bezár
 

irodalom

2014. 06. 09.
A Hét Krajcár Kiadó könyvheti kiadványai
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Hét Krajcár Kiadó könyvei az Ünnepi Könyvhéten

prae.hu

Benke László:  A szerelem erőterében

A szerelem erőterében - könyvborító

verseskötetének címlapján Reich Károly: Kiűzetés című grafikája látható. A könyv ára: 1450 Ft


G. Komoróczy Emőke írja a költő új könyvéről:
Benke László Édene már többször is felperzselődött – de most talán megadatik számára az újjászületés is. Paradicsomi Évájával mintha rátalált volna az Istenhez visszavezető útra. Lírájában megszaporodnak a bibliai képek, amelyeket a legnagyobb természetességgel, magától értetődően vonatkoztat saját élethelyzetére. Megértette immár: csak Isten oldhatja fel az ember mélységes benső magányát, csak az ő irgalmas szeretete vezetheti el a másik emberhez: Isten a híd a földi lelkek között. Ezért hozzá fohászkodik: „Szeretem Évát, Istenem, / teremtményeid közül őt add nekem, / hogy őbenne még jobban szeresselek” (Édenkertben). Az Évával való találkozás átformálja költőnk látásmódját, elmélyíti Istenhez való viszonyát, s bizonyos  vonatkozásban megújítja poétikai eszköztárát is. Elszakadva némileg a konkrét valóság síkjától, képzelete magasba szárnyal, s mitológiai burkot von élményei köré. Úgy éli meg az Éva-szerelmet, mint utolsó esélyt a boldogságra, a megnyugvásra.

Benke László a Hét Krajcár Kiadó 72-es sátránál dedikál június 14-én, szombaton, 15 órától
 
Kálmán Mária: Zsarát

Zsarát - könyvborító

ára: 1650 Ft
 
G. Komoróczy Emőke írja a kötetről:
Kálmán Mária a kevés szavú, rejtőzködő költőkhöz tartozik: nem elsősorban önmagát, saját benső világát zárja verseibe, sokkal inkább a világ-egészre irányul figyelme, s az ember / a nemzet / az emberiség sorsa, léthelyzete izgatja. Életszemléletét nem annyira ösztönvilága, női érzelmi-indulati hullámzásai alakítják, mint inkább intellektusa. Távolságtartóan szemléli az életforgatagot, amelyben – látásmódja szerint – csak a történelmi/társadalmi keretek változnak korról korra, de maguk az emberi alapviszonyok, az ember társadalmi kiszolgáltatottsága alig-alig. Bár korunk „süket” az ilyen típusú lírára, mégis fontos, hogy minél többen megismerhessék:  kiemel bennünket a köznapok érdekvilágából. Az írónő a társadalmi valóság leleplezését drámáira, regényeire bízza, feltárva bennük a feltartóztathatatlan katasztrófa felé mutató folyamatokat. Hiszen ő komolyan veszi, hogy az ember/iség/  maga felelős sorsáért, jövőjéért, s szabad döntésén múlik, hogy a „Jót” avagy a „Rosszat” választja-e? Vagyis rajta múlik „örök élete”, avagy pokolbéli pusztulása.
 
Kálmán Mária június 13-án, pénteken, 15 órától dedikál a Hét Krajcár Kiadó sátránál
 
Pomogáts Béla – Varázskörben

Varászkörben - könyvborító

ára: 2300 Ft

 
Írásaimból már korábban is kihallatszottak kételyeim: aggodalmam irodalmunk helyzete, sorsa, kilátásai miatt. Ezek a kételyek azóta felerősödtek: élesebbekké és indulatosabbakká váltak irodalmunk belső ellentétei, az irodalom világát is átható politikai küzdelmek, a korábbiaknál jobban szorítja politikai kalodába a magyar kisebbségi  irodalmakat a hatalom, különösen Romániában, Szlovákiában és Kárpátalján érzékelhető ez.

Bizalmam fogyatkozóban van, talán ezért is kell közreadni ezeket az irodalmi és történelmi látleleteket – ha tudatában vagyunk helyzetünk romlásának, talán indokoltabbnak érezzük összegyűjteni az ellenállás erőtartalékait (Pomogáts Béla).
 
Pomogáts Béla június 13-án, pénteken, 16 órától dedikál a Hét Krajcár Kiadó 72. sz. sátránál

Varga Domokos:  Ritkaszép magyar népmesék

Ritkaszép magyar népmesék - könyvborító

illusztrálta Kurdi István, a keménytáblás, cérnafűzött,
kötet  ára: 1980 Ft

 
Mitől ritkaszépek ezek a mesék? Válogatójuk és csiszolgatójuk, Varga Domokos így ír erről a kötet utószavában: „Eszem ágában sem volt Benedek Elekkel, Illyés Gyulával és népmesekincsünk más jeles tolmácsolóival vetélkedni. Csak a magyarság gazdag képzeletvilágának örökségéből igyekeztem meríteni még egy jó maréknyit. Vagyis főleg olyan meséket szedegetni össze s mondani el – a magam módján, mégis hűségesen – a mai és a holnapi gyerekeknek, amelyek kevésbé közismertek. Amelyek olyan értelemben is ritka szépek, hogy nem könnyű a nyomukra akadni: ritkán bukkannak fel – ha egyáltalán felbukkannak – a lányainknak-fiainknak-unokáinknak szánt népszerű gyűjteményekben."
 
Munkája lényegét így foglalja össze az író: „A kötet darabjait számos lelőhelyről szemelgettem, majd úgy csiszolgattam eredeti szövegüket, hogy sajátos színeik,szépségeik még inkább felragyogjanak. Ne üssenek el egymástól annyira, hogy vegyesfelvágottnak érezhesse bárki itteni együttesüket; a Kárpát-medence különböző tájairól, magyar népcsoportjai köréből magukkal hozott ízeik mégis ellenállhatatlan erővel  hassanak és gyönyörködtessenek."

Világárnyék – antológia

Világárnyék - könyvborító

ára: 2320 Ft
                         
A Világárnyék, a Nagy Lajos Irodalmi és Művészeti Társaság antológiája, nehéz körülmények közt született: a kor nem kedvez a kritikai hangvételnek és a szociális érzékenységnek. Márpedig meggyőződésünk, hogy a korról másképpen nem lehet igazat írni, és egyre világosabban látszik, hogy egy ország, egy közösség igazi emlékezete az irodalom és nem a történelem, amit annyiszor lehet át- és felülírni, ahányszor azt a politika szükségesnek tartja. Az igazi irodalom, ha valót ír, nem képes hazudni, elfedni, hangsúlyokat áthelyezni. Kötetünkben a mi világunk arca tárul fel sokféle szemszögből, sokféle alkotásmóddal, de azzal az erős hittel, hogy korunkról kortársaink és a majdani utókor a mi írásainkból és a mi szándékainkkal rokon irodalomból fogja megismerni az országot, ahol élnünk adatott – írja a kötet szerkesztője, Szepes Erika
 
Az antológia dedikálása a Hét Krajcár Kiadó 72. sz. sátránál
 
Június 13. péntek

10.30 – 11.30 KOOSÁN ILDIKÓ
13.30 – 14.30 VADÁSZ JÁNOS
14.30 – 15.00 MARCZINKA CSABA
17.00 – 17.30 LÁRAI ESZTER
 
Június 14. szombat

11.30 – 12.30 DEZSŐ ANNA
13.30 – 14.00 SZEITZ JÁNOS
14.00 – 14.30 SZARKA ISTVÁN
14.30 – 15.00 SZEPES ERIKA
15.00 – 15.30 DÁNIEL MÁRIA
15.30 – 16.00 GYIMESI LÁSZLÓ
16.00 – 16.30 CZIGÁNY GYÖRGY
 
Június 15. vasárnap

10.00 – 10.30 SZARKA ISTVÁN
10.30 – 11.00 VADÁSZ JÁNOS
11.30 – 12.00 GYIMESI LÁSZLÓ
12.30 – 13.30 BOGA BÁLINT
14.30 – 15.00 SZEPES ERIKA
17.00 – 17.30 BISTEY ANDRÁS
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kemény Lili Nem című kötetéről a miskolci bemutatón Moklovsky Rékával beszélgetett
Élő Csenge Enikő Apám országa című kötetének bemutatója

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Bartók György szerzői estje a Fugában
gyerek

31. Kabóciádé Családi Fesztivál


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés