bezár
 

irodalom

2015. 04. 23.
Kiállítások a magyar könyvkultúráról
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A könyvillusztrációk és művészkönyvek mellett a magyar könyvkultúra 220 éves történetét, valamint az erdélyi könyvkiadás jelentős korszakait bemutató kiállítások várják az érdeklődőket a csütörtökön kezdődő XXII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon.

A Millenáris parkban vasárnapig öt kiállítást láthat a közönség. Az Országos Széchényi Könyvtárnak (OSZK) a szervezett magyar könyvkultúra 220 éves történetét bemutató tárlatáról Boka László irodalomtörténész, az OSZK tudományos igazgatója az MTI-nek elmondta: "A kamaratárlat - hely hiányában - szűkös keretek között próbálja bemutatni a maga gazdaságában a 220 évet, főként 19. századi hangsúlyokkal, átnyúlva a 20. századba is". A legnevesebb kiadók mellett a tárlaton helyet kapnak fakszimile kiadások és plakátanyagok is - tette hozzá.
    

prae.hu

Láthatók lesznek Petőfi-, Jókai- és Arany-díszkiadások. Emellett történelmi eseményeket is felidéznek, köztük a millenniumi emlékkönyveket és a koronázási menetet.    
    

Boka László emlékeztetett arra, hogy a pozsonyi helytartótanács 1792-ben hozott rendeletében határozta meg a könyvkereskedés jogi kereteit. A szabály megszületése után három évvel 12 pesti könyvárus megalapította a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesületének jogelődjét, a Pesti Könyvárusok Grémiumát. A grémiumot Németországból és Ausztriából bevándorolt német anyanyelvűek hozták létre, egyetlen magyar tagja Kis István volt, akinek a Vámház körúton volt könyvesboltja - tette hozzá.
    

A társaságban helyet foglalt Konrád Adolf, Trattner János, valamint Kilián Ádám és Kilián György, akiknek jelentős szerepük volt a németországi szakmai hagyományokkal rendelkező könyves piac magyarországi kiépítésében.
    

Megidézik mások mellett Wigand Ottó alakját, aki először Kassán, majd Pesten nyitott könyvesházat, de helyet kapnak későbbi részvénytársaságok is például a Franklin Társulat, amely Arany János műveit publikálta, valamint a társulat vetélytársa, az Emich Gusztáv alapította Athenaeum, amely Petőfi költeményei mellett például Madách Az ember tragédiáját adta ki.  
    

Boka László elmondta, hogy a történeti kiállítást Porpáczy Zoltán tervezőgrafikus Jókai-idézetekre született plakátjai kísérik.
    

A két csarnok közti átjáróban lesz látható a Tintakő Könyvesbolt IDEA Könyvtér szervezésében Az erdélyi magyar könyvkiadás jelentős korszakai című tárlat, amely a 16. század első harmadától napjainkig pannókon követi végig az erdélyi magyar nyelvű könyvkiadást. A tárlat felidézi mások mellett Johannes Honterus erdélyi szász származású polihisztort, akinek nevéhez fűződik a humanista nevelési elvekre alapozott tankönyvkiadás és jogtudományi szakirodalom. Helyet kapott Heltai Gáspár történetíró, bibliafordító, unitárius lelkész is, aki 1550-ben alapította meg Kolozsvár első nyomdáját. A 17-18 századból megelevenedik Misztótfalusi Kis Miklós vagy Szenczi Kertész Ábrahám nyomdászok tevekénysége, de felidézik a két világháború közötti időszakot, valamint bemutatják a jelenlegi erdélyi könyvkiadás helyzetét is.
    

Szirányi István, a Magyar Művészkönyvalkotók Társasága elnöke, grafikusművész az MTI-nek elmondta: Művésznaplók címmel öt vitrinben művészkönyveket láthat a közönség az 1993-ban alakult társaság csaknem 15 tagjának legfrissebb szubjektív munkáiból, valamint meghívott fiatal pályakezdők alkotásaiból.
    

A Főnix Könyvműhely és a Gabo szervezésében Sánta Kira grafikusművész sci-fi és fantasy regényekhez készült könyvborítóiból mutatnak be válogatást. Kiállítják többek között a J. R. Johansson Paranoia című könyvéhez, valamint Karen Akins Az idő hurok című ifjúsági sci-fijéhez született borítókat.
    

A Magyar Illusztrátorok Társasága Változatok - 10 illusztrátor változatai örökérvényű témákra című tárlaton mutatkozik be.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?
Élő Csenge Enikő Apám országa című kötetének bemutatója
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés