bezár
 

irodalom

2014. 06. 12.
Könyvhét – Országos megnyitó Szegeden
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Végel László Kossuth-díjas regény- és drámaíró nyitotta meg a 85. Ünnepi Könyvhét és a 13. Gyermekkönyvnapok programját csütörtökön Szegeden.

prae.hu

A vajdasági magyar irodalom és közgondolkodás meghatározó alakja megnyitójában úgy fogalmazott, a baljós időkben az ember hallgat, beszélnek helyette a könyvek, csak az a kérdés, képesek vagyunk-e hallani, mit mondanak.
    
Mostanság nem élünk háborús időket, több mint húsz évvel ezelőtt azt reméltük, hogy kiderült az ég, de mostanság komor viharfelhők gyülekeznek a fejünk, a régió és Európa ege felett. Azt gondoltuk, hogy a könyvek megszelídültek, s nincs is nagyon szükség rájuk – mondta az író.
    
Az utóbbi években nyugtalankodni kezdtünk: barbár eszmék kísértenek bennünket, tehát a könyvek veszélyesek lettek. Óvjuk őket, semmiféle kollektív eufória érdekében ne dobjuk ki az utcára, nem dobjuk ki a történelmi konténerekbe, mert aki szerényen őrzi könyveit, az a hazáját őrzi. Sokkal jobban, mint azok, akik hősi pózban, melldöngetve prédikálnak róla – hangsúlyozta Végel László.
    
Kocsis András Sándor, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése elnöke elmondta, az Ünnepi Könyvhét Európában egyedülálló. A programsorozathoz nyolcvan település csatlakozott, jelen pillanatban a világ legnagyobb könyvesboltját tudhatjuk magunkénak most Magyarországon.
    
Nagyon sokszor a távoli, vágyott csodákban hiszünk. A könyv a megfogható csoda, a mai és remélhetőleg a következő generáció számára is nélkülözhetetlen eszköz – hangsúlyozta a szakember.
    
Az idei könyvhétre 335 könyvújdonságot jelentetett meg 83 hazai, illetve 11 határon túli kiadó. A hazai kortárs irodalom legnagyobb seregszemléjén a fővárosban 147 pavilonban mintegy 200 kiadó kínálja termékeit.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kocsis Gergely és Tallér Edina könyvbemutatója a Margó Fesztiválon
Élő Csenge Enikő Apám országa című kötetének bemutatója

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés