bezár
 

irodalom

2014. 06. 10.
Esterházy Péter lesz Debrecen díszvendége
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Könyvekkel ingujjban címmel rendezik meg az idén Debrecenben az ünnepi könyvhetet, amelynek díszvendége Esterházy Péter Kossuth-díjas író lesz - jelentették be a szervezők kedden a cívisvárosban.

prae.hu

Esterházy Péterrel nemcsak legújabb könyvéről beszélgetnek, hanem megemlékeznek arról is, hogy negyven évvel ezelőtt, 1974-ben a debreceni Alföld folyóirat hasábjain indult írói pályája - mondta Szirák Péter irodalomtörténész, a könyvhét kurátora.
    
Az érdeklődőket a Csapó utca sétáló övezetébe várják a könyvhét csütörtöki megnyitójára s az azt követő programokra - az ünnepi könyvhetet alapító Supka Géza eredeti elképzeléseivel összhangban - ingujjban, "a kultúrával, az irodalommal való kötelmektől mentes, könnyed találkozóra" - hangzott el a debreceni könyvünnep beharangozó sajtótájékoztatóján.
    
Debrecen régóta részt vállal a könyvheti tradíció ápolásában: a Református Kollégium, az Alföldi Nyomda és az egyetem városában az ünnepi könyvhét a kulturális nagyrendezvények egyike, amely a tavalyi évtől új koncepció szerint valósul meg. A megújult könyvhétnek továbbra is legfontosabb célkitűzése Debrecen változatos kulturális hagyományainak felidézése, az írók és olvasók személyes találkozásának előtérbe helyezése, a könyves napok igazi fesztivállá alakítása - ismertette Szirák Péter.
    
Hozzátette: a szervezők kezdettől arra törekedtek, hogy a könyvírás és a könyvkiadás ünnepét a társművészetekkel - az élő szó, az ének, a zene és a tánc - színesítsék, s igazi közösségi élménnyé tegyék.
    
Az idei könyvheti programokból Esterházy Péter személyes jelenléte mellett kiemelte, hogy ismét nagy hangsúlyt fektetnek a gyermekirodalom népszerűsítésére és Debrecen múltjának sokoldalú megelevenítésére. A közönség ankétokon és dedikálások alkalmával személyesen is találkozhat költőkkel, írókkal. A programok során felidézik Thuróczy Györgynek, az Alföld Színpad legendás alapítójának alakját is.


 
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
gyerek

31. Kabóciádé Családi Fesztivál
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés