bezár
 

irodalom

2015. 04. 11.
Az Antall József Tudásközpont Könyvműhelye a XXII. Könyvfesztiválon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az Antall József Tudásközpont Könyvműhelye a XXII. Könyvfesztiválon A Tudásközpont Könyvműhely gondozásában megjelenő kötetek a politika- és társadalomtudomány iránt érdeklődőknek teszik magyarul is elérhetővé a közelmúlt és napjaink legnagyobb hatású tudós és közéleti személyiségeinek gondolatait. A nemrég indult önéletrajzi sorozatban a jelenünket is meghatározó közelmúlt emblematikus alakjainak (Ronald Reagan, George Bush, Margaret Thatcher és Helmut Kohl) visszaemlékezéseit vehetik kezükbe az olvasók, a XXII. Könyvfesztiválra pedig három újdonsággal készülnek. Mindhárom izgalmas ismeretterjesztő kötet más-más aspektusból, de arra keresi a választ: a 21. század hajnalán hogyan alakul, miként változik világunk rendje – akár régiós, akár világpolitikai, akár technikai-hírszerzési szemszögből. Avagy mi történik, ha James Bond már nem mikrofilmeket nézeget, és a világot igazgató nagyhatalmak nem a hidegháborús ideológia mentén különülnek el egymástól?

Marton Péter–Balogh István–Rada Péter: Biztonsági tanulmányok

Új fogalmi keretek, és tanulságok a visegrádi országok számára

A könyv három szerzője négy kiváló hazai felsőoktatási intézményt képvisel. Közös munkájuk merész intellektuális utazásra invitálja az olvasót a biztonsági tanulmányok területén. A vizsgált területek között szerepel a gazdasági, a társadalmi, a környezeti és a közegészségügyi biztonság. Ezt követi a szervezett erőszak-alkalmazással – illetve annak lehetőségével – összefüggésben a katonai biztonság és a terrorizmus tárgyalása. A globális megközelítés mellett a kötet a visegrádi négyek biztonsági helyzetére koncentrálva szolgál stratégiai jelentőségű megállapításokkal. A kötet szakkönyvként és tanulható tankönyvként egyaránt forgatható, melyet a megértést segítő ábrák és kiemelések tesznek teljessé.

prae.hu

"E kötet izgalmas kísérlet a biztonsági tanulmányok megújítására. A terület hazai művelőinek minden bizonnyal érdemi vonatkoztatási pontként szolgálhat a jövőben." Tálas Péter

Marton Péter: egyetemi oktató, kutató. Kutatómunkája mellett a Budapesti Corvinus Egyetemen és az Eötvös Loránd Tudományegyetemen tanít. 2012-ben a Junior Prima-díjat, 2013-ban pedig az MTA Bolyai ösztöndíját nyerte el.

Balogh István: a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Biztonságpolitikai és Non-proliferációs Főosztályának vezetője.

Rada Péter: a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola és az ELTE oktatója, a Corvinus Külügyi és Kulturális Egyesület elnöke, a Külgazdasági és Külügyminisztérium munkatársa.

Biztonsági tanulmányok - könyvborító

Marton Péter–Balogh István–Rada Péter: Biztonsági tanulmányok

Új fogalmi keretek, és tanulságok a visegrádi országok számára

Oldal: 320

ISBN: 978-615-80092-9-4

Ár: 3400 Ft

 

Alfred Rolington: Hírszerzés a 21. században
A mozaikmódszer

A magánélet és a munka területén egyaránt jelen lévő digitalizáció egyre növekvő adatmennyiségeket (Big Data) eredményez. Az összekapcsolódó és kölcsönös függőségeken alapuló globalizált világ, az internet biztosította szabadság (Deep Web, Dark Web) és a 24 órás hírtelítettség új korszakot nyitott a hírszerzés területén is. Alfred Rolington a 21. század kihívásaira válaszoló, szoros nemzetközi együttműködésen alapuló stratégiát ismertet.  

A szerző – olyan nagy múltú szakemberek bevonásával, mint Sir Colin McColl (MI6), R. James Woolsey (CIA) és Sir David Phillips – könyvében a hírszerzés elmúlt korszakait ismerteti és elemzi. Szó esik a 20. századi világháborúk vagy épp a hidegháború formálta hírszerzési szemléletváltásokról, egészen a 9/11 kiváltotta legújabb helyzetig, melynek bemutatása a szerző által javasolt stratégia, a mozaikmódszer ismertetésével zárul.

Alfred Rolington: Hírszerzésre szakosodott biztonságpolitikai szakértő, aki az elmúlt harminc évben tanácsadóként szolgált mind a katonai – NATO, CIA, MI6 – és kereskedelmi hírszerzés, mind a bűnüldözés területén. 

Hírszerzés a 21. században - könyvborító

Alfred Rolington: Hírszerzés a 21. században
A mozaikmódszer

Oldal: 208

ISBN: 978-963-87486-3-8

Ár: 2500 Ft

 

Robert Kagan: Made in America

Avagy kitart-e az amerikai világrend?

Robert Kagan könyve 2012 egyik angolszász könyvszenzációja volt, mivel erős érvekkel mutat rá Amerika világban betöltött vezető szerepének eredményeire, és történelmi példákkal támasztja alá, mit kockáztatunk a jelenlegi berendezkedés megváltozásával. A szerző elmélete szerint, ha egy nagyhatalom hanyatlásnak indul, az mindig az általa kiépített gazdasági rendszert, az általa felállított normákat és intézményeket is magával rántja.

A II. világháború vége óta az Egyesült Államok neve fémjelzi azt az amerikai világrendnek nevezhető korszakot, mely a demokratikus politikai berendezkedést és a liberális gazdasági rendszert emelte normává. Ezek az elvek ma is ugyanolyan értéket képviselnek, mint hatvan évvel ezelőtt? Valóban hanyatlásnak indult-e az eddig világelső Amerika? Vajon Kína, Oroszország vagy akár egy harmadik régió felé billenhet-e a mérleg nyelve? Érdemes-e megvédeni a jelenlegi világrend eddig elért eredményeit? Ezekre a kérdésekre ad vitára indító válaszokat e karcsú, de erős kötet.

Robert Kagan: amerikai történész, közíró, külpolitikai tanácsadó, aki e legutóbbi könyvével nagy hatást gyakorolt a politikai közgondolkodásra, gondolatait a 2012-es elnökválasztás ellentétes oldalon álló jelöltjei, Barack Obama és Mitt Romney is idézték.

Hatásos védőbeszéd az Egyesült Államok világpolitikában betöltött szerepe mellett, egyszersmind érvekkel alátámasztott cáfolata a hanyatló Amerikáról szóló közbeszédnek.” Financial Times 

Kagan könyvének nagy előnye a világos, közérthető érvelés, így az olvasó mindig tudhatja, mely érvekkel szállna vitába, és melyekkel ért egyet. The Washington Post

Made in America - könyvborító

Robert Kagan: Made in America

Avagy kitart-e az amerikai világrend?

Oldal: 168

ISBN: 978-615-5559-00-6

Ár: 2400 Ft

 

 

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
irodalom

Tóth Júlia Éva volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kemény Lili Nem című kötetéről a miskolci bemutatón Moklovsky Rékával beszélgetett

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Platon Karataev: Napkötöző
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés