bezár
 

irodalom

2015. 04. 09.
Az Alexandra Kiadó könyvei a könyvfesztiválon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az Alexandra Kiadó könyvei a könyvfesztiválon Az Alexandra Kiadó XXII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra megjelenő könyvei és könyvbemutatója

Anders Rydell: Fosztogatók  

Hogyan rabolták el a nácik Európa műkincseit  

Néhány nappal azután, hogy a náci Németország megadta magát, a szövetségesek hihetetlen felfedezést tettek: az osztrák Altaussee falu sóbányájából a valaha volt leglenyűgözőbb művészeti gyűjtemény került elő Rembrandt, Rubens, Michelangelo és sok más művész több száz remekműve rejtőzött a bánya járataiban.

prae.hu

1933 és 1945 között a nácik több millió műkincset és antik tárgyat raboltak el. Hitler személyes parancsára speciálisan képzett csapatokat küldtek Európa különböző részeibe, hogy fosztogassanak. A múzeumok, a galériák, a zsidó családok gyűjteményei jogos zsákmánynak számítottak. A legkiválóbb műalkotásokat Hitler tervezett Führer Múzeumában szándékoztak közzétenni, míg az elfajzottnak ítélt műalkotásokat a nácik számára oly hőn óhajtott külföldi valutára cserélték.

A háború után a műkincsek nagy részét megtalálták, de több mint százezer alkotásnak nyoma veszett. Ezek az elmúlt évtizedben időről időre felbukkantak, sokat közülük a világ legnevesebb múzeumai állítottak ki Párizsban, New Yorkban és Berlinben.

A Fosztogatók a nácik fanatikus művészeti megszállottságának, valamint az "elveszett" kincsekért napjainkban folyó elkeseredett jogi és erkölcsi harcnak a lebilincselő története. Milliárdokat érő műalkotásokról esik szó, és az örökösökről, akik a múltjukhoz való jogukért harcolnak.

Anders Rydell (1982) svéd író és újságíró, a Konstnären (Művész) című művészeti lap főszerkesztője. Rendszeresen jelennek meg cikkei svéd szakfolyóiratokban. Saját kreatív ügynöksége magazinok, kiállítások és filmek fejlesztésével foglalkozik, és vitafórumokat szervez. Korábban kiadott művei: Piraterna - De svenska fildelarna som plundrade Hollywood (Piraterna - A svéd file-megosztók, akik kifosztották Hollywoodot) és Noll Noll - Decenniet som förändrade världen (Nulla-nulla - az évtized, amely megváltoztatta a világot)

A Fosztogatókat 2014-ben jelölték az August Strindbergről elnevezett rangos irodalmi díjra.

A Könyvjelző magazin 2015. márciusi számában megjelent cikk: http://www.konyvjelzomagazin.hu/hir/zsakmanyolt-kincsek-nyomaban

Fosztogatók - könyvborító

Anders Rydell: Fosztogatók

Alexandra Kiadó, 2015.

145x215 mm

400 oldal

ára: 3.499,- Ft

Könyvbemutató:

2015. április 26., vasárnap 11 óra
Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál - Osztovits Levente terem
Millenáris (1024 Budapest, Kis Rókus u. 16-20.)

Anders Rydell svéd oknyomozó újságíró beszélgetőtársa: Gréczi Emőke művészetszociológus, a MúzeumCafé szerkesztője.

Moderátor: Veiszer Alinda.
 

Charles Belfoure: A párizsi építész

A tehetséges építész, Lucien Bernard a német megszállás alatt álló Párizsban 1942-ben olyan megbízást kap, amely nagyon sok pénzt hozhat neki, de az életébe is kerülhet. Titkos búvóhelyet kell terveznie egy vagyonos zsidónak úgy, hogy azt még a legelszántabb német katonák se találják meg. Luciennek szüksége van a pénzre, és a lehetőségnek sem tud ellenállni, hogy túljárjon a nácik eszén, akik elfoglalták szeretett városát, így úgy dönt, elvállalja a feladatot.

Ám amikor az egyik általa tervezett búvóhelyet leleplezik, és az élet úgy hozza, hogy a zsidók elrejtése személyes üggyé válik számára, ráébred, hogy a tét jóval nagyobb, mint eleinte gondolta. Luciennek - és ezzel párhuzamosan az olvasónak is - mérlegelnie kell, hogy emberekként mivel tartozunk egymásnak, és hogy milyen messzire kell elmennünk ahhoz, hogy helyesen cselekedjünk.

"A portré, amit Belfoure a II. világháború Párizsáról fest, egyszerre felkavaró és magával ragadó; ez a szép történet azt mutatja meg, hogy bár az ember a legnagyobb szörnyűségekre is képes, borzasztóan bátor cselekedetekre is hajlandó." (Library Journal)

"A zsidókat bújtató építész története olyan izgalmas, mint a Schindler listája..." (Julie Kramer)

Charles Belfoure eredeti foglalkozása építész. Több építészettörténeti munkát publikált, amelyek közül kettő is elnyerte a Maryland Historical Trust díját. A Graham Foundation és a James Marston Fitch Foundation szintén kitüntetésben részesítette építészeti kutatásaiért. Tanulmányait a Pratt Institute és a Columbiai University keretei között végezte, később a Pratt Institute és a marylandi Baltimoreban működő Goucher College tanára lett.

Szakterülete a műemlékvédelem; műemlékvédelmi és építészeti témában blogot ír a www.thewickedarchitect.com honlapon. Szabadúszóként a Baltimore Sun és a New York Times hasábjain jelentek meg írásai.

"A regényben azt igyekeztem, bemutatni, hogy milyen emberfeletti bátorságra volt szükség akkoriban ahhoz, hogy valaki az üldözötteken segítsen, és azt a tényt szerettem volna felmutatni, hogy a franciák között olyanok is voltak, akik nem fordítottak hátat a bajba jutottaknak. Akik vállalták az ezzel járó hatalmas kockázatot, azok hősömhöz hasonlóan olyan bátorságot, erőt, lelki szilárdságot fedeztek fel önmagukban, aminek a létezéséről korábban sejtelmük sem lehetett.

Édesanyám háborús élményeinek meghatározó szerepük volta a regény történelmi hátterének megrajzolásában. Noha anyám nem volt zsidó, a II. világháború egy részét kényszermunkatáborban töltötte rettenetes körülmények között. A túléléshez azokban a szörnyű időkben rendkívüli szívósságra és kitartása volt szükség, de bármilyen szívós is volt valaki, mások segítsége nélkül nem boldogult volna. Szerencsére akadtak, akik az életüket is hajlandók voltak kockára tenni, és hihetetlen áldozatkészségről tettek tanúságot embertársaik megmentéséért." (a Szerző)

Olvasson bele: http://img.alexandra.hu/images/48-51_beleolvaso_parizsi_epitesz.pdf

A Könyvjelző magazin 2015. márciusi számában megjelent cikk: http://www.konyvjelzomagazin.hu/hir/aki-egy-embert-megment-

A párizsi építész

Charles Belfoure: A párizsi építész

Alexandra Kiadó, 2015.

145x215 mm

416 oldal

ára: 3.699,- Ft

 

Sue Monk Kidd: Szárnyak nélkül szabadon

Hetty rabszolga a kora 19. századi Charlestonban. A szenvedésen túli életről, szabadságról álmodik. Jómódú gazdáinak lánya, a csillapíthatatlan tudásszomj és lázadó eszmék által hajtott Sarah kislánykora óta keresi a hivatását a világban, de fogva tartják a nőkre kényszerített társadalmi kötelékek.

A tízéves Hetty szobalányként a mindössze egy évvel idősebb Sarah tulajdonába kerül. A Szárnyak nélkül szabadon kettejük életútját követi végig: azt, hogy miként alakítják drámai módon egymás sorsát, és hogyan alakul ki a bűn, a dac, az elidegenedés és az ambivalens szeretet által meghatározott, összetett viszonyuk. Hetty megismeri a bánat és a gyász értelmét, s egyre inkább ráeszmél, ki is ő valójában. Sarah útját összetört remények, árulás, viszonzatlan szerelem és száműzetés szegélyezik. Vajon mit tartogat számukra a faji és társadalmi előítéletektől terhes 19. századi Délen az élet, vajon képesek lesznek-e szárnyak nélkül is szárnyalni?

Sue Monk Kidd magával ragadó és megindító regénye a reményről, a bátorságról, a szabadság kereséséről szól. Remekmű, melyet világszerte több mint egymillió példányban adtak el, s több mint húsz nyelvre fordítottak le.

"Lehetetlen úgy elolvasni ezt a könyvet, hogy utána ne gondolnánk másként saját női helyzetünkre, és azokra a kivételes nőkre, akik szerepet játszottak abban, hogy oda juthattunk, ahol most vagyunk. Elképesztő teljesítmény." (Oprah Winfrey)

Szárnyak nélkül szabadon - könyvborító

Sue Monk Kidd: Szárnyak nélkül szabadon

Alexandra Kiadó, 2015.

135x210 mm

408 oldal

ára: 3.699,- Ft

 

Patti Digh: Most élsz
Kézikönyv a boldogabb, tudatosabb és teljesebb élethez

Most élsz - ragadd meg a napot!

Vajon mit tennénk, ha megtudnánk, hogy harminchét napunk van hátra? Otthagynánk csapot-papot, és körbehajóznánk a világot? Halmoznánk az élvezeteket, extrém sportokba menekülnénk? Esetleg teljes kétségbeesésbe vagy apátiába esnénk?

Patti Digh, akit egy tragikus családi történet arra késztetett, hogy komolyan szembenézzen élet és halál kérdéseivel, egészen más választ kínál olvasói számára. A Most élsz című könyv 37 szellemes, inspiráló élettörténeten keresztül világít rá arra, hogy a kulcs az egyszerűségükben csodálatos hétköznapok tudatos, kompromisszumok nélküli megélésében rejlik. Abban, hogy megtanuljunk igent mondani, jobban szeretni, nagylelkűvé válni, bízni önmagunkban, felszólalni az igazságunkért és lassítani.

A Most élsz című könyv az elgondolkodtató történetek mellett gyakorlati feladatokat is tartalmaz, amelyek egyik típusa azonnali feladatként rögtön elvégezhető, a másikhoz hosszabb idő, gyakorlás szükséges. Így válik valódi útmutatóvá, kézikönyvvé ahhoz, hogy megtanuljunk odafigyelni önmagunkra, és teljes életet élni. Mert "minden nap az első nap s egy ajándék".

Most élsz - könyvborító

Patti Digh: Most élsz

Kézikönyv a boldogabb, tudatosabb és teljesebb élethez

Alexandra Kiadó, 2015.

190x235 mm

232 oldal

ára: 3.999,- Ft

 

Michael Connelly: Perújrafelvétel

Az igazságnak mindenképpen győznie kell.

Michael Connelly igazi legendának számít a bűnügyi krimi műfajában. Huszonhét regényét eddig harminckilenc nyelvre fordították le, s több mint 42 millió példányt adtak el belőlük. Köteteiben két kiemelkedően népszerű figurát teremtett meg: Harry Bosch nyomozót, illetve Mickey Haller védőügyvédet. A Perújrafelvétel című krimiben e két karizmatikus férfi útjai keresztezik egymást. Ezt a sztorit azok is élvezni fogják, akik Connelly sötét hangvételű detektívtörténeteit kedvelik, és azok is, akik Connellyben a tárgyalótermi krimik mesterének, John Grishamnak a riválisát látják.

Mickey Haller, aki egész életében a bűnösöket védte, álmában sem gondolta, hogy valaha is átigazol a másik oldalra, és a vádat fogja képviselni. Ám egy szép napon a huszonnégy évre elítélt gyerekgyilkost, Jason Jessupot szabadlábra helyezik. Az egykori DNS-minták újraértékelésének köszönhetően ügyét a teljes felmentés és a nem kevés kártérítés reményében újratárgyalják. Haller nem kételkedik Jessup bűnösségében, de csak azzal a feltétellel vállalja az ügyet, ha együtt dolgozhat Harry Bosch nyomozóval és az Államügyészi Hivatal legjobb ügyészével, Maggie McPhersonnal.

Haller és csapata egy minden hájjal megkent sztárvédőügyvéddel találja szemben magát, aki a médiát is felhasználja, hogy védencét az igazságszolgáltatás áldozataként tüntesse fel. A szabadlábon védekező Jessup nappal a média reflekorfényében valódi celebként viselkedik, éjszakánként azonban különös átváltozáson megy keresztül. Csupán Haller és Bosch tudja, hogy senki sincs biztonságban - hiszen lehet, hogy a gyilkos ott folytatja, ahol huszonnégy éve abbahagyta...

"Connelly a krimi mestere" (The New York Times Book Rewiew)

Perújrafelvétel - könyvborító

Michael Connelly: Perújrafelvétel

Alexandra Kiadó, 2015.

130x195 mm

400 oldal

ára: 3.499,- Ft

 

Emma Donoghue: Érzékek tánca

Emma Donoghue filmszerűen pergő regényének alaptörténete egy gyilkossági eset: az 1870-es évekbeli San Franciscóban lelőttek egy fiatal nőt, s a gyilkost nem sikerült kézre keríteni...

1876 nyarán egész San Francisco a hőségtől szenved, ráadásul himlőjárvány tizedeli a lakosságot. Blanche Beunon, a varázslatos szépségű francia bártáncosnő ezekben a napokban barátkozik össze az ugyancsak francia bevándorló Jenny Bonnet-val. A férfiruhában járó Jenny fékezhetetlen szabadságvágya és megalkuvást nem tűrő természete megbabonázza Blanche-t, s hatására úgy dönt, elhagyja szeretőjét, akit addig ő tartott el.

A két nő egy San Francisco közeli településen húzza meg magát, mígnem egyik este az ablakon át valaki lelövi Jennyt. Blanche kétségbeesetten próbál a gyilkos nyomára bukkanni. Helyzetét súlyosbítja, hogy egykori szeretője mindenéből kiforgatta, és egyéves fiukat is elrabolta. Miközben Blanche elszántan küzd a gyermekéért és az igazság kiderítéséért, Jenny nehéz terhekkel teli múltját is megismeri. Vajon ki és miért ölte meg a szókimondó Jennyt?

A bohém alakokkal teli, bevándorlók színes forgatagától nyüzsgő San Francisco szinte megelevenedik a regény lapjain. A lebujok mámoros éjszakai forgataga azonban csak díszlet, mely mögött ott lappang a nyomor és a kiszolgáltatottság. Hogyan boldogulhat ebben a világban, s miként szerezhet érvényt az igazságnak egy egyedülálló nő?

Érzékek tánca - könyvborító

Emma Donoghue: Érzékek tánca

Alexandra Kiadó, 2015.

135x205 mm

400 oldal

ára: 3.699,- Ft
 

Két gyermekregény:

Agnes Kottmann: Chiara – A szív vágya

Chiara fel sem tudja fogni: Djana, a vadlókanca második csikóját várja, az ellés egyre közeledik, de neki osztálykirándulásra kellene mennie Sauerlandba. Ez ki van zárva! Hendrikkel, a barátjával kieszel egy tervet, amelynek segítségével a kanca közelében maradhat. Ám ekkor váratlan esemény történik, és Chiara egyszeriben nyakig ül a pácban... 

A szív vágya - könyvborító

Agnes Kottmann: Chiara – A szív vágya

Alexandra Kiadó, 2015.

160x215 mm

2.499,- Ft

 

 

Juliette Deny-Parachini – Olivier Dupin: Az ellopott aranyérem

 

Kalandok a póniklubban 1.

Lili, Andi és Félix rajonganak a pónilovakért. Pattanj te is nyeregbe, és éld át velük a Kaland póniklub izgalmas eseményeit!

Az ellopott aranyérem - könyvborító

Juliette Deny-Parachini – Olivier Dupin: Az ellopott aranyérem
Kalandok a póniklubban 1.

Alexandra Kiadó, 2015.

175x215 mm

48 oldal

ára: 1.499,- Ft

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
irodalom

Tóth Júlia Éva volt a Kötetlenül sorozat vendége
Bemutatták Charles Bukowski A város legszebb nője című novelláskötetét

Más művészeti ágakról

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Bartók György szerzői estje a Fugában
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
Az Elérhetetlen című kötet bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés