King óta ő volt az első író, aki a címlapra került.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Horváth Iván (1948-2024)
Élő Csenge Enikő Apám országa című kötetének bemutatója

Más művészeti ágakról

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
gyerek

31. Kabóciádé Családi Fesztivál
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés