bezár
 

irodalom

2014. 06. 09.
A Móra Könyvkiadó a könyvhéten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Móra Könyvkiadó könyvei és dedikálásai az Ünnepi Könyvhéten

prae.hu

Móra Könyvkiadó - Ünnepi Könyhét, 2014

Könyvhétre megjelenő újdonságok

Ijjas Tamás – Lackfi János: A világ legrövidebb meséi

A világ legrövidebb meséi - könyvborító

64 oldal, illusztrálta Molnár Jacqueline
2490 Ft


Hogy miről szólnak a világ legrövidebb meséi? Hát hajóskapitányról meg királylányról, turmixgépről meg bankrablásról, kis Piroskáról meg egy gömbhalról, rántott húsról meg piaci légyről, senkiről meg mindenkiről, fületlen nyúlról meg nyúltalan fülről. Vagy csak a fészkes nyavalyáról?

Vagy a fészketlenről? Ijjas Tamás és Lackfi János olyan irtó rövid, vicces meg szomorú meg szomorúvicces meséket írtak, melyeket az okos olvasók nyugodtan folytathatnak tovább, akár a világ végéig is, meg még egy nap...

NKA - logo

Vig Balázs: Puszirablók


Puszirablók - könyvborító

120 oldal, illusztrálta Radnóti Blanka    
2490 Ft


Szeretke királylány a Panelpalota fürdőtermében hosszúra nyúlt esti fürdőzését végzi, amikor a kád pótlefolyójából hatalmas kalózhajó csobban a vízbe. Aztán, ahogy jött, úgy tűnt el a pótlefolyón át Szeretkével a Panelpalota csőrendszerében, majd a nyílt tengerre veszi az irányt. Szeretke hamar rájön, hogy nincs egyedül a kalózhajó fedélzetén; Bújócskát, a fecskenadrágos kisfiút és kenguruját, Damilt elrabolta a titokzatos kalózkapitány. Vajon hogyan jutnak haza? A kalózkapitány furcsa alkut ajánl: gyűjtsenek össze egy mázsa puszit a szabadulásukért. E vajon mekkora a súlya egy puszinak? És hogyan lehet begyűjteni ennyit?      

NKA - logo

Dóka Péter: Lila királylány      

Lila királylány - könyvborító

120 oldal, illusztrálta Anne Pikkov          
2690 Ft


Mi történik, ha egy sárkány nem a karcsú és szende királylányokat szereti elrabolni, hanem a nagyszájú, káromkodós, kövér hercegnőket? Mit tegyen egy királylány, ha képtelen elengedni a szerelme kezét, és ezért még a mosdóba is elkíséri? És vajon el lehet vágni éles karddal egy igazi érzelmi köteléket? Dóka Péter mesevilágában csupa szerelmes hőssel találkozunk, aki keresi a párját, ezer akadályt legyőz, megküzd az ellenséggel (néha saját magával is), időnként nagyokat nevet, máskor meg a könnyeit törölgeti – akárcsak a kötet olvasója. A mesék, amelyekhez a neves észt grafikus, Anne Pikkov készített illusztrációkat, egyaránt szólnak gyerekhez, szülőhöz, nagyszülőhöz – mindenkihez, aki volt már szerelmes, vagy szeretne szerelmes lenni.     

NKA - logo 
Nógrádi Gábor: A mi Dózsánk – Mentünk, láttunk, hazajönnénk
            
A mi Dózsánk - könyvborító

256 oldal            
2390 Ft


Négy iskolás, egy töritanár meg egy vizsla. Mit keresnek ők valamennyien 1514-ben? És ráadásul "Kinizsi Pál" feliratú pólóban. (A vizslát kivéve.) A kis csapatnak feltétlenül beszélnie kell Dózsa Györggyel, mielőtt még visszaindulnak a jövőbe. Kezdetét veszi az utazás Temesvárra, amely bővelkedik kalandokban: többek közt összefutnak a gonosz Jumurdzsákkal (aki még nem félszemű) és a gyermek Dobó Istvánnal, a későbbi egri várkapitánnyal. Számos kalamajkába keverednek, néha csak hajszálon múlik az életük. Egyre gyakrabban jut eszükbe: vajon megváltoztathatják a történelmet? Elkerülhető a magyar történelem egyik legvadabb mészárlása és az azt követő megtorlás? Nógrádi Gábor fordulatos, letehetetlen regénye a Dózsa-féle parasztháború 500. évfordulójára jelenik meg, emléket állítva a magyar történelem egyik legizgalmasabb korszakának.

Turbuly Lilla: Viszlát, kosársuli!          
(Pöttyös könyvek)         

Viszlát kosársuli - könyvborító

208 oldal, illusztrálta Keszeg Ágnes       
1990 Ft


Homonnai Julcsi, a kapornaki kosársuli nyolcadikosa jobba szeret levelet kapni, mint írni. Most mégis írásra fanyalodik, mert tavalyi legjobb barátnője, Kárász Dóri Németországban tölti a tanévet. Az pedig nem lehet, hogy Dóri kimaradjon az eseményekből, amelyek volt osztálytársait, volt csapattársait és örök barátnőjét izgalomban tartják: Hogy sikerül-e megszabadulniuk új edzőjüktől, az érdes modorú Tibi bácsitól? Be tudják-e csempészni a kollégiumba Púdert, Annus néni magára maradt kutyáját? Meg tudják-e nyerni életük második bajnokságát? És főként a legfontosabb: a sok félreértés, harag, sértődés után megtalálja-e Julcsi azt, aki felé a szíve hajlik: Kareszt. Vagy Bencét?   

NKA - logo

Kelly Oram: Szívzűrterápia strébereknek    
(LOL-könyvek)

Szívzűrterápia strébereknek - könyvborító

232 oldal, ford. Szakonyi Csilla  
2190 Ft


Mit lép egy stréber lány, ha szívszerelme mást szeret? Hát tudományos módszert keres a szerelmi csalódás leküzdésére. Emiatt egyre több időt tölt a suli alfahímjével (persze csakis a tudomány érdekében!), s közben egy egészen új kísérlet veszi kezdetét...

Darren Shan: Tengernyi Vér                 
(Larten Crepsley regényes története 2.)               

Tengernyi vér - könyvborító

192 oldal, fordította Szűcs Teréz             
2490 Ft


Larten Crepsley és barátja, Wester Flack a vámpírkölykök csapatához csatlakoznak, miután elválnak mesterüktől, Sebától.  A fiatal vámpírok vadak, nem sokra becsülik az emberi életet, és hajszolják az élvezeteket.  

A kölykök számára minden egyszerű, ám Lartennak soha semmi nem volt az. Sorsának sötét ösvényei egészen távol vezetik őt a Vámpírok Hegyétől és a vámpírszabályoktól. Az otthonától távol, egyedül és betegen kell eldöntenie, milyen vámpírrá szeretne válni: kitart-e mester elvei mellett, vagy elsüllyed a tengernyi vérben...        

Komáromi Gabriella: Janikovszky Éva – Pályakép mozaikokban         

Janikovszky Éva - könyvborító

336 oldal, fotókkal illusztrált     
2490 Ft


Már egy évtizede elkezdődött Janikovszky Éva utóélete. Ideje, hogy nagy szavak nélkül nagy kérdéseket tegyünk fel: Mi végre volt a világon? Mi volt a titka? Hogy esett meg az a csoda egy magyar gyerekíróval, hogy műveit harmincöt nyelvre fordították le a nagyvilágban? És mi az oka, hogy negyven éve született könyveinek népszerűsége ma is töretlen?           

Komáromi Gabriella, a neves gyerekirodalom-kutató válaszai sokkal messzebb visznek Janikovszky Éva sikerének megértésénél: ízelítőt ad abból, milyen is volt a Rákosi- és a Kádár-korszak gyerekkönyvkiadása, érvényes szempontokat kínál a gyerekirodalmi műfajok történetéhez, a művek értelmezéséhez, valamint érzelmes "emlékmozaikok"-ból portrét rajzol az író, a publicista és a szerkesztő Janikovszky Éváról.        

NKA - logo
 
Idegen nyelvű kötetek

Lázár Ervin Foci című képeskönyve angol és német nyelven
40 oldal, illusztrálta Kőszeghy Csilla


"Apu, Isten szokott focizni?" – A gondterhelt író először nem veszi komolyan kisfia kérdését, de ahogy lassan belemegy a játékba, elgondolkozik: mi lenne, ha Isten tényleg futballozna, és beállna a magyar válogatottba? Az író arra is megkéri az Istent, hogy ha már köztünk jár, ne csak a csetlő-botló csapaton segítsen: "Állj egy kicsit a hátunk mögé, tedd a vállunkra a kezed."

Az elgondolkodtató történet először jelenik meg németül Clemens Prinz tolmácsolásában, angolul Andrew C. Rouse tolmácsolásában.

Egy új képeskönyvsorozatot kezdő darabja a Foci című mesenovella. Közel egy tucatnyi Lázár-szöveget sorolhatunk ebbe a határműfajba, ám ezek eddig kivétel nélkül elbeszéléskötetekben jelentek meg, és így alig juthattak el gyerekek kezébe.

Football

Football - könyvborító

40 oldal, illusztrálta Kőszeghy Csilla, angolra fordította Andrew C. Rouse        
2290 Ft

  
Daddy, does God play football?" At first, the preoccupied grown-up doesn’t take his little boy’s question seriously, but as he gradually enters the game, he toys with the idea: how would it be if God really did play football, and joined the Hungarian national side? At the end of the story the writer asks Him whether, once amongst us, He could go beyond helping the hapless team, and “stand just behind us and place your hand on our shoulders."

Together with a brand-new, re-illustrated series of Ervin Lázár’s classic collections of stories and children’s fiction, Móra Publishing House is launching a series of picture books, of which Football, with the delightful collages of Csilla Kőszeghy, is the first volume.    

Fussball

Fussball - könyvborító

40 oldal, illusztrálta Kőszeghy Csilla, németre  fordította Clemens Prinz         
2290 Ft


»Vati, spielt der liebe Gott Fußball?« – Der besorgte Erwachsene nimmt die Frage seines Sohnes zuerst nicht ernst, aber dann denkt er doch darüber nach. Wenn Gott Fußball gerne hätte, würde er wohl in der ungarischen Nationalmannschaft spielen? Der Schriftsteller bittet Gott auch darum, nicht nur der armen staksenden, stolpernden Mannschaft zu helfen: »Stell dich hinter uns und leg uns eine Hand auf die Schulter.«

Der Móra Verlag veröffentlicht neben den neu illustrierten, klassischen Märchensammlungen und Märchenromanen von Ervin Lázár auch eine Bilderbuchserie, deren erster Band Fußball ist – mit den Kollagen von Csilla Kőszeghy.
 
Könyvbemutatók

DÓKA PÉTER: LILA KIRÁLYLÁNY

Időpont: 2014. június 13., péntek, 16:00-17:00
Helyszín:  Aranytíz  Kultúrház/Budapest, V. ker., Arany János utca 10./

Résztvevők: Dóka Péter,  Anne Pikkov /észt illusztrátor/, Segesdi Mónika /a Magyarországi Észt Intézet igazgatója/, Dian Viktória /A Móra Kiadó főszerkesztője/
Moderátor:  Tsík Sándor

KOMÁROMI GABRIELLA: JANIKOVSZKY ÉVA – PÁLYAKÉP MOZAIKOKBAN

Időpont: 2014. június 14., szombat, 14:30-15:30              
Helyszín: Írók boltja /Budapest, VI. ker., Andrássy út 45./          

Résztvevők: Komáromi Gabriella, Tarján Tamás, Janikovszky János       
Moderátor: Oláh Andrea            

TURBULY LILLA: VISZLÁT, KOSÁRSULI ! /Pöttyös könyvek/

időpont: 2014. június 15. , vasárnap - 11:00-12:00
Helyszín: Sopron, Cédrus Könyvkereskedés és Antikvárium (Sopron, Bünker köz 2.)

Résztvevők:Turbuly Lilla és Molnár Tímea
A rendezvényt a Szépírók Társasága támogatja
 
IJJAS TAMÁS – LACKFI JÁNOS: A VILÁG LEGRÖVIDEBB MESÉI

Időpont: 2014. június 15., vasárnap, 15:00-15:30
Helyszín: Budapest, V. ker., Vörösmarty tér - Gyerekszínpad /Vörösmarty szobornál

Zenés interaktív könyvbemutató, Ijjas Tamás,  Lackfi János és Molnár György /Sajtkukacz zenekar/ közreműködésével

Dedikálások

A Móra pavilonjánál, a Vörösmarty téren

június 13., péntek


17:00-20:00: Darren Shan összes eddigi,  a Móránál megjelent művét dedikálja

2014. június 14., szombat

11:00-12:00: Dóka Péter és Anne Pikkov: Lila királylány

14:00-15:00: Turbuly Lilla: Viszlát, kosársuli!

15:00-16:00: Kiss Ottó: Szusi apó álmot lát

16:00-17:00: Komáromi Gabriella: Janikovszky Éva–Pályakép mozaikokban 

17:00-tól: Darren Shan /Könyvek éjszakája/

június 15., vasárnap

11:00-12:00: Módra Ildikó és Szalma Edit: Cinóber cirkusz

13:00-14:00: Schein Gábor: Márciusban jaguárok?

14:00-15:00: Balázs Ágnes összes eddigi, a Móránál megjelent művét dedikálja

15:00-16:00: Vig Balázs: Puszirablók

16:00-17:00: Nógrádi Gábor: A mi Dózsánk

17:00-18:00: Ijjas Tamás és Lackfi János: A világ legrövidebb meséi
 
A Libri Mammut Könyváruházban

2014. június 14., szombat

11:00-13:00: Darren Shan
 
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
Bemutatták Szvoren Edina Kérődző Kronosz című könyvét
Horváth Iván (1948-2024)
Bemutatták Charles Bukowski A város legszebb nője című novelláskötetét

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés