bezár
 

irodalom

2015. 04. 23.
Magvető: Esterházy és Houellebecq
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Michel Houellebecq Behódolás című regénye és Esterházy Péter Az évek iszkolása című kötete is szerepel a Magvető Kiadó kínálatában a 22. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon.

Michel Houellebecq Behódolás című regénye 2022-ben játszódó utópia, ami annak a lehetőségét gondolja végig, hogy egy politikai játszmasorozat végén milyen következménye van annak, ha a francia köztársasági elnök egy muzulmán párt vezetője - mondta el Szegő János, a kiadó szerkesztője csütörtökön az MTI-nek.
    

prae.hu

Kiemelte: "a regény egyik fő narratívája, hogy miként jut el a francia értelmiség és lakosság oda, hogy a különböző belpolitikai marakodások és teljes kiégés mellett enged egy olyan pártnak, amely nem radikális, militáns módon szerzi meg a hatalmat, hanem apró lépésekkel, okosan, hatalom-technikailag inkább hűvös logikával porciózva." Hozzátette: a cím több jelentéssel bír, általában a kollaborációról, a kompromisszumokról és a kapitulációról szól, valamint a különböző kulturális kódok egymás mellett éléséről.
    

"A szerzőnek markáns véleménye van ezzel kapcsolatban, de nem iszlámfób, mint ahogyan a könyv magyar borítója sem" - hangsúlyozta a szerkesztő, hozzátéve: a lehetséges kulturális következményekre akartak erős képi utalást tenni. A Tótfalusi Ágnes fordításában megjelent könyv főhőse a 44 éves irodalmár Francois, aki kedvtelenül tanít az egyetemen, élete sivár és egyre intenzívebben figyeli a belpolitikai fejleményeket, mivel Franciaország elnököt választ.
    

Esterházy Péter idén ünnepli 65. születésnapját, erre a jeles eseményre időzítették Az évek iszkolása című kötetet, Esterházy Péter és Marianna D. Birnbaum beszélgetős könyvét - közölte Szegő János. Emlékeztetett: 24 éve annak, hogy az Amerikában élő magyar származású irodalmár és Esterházy leültek beszélgetni, s ebből jött létre egy interjúkötet az 1990-es évek elején.
    

A könyvfesztiválra megjelent kötetben 65 kérdés és 65 válasz olvasható, "aki olvassa, izgalmas szellemi utazásban, párbeszédben vehet részt". A szerkesztő szerint a 65-ös szám beindította a matematikus végzettségű Esterházyt, hogy kötélnek álljon és interjút adjon, s ez "nagy lehetőséget ad azokra a belső játékokra, intertextuális utalásokra és csavarokra, amelyek egyébként is jellemzik a szerzőt". Az olvasók azt is megtudhatják többek között, hogy melyik században élt volna szívesen Esterházy Péter, mit olvasott föl neki az édesanyja, mit olvasott ő a gyerekeinek, ki volt az első barátnője és mikor kezdett erotikus irodalmat olvasni.
    

A fesztiválon bemutatják Keresztury Tibor Temetés az Ebihalban című tárcakötetét is. A szerző több évtizede dokumentálja tárcáiban azt, hogy mi újság van nálunk. A szövegek a mi mindennapi abszurditásainkról szólnak, utcai eseményekről, talált tárgyakról, kocsmaasztaloknál, hévben zajló párbeszédekről és groteszk jelenetekről, amelyek az életünket teszik ki és nagy erővel, fanyar iróniával hozza a jelenteket közel hozzánk - fogalmazott a kiadó szerkesztője.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
Bemutatták Szvoren Edina Kérődző Kronosz című könyvét
Kilenc szabad növény és Boszorkányok nyara – Recenzió Sánta Miriám és Sárkány Tímea 2023-as köteteiről
Élő Csenge Enikő Apám országa című kötetének bemutatója

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
gyerek

31. Kabóciádé Családi Fesztivál


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés