bezár
 

gyerek

2014. 06. 25.
Szent Iván napi álom a Skanzenben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Balti és skandináv országok nyári napfordulós hagyományaival ünnepli Szent Iván napját a Skanzen. Június 28-án a misztikummal teli estén életre kelnek az árnyak, a látogatók részesei lesznek a szerelemvarázslásnak, a bűvös gyógynövénykoszorúk készítésének és a tűzugrásnak.

prae.hu

A balti és skandináv népeknél az év legkiemelkedőbb és legnépszerűbb napjaként számon tartott Szent Iván napja nemzeti ünnep. A szentendrei Skanzen tavaly hagyományteremtő szándékkal életre hívott rendezvénye idén is bővelkedik izgalmas programokban és egy csokorba gyűjtötte nyolc ország, Dánia, Észtország, Finnország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Norvégia és Svédország nyári napfordulós hagyományait.

Az északi országok lakói úgy vélték, az ezen az éjjelen gyűjtött gyógynövények, virágok titokzatos erővel bírnak, így a múzeumban a nők és az asszonyok a svéd vendégeknél sorra fonhatják a gyógynövényekből álló koszorút. Azért, hogy egészség és szerencse köszöntsön az emberekre, a svédek elkészítik a kereszt formájú májusfát, amelyet zöld ágakkal, vadvirágokkal borítanak. A májusfa körül zajló önfeledt körtáncba invitálják a vendégeket, akik a mulatozás szüneteiben kedvükre falatozhatnak a svéd fahéjas tekercsből. A litván udvarba betérők igazi sörkocsmában érezhetik magukat: a hagyományos litván fekete kenyér mellett asztalra kerül a kolbász, a savanyúkáposzta és a litván sör is, táncba hív a Baltikuum Táncegyüttes, a vállalkozókedvűek pedig kötélhúzásban és zsákbafutásban teszik próbára ügyességüket. A versengésben megfáradtak a Szalmavirágkertben a szalmaszövés mesterségével ismerkednek meg. A lett Oskars Patjanko Folk Band hagyományos nyári napfordulós énekekkel és ínycsiklandó lett ízekkel, édességgel, sajtokkal és sörrel fogadják a portájukra betérőket. A norvégok friss lekvárt kínálnak a gofri mellé, miközben a Gjertrud’s Gypsy Orchestra zenekar húzza a talpalávalót, a finnek pedig pop-up étteremmel várják a felnőtteket, de a misztikummal teli estén a látogatókat beültetik az észt hintába is.

A 14-től 22 óráig tartó rendezvényen a gyermekeknek szóló programokból sem lesz hiány: kvízjáték keretében dől el, ki tudja a legtöbbet Dániáról, kipróbálható a dán vikingjáték, a középkori társasjáték és a 3D rajzolás is. Balti és skandináv népmesék sokaságával készülnek a szervezők, így többek között hallható lesz a svéd Múmin család története, a magyar gyermekek megismerik az észtek körében nagy népszerűségnek örvendő Lotte, a mindig kíváncsi kutyalány kalandjait, kipróbálhatják a finn dobójátékot a mölkkyt, arcukra zászlót festhetnek. És a csemetéknek jól esik majd a dán óriás körtében ücsörögve megismerni a körte mesét.

Régen június hónapot Szent Iván hava elnevezéssel is illették. A történeti Magyarország egyes területein a nyár középi tűzgyújtást, a lobogózást vagy más néven tűzcsóvák forgatását Szent Iván napjához kapcsolódó dalok kísérték.

Az asszonyok a tűzbe illatos füveket és virágokat füstöltek, almát dobtak, mert úgy tartották, hogy a Szent Iván tüzében sült alma gyógyító hatással bír, a tűz elősegíti a jó termést, megóv a jégesőtől, és nem utolsó sorban a fiatalok a tűz körül szerelmet is varázsoltak. Sötétedéskor a szentendrei Skanzenben is fellobognak a lángok és életre kelnek az árnyak. A legények a leányokkal kézenfogva Szent Iván tüzének átugrása közben kiházasító dalokat énekelnek.

További információ: www.skanzen.hu


Részletes program

A Fesztiválszínpad programja:

16:00 Megnyitó, nagykövetek köszöntője
16:30 Svéd májusfa állítás a Sükösdi ház udvarán
17:00 Revontulet együttes – finn és karjalai dalok
17:30 Torupilli Jussi Trio – észt együttes
18:00 Baltikuum – litván néptánc és zene
18:30 Oskars Patajanko együttes – lett dalok
19:00 Kalevala kórus – finn dalok
19:30 Norvég dalok és kelet-európai cigányzene a norvégiai Gjertrud és cigányzenekara előadásában (Gjertrud Økland – prímás; Georg Reiss – klarinét, tárogató; Tom Karlsrud – harmonika; Pål Thorstensen – nagybőgő; Trond Villa – brácsa; Helene Waage – cselló, vokál; Bangó Ernő – cimbalom. Vendég Susanne: Lundeng)
20:30 Máglyagyújtás és tűzugrás


Kisbodaki pajtaszínház programja:

15:00-16:00 Bábelőadás: Amikor a rablók Kardamon városába látogattak – Holle anyó Színház előadásában
16.30-17.00 Finn népzene a Maitolaituri trió előadásában
17.15-18.15 Harisnyás Pippi – Holle anyó Színház előadásában
18:30-19:00 Revontulet együttes
19:00-19.30 Jari, a Bűvész és Vaszilij Vitelloni varázslatos show-ja
19.30-20:00 Kalevala kórus




 
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
gyerek

Családi program 2024. június elsején
Könyvbemutató másképp

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés