bezár
 

irodalom

2014. 06. 09.
Nyerges Gábor Ádám dedikálása a 85. Ünnepi Könyvhéten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nyerges Gábor Ádám, író, költő 2014. június 13-én, 13 órától dedikálja tavaly ősszel megjelent első kisregényét a Fiatal Írók Szövetsége Vörösmarty téri standjánál.

prae.hu

"A magyar próza – úgy általában – nagyon súlyos, enigmatikus és búvalbélelt. Ha az ember sokat fogyaszt belőle, el-elnehezül. Aki jóllakott a komolykodással, és egy kis levegőhöz szeretne jutni, mindenképp olvassa el a Sziránót. Az eddig költőként ismert Nyerges Gábor Ádám prózai debütálása ez az olvasmányos és lendületes, laza és sztoridús könyv. Mindjárt egy kulcsregény, egyben iskola- és nemzedékregény.



És hogy ki is az a Sziránó? Igen, "az orros faszi" alteregója. Egy általános iskolás kamasz, "Karinthy Frigyes első számú földi helytartója". Egy még csak tizenéves, de máris önironikus materialista, akit az osztálytársai hogy, hogy nem, de sohasem hívtak Sziránónak. Az ő egyszerre humoros és szomorkás kalandjai – "farsangi cikiségek", "biztonsági flörtök" és egyebek – elevenednek meg e kisregény lapjain." – írja a könyv fülszövegében Darvasi Ferenc.



"Nyerges Gábor Ádám ezt a roppant összetett, valójában nehezen megnevezhető, bizonytalanságokkal teli ám mindannyiunk érzelmi életében oly perdöntő – bizony: életre szóló – élményt olyan részletgazdagon, s így olyan evokatív erővel ábrázolja, hogy az olvasó bele-beleborzong."– írta a regényről Balogh Ernő a Népszabadságban.

Nyerges Gábor Ádám 1989-ben született, Budapesten. Író, költő, szerkesztő. Az Apokrif irodalmi folyóirat alapító főszerkesztője. Versei, prózái, cikkei 2009 óta jelennek meg országos folyóiratokban. Ezidáig saját néven két verseskötete (Helyi érzéstelenítés – 2010; Számvetésforgó – 2012) jelent meg, valamint egy Petrence Sándor álnéven (Fagyott pacsirta – 2013).



A szerző facebook oldalán és a regény facebook oldalán további információk találhatók, a Librariuson pedig interjú olvasható Nyerges Gábor Ádámmal a könyv megjelenése kapcsán.

 
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
Kilenc szabad növény és Boszorkányok nyara – Recenzió Sánta Miriám és Sárkány Tímea 2023-as köteteiről
Élő Csenge Enikő Apám országa című kötetének bemutatója
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés