bezár
 

irodalom

2014. 06. 09.
Az Osiris Kiadó könyvheti újdonságai
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az Osiris Kiadó újdonságai az Ünnepi Könyvhéten

prae.hu

Kövér György: Biográfia és társadalomtörténet

Biográfia - könyvborító

436 oldal, 4480 Ft
ISBN 978 963 276 246 3

 
Amikor a rendszerváltás révén az archívumokkal együtt a családi iratok is hozzáférhetővé váltak, Losonczy Gézáról nem a nálunk divatos „politikai életrajzot” próbáltam írni. Hiszen egy politikus cselekedetei nem értelmezhetők a karaktervonások és a karriermotívumok felderítése nélkül. Innen fakadt a pszichobiográfia és az oral history iránti kíváncsiság. Eredeti struktúrakutató társadalom- és gazdaságtörténeti munkáim során is érdekelt, vajon be tudom-e népesíteni élő emberekkel például a piaci intézmények világát. A társadalomtörténet hiába hirdette a történelem „demokratizálását”, ha a korábban elhanyagolt névtelen szereplők nem foglalták el helyüket a Történelem színpadán. De tud a társadalomtörténész individualizálni? Hogyan lehet a csoportoknak arcot adni? Miként lesz a tömegből identitással bíró cselekvő csoport? Megannyi izgalmas kérdés, megéri sorra szemügyre vennünk a válaszlehetőségeket (Kövér György).

Sajó László: A futball ábécéje és más történetek

A futball ábécéje - könyvborító

276 oldal, 2480 Ft
ISBN 978 963 276 247 0

 
A futball ábécéje és egyéb történetek Sajó László Öt és feles című prózakötetének folytatása. A témák: foci, kocsmák, restik, vasútállomások, karácsonyok a csillagos ég alatt; „történelem alulnézetből”: aluljárókból, pinceborozókból, hajléktalanok asztalánál ülve. Önéletrajz és leletmentés, egy süllyedő világ még látható díszletei, figurái, történetei. A könyvet Burger Barna fotói illusztrálják.
 
Focizni mindenhol lehet. Metróalagútban, trafóházban, hegyen-völgyön, peronon, fülkében, véradó állomáson, elfekvő folyosóján, holdvilágos nászéjszakán, mikor álmodik a lány. Bárhol, bármikor. Pálya az egész világ.
 
...közben a következő sikoltozós lejtmenetre vár. Nem csukom be a szemem, nem! De bizony. Viszont csendben van, sikoltoznak helyette is. Nagyon jó volt. Kár, hogy ez volt az utolsó, mondja egy gyerek.” (Részletek a könyvből)

Izinger Pál életútja
Hanák Gábor interjúja alapján szerkesztette Izinger Anna

Izinger Pál - könyvborító

200 oldal, 2480 Ft
ISBN 978 963 276 194 7

 
Izinger Pált (1913–2007) a Szabad Európa Rádió róla vezetett életrajzi irataiban így jellemzik az 1970-es években: „Egyike a magyar agrárpolitikai vezetés legdinamikusabb egyéniségeinek. Nevéhez országos viharokat kiváltó intézkedések, viták kapcsolódnak...” Jóval később, már a 2000-es években, Romány Pál, egyetemi tanár, agrártörténész „a nemzet agrármérnökének” nevezi.
 
Izinger Pál a grófi nagybirtokok világából érkezik. Már édesapja uradalmi jószágigazgató volt, ő maga pedig gróf Károlyi Gyula tiborszállási uradalmában intézőként kezdi szakmai pályafutását. Az elmúlt években sorra jelentek meg a magyar mezőgazdaság nagy öregjeinek visszaemlékezései. Ezek sorában érdekes színfolt ez a könyv, amelyben ezúttal egy uradalmi intézőből lett nagyüzemi vezető tekint vissza, majd 100 éves, drámai fordulatokkal teli életútjára.
 
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
irodalom

Tóth Júlia Éva volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kocsis Gergely és Tallér Edina könyvbemutatója a Margó Fesztiválon
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről
Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés