bezár
 

irodalom

2014. 06. 13.
Hatszázon túl, hetvenen innen
Beszélgetés Nemere Istvánnal, Margó Fesztivál, 2014. június 12., csütörtök. 18:00.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A negyedik Margó Fesztivál ominózus eseménye volt Nemere István író faggatása életről és irodalomról, ufókról és szerzői jogokról. Aki ellátogatott a Prezibe, jó kedélyben tölthetett el egy órát Nemere István és Valuska László társaságában.
Nemere István nagy rekorder. A beszélgetés első percei a döbbenetes számokról szóltak. Hatszáznál több könyv, harmincnál több álnév, az eladott példányszámokról nem is beszélve. Valuska egy játékba vonta be Nemerét, egy Blikket elővéve kérte az írót, nézze át a lapot és a legszimpatikusabb címből kanyarítson egy történetet. Nemere a jobbnál-jobb, valóságnál-valótlanabb címek közül az egy fiú jár már csak az iskolába címre bökött rá, s már jött is a story. Azért egy gyerek jár az iskolába, mert a többi gyerek a szüleivel együtt elmenekült. Vagy a fiú megölte a többieket. Vagy a fiú egy földönkívüli, de Nemere a vámpíros ízt is felvetette, mint történetgombolyítót. Ezek után Valuska a földről felvett ötletekről kérdezte, s Nemere megerősítette, hogy több története ötletét egy-egy tárgy (fűnyíró), vagy valamilyen újságban olvasott hír segítette.

Nemere István tényszerűen konstatálta, hogy utoljára 1986 körül írtak a könyvéről kritikát, azóta mintha az újságok nem foglalkoznának vele. Elkönyvelték, mint krimi és sci-fi írót, pedig írt ő más, komolyabb témákban is. Magyarországon ő írt először a nácizmusról regényt, ő foglalkozott nem egy fontos, addig mellőzött témával. Legutóbbi könyve a Horthy családot veszi górcső alá. Horthy Miklósról mindenkinek van egy képe, neki is, s ennek járt utána, a család életének, különös sorsának.

Az interneten böngészve néha-néha ráakad egy-egy negatív véleményre, ami mögött óriási hiányosság húzódik, például az, hogy a kommentelő úgy mond véleményt, hogy a hozzászólásából kiderül: nem olvasott még Nemere-könyvet. Egy-egy megjegyzés a tudományos témát feldolgozó regényei forrásanyagának feltüntetését hiányolja, s mint Nemere derűsen mondja, nagy tévedés, mivel ő minden egyes forrását megnevezi a könyveiben, soha nem hagy ki semmit. Az interneten emellett más tévedések is keringenek róla, itt jegyzi meg, hogy Amerikában az egyetemi professzorok tiltják a diákoknak a wikipédia használatát az ott felhalmozott rengeteg blődség miatt. 

Az álnevekről megtudtuk, hogy szerkesztői ajánlatra választotta az elsőt, aztán egymás után jött a többi. Valuska megjegyezte, hogy Nemere nyithatna egy könyvesboltot, ahol a könyvek és álnevek bőségesen elegendőek lennének.

A könyvei témái közt kalandozva Valuska rátér az ufókról szóló könyvekre. Ebben is úttörő Nemere. Az űrutazás körül megjelenő fantasy könyvekre rálicitáló első földönkívüliekkel foglalkozó könyveket ő írta meg itthon, szintén feltüntetve a forrását, s emiatt nem egy támadás érte annak idején.

Szomorúbb mederben hömpölygött tovább a beszélgetés, szóba jöttek  a magyarországi szerzői jogok. Az általánosan elfogadott szabály szerint a szerző az eladott példányszámok hét százalékából részesül. Ezt akárhonnét, akárhogyan számoljuk, kevés. Nemere István a kiadókkal másféle szerződésben van. Ő mond egy összeget, és azt a kiadó vagy elfogadja, vagy nem. Véleménye szerint ő az egyik legolcsóbb író Magyarországon, aki nem kér sokat a kiadóktól. A könyveinek az előállítási költsége is alacsony, mivel olcsóbb papírra nyomják azokat, s így az olvasók is ötszáz-hatszáz forintért be tudják szerezni a könyveit.

Nemere István egy napjába is beavatta a jelenlévőket. Reggel hatkor már az asztalnál ül és folyamatosan dolgozik délig. Déltől fél egyig ebédel, közben szólnak a hírek. Délután már csak könnyedebb dolgokkal foglalkozik, novellát ír vagy fordít valamit. Utána orvosi utasításra sétál az erdőben (napi öt kilométert), estefelé tévét néz, kilenctől-tízig olvas, tízkor alszik. És ez minden egyes nap így történik, a születésnapján, karácsonykor és január elsején is. Valuska rákérdez, hogy ezt a napirendet hogy bírja a család, erre Nemere mosolyogva válaszolja, hogy jelenleg a harmadik feleségét nyüvi. Valuska László aziránt érdeklődik, soha nem fordult-e elő, hogy változtatott a napirendjén, mert nem volt kedve írni, mire azt válaszolja az író, hogy egyszer részt vett egy tengeri úton, ahol négy napig bírta nem-írás nélkül, de aztán jelentkeztek az elvonási tünetek és azonnal munkához látott. Újabb hihetetlen szám kerül elő: Nemere napi harmincezer karaktert ír, körülbelül egy szakdolgozatnyi mennyiséget. 

Nemere István mindvégig fenntartotta a hallgatóság figyelmét. Aki még nem olvasott tőle semmit, annak érdemes egy próbát tennie, nyilván a hatszázat meghaladó könyvek közül megtalálja a leginkább kedvére valót. 

Fotó: Ficsor Zsolt

prae.hu

nyomtat

Szerzők

-- Ayhan Gökhan --


További írások a rovatból

Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
Élő Csenge Enikő Apám országa című kötetének bemutatója
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Az Elérhetetlen című kötet bemutatójáról
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés