bezár
 

irodalom

2014. 06. 07.
Az Atlantisz Könyvkiadó kiadványai és programjai a könyvhéten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az Atlantisz Könyvkiadó kiadványai és programjai az Ünnepi Könyvhéten

prae.hu

Ludassy Mária: Felvilágosodástól elsötétítésig

(Atlantisz Könyvkiadó, Bp., 2014., 140 oldal, 2695 Ft) című könyve az Ünnepi Könyvhét hivatalos kiadványai között szerepel:

"- A nevelés mindenre képes. Meg tudja tanítani táncolni a medvéket! - lelkendezett Helvétius.
- De a táncoló medve boldogtalan! Engem sohasem fognak megtanítani táncolni! - riposztozott Diderot
"

Ludassy Mária legújabb könyvében a francia és angol felvilágosodás legjelentősebb gondolkodóinak politikafilozófiájával foglalkozik. Nem csupán mások mellett Hume, Diderot, Rousseau, Condorcet vagy Tocqueville politikai gondolatait, de a kor fontos fogalmait (mint pl. az igazságosság, politikai felelősség, szabadság) is tárgyalja, remek stílusban. A kötet aktualitását nem csupán a problémafelvetések újszerűsége adja. 

Ludassy Mária az ELTE BTK Filozófiai Intézet professzora, az MTA doktora, a felvilágosodás kori filozófia legnagyobb tekintélyű magyar kutatója. 

Dedikálás időpontja: 2014 június 13. péntek 17 órától az Atlantisz Könyvkiadó pavilonjánál (Vörösmarty tér 83. sz pavilon)

Felvilágosodástól elsötétetésig - könyvborító

Gilles Deleuze: Francis Bacon. Az érzet logikája.

Fordította Seregi Tamás
az eredetivel egybevetette: Kékedi Bálint
Atlantisz Könyvkiadó, Bp., 2014.
248 oldal
színes képmellékletekkel
3995 Ft


Rövid ismertetés:

Deleuze könyve átfogó értelmezést nyújt a 20. század második felének egyik legnagyobb hatású brit festője: Francis Bacon (1909-1992) életművéről. 

Gilles Deleuze Bacont nem "az apokalipszis udvari festőjének", hanem a "borzalom helyett a kiáltást" megfestő művésznek látta. A tanú és a látvány viszonyának mély elemzése is a kötet.

Francis Bacon - könyvborító

Zohár - A Teremtés könyvéről

Fordította Uri Asaf
az eredetivel egybevetette, a kísérő tanulmányt írta: Tatár György
Atlantisz Könyvkiadó, Bp., 2014
996 oldal
7495 Ft
selyemvászon kötésben, bibliapapíron, limitált példányszámban megjelent kötet


Rövid ismertetés:

A magyar könyvkiadás történetében rendkívüli vállalkozás a ZOHÁR első magyar nyelvű fordításának kiadása. A legnagyobb hírű középkori zsidó Biblia-kommentárt arámi és héber nyelvből Uri Asaf fordította. A közel ezer oldalas, bibliapapírra nyomott, igen szép kötésű kötet nemcsak a Teremtés könyvének kommentárjait és ezek kiegészítéseit foglalja magában, hanem a fordító, valamint Tatár György Mose de Leon kiadásáról írt tanulmányait, és az egyes kommentárokhoz készült alapos, a magyar Biblia-fordítás fontos kérdéseit érintő fordítói jegyzeteket is. 

Ha kinyitom a Zohár könyvét, látom az egész világot.“ A Zohár a népszerű nevén kabbalának nevezett középkori zsidó bölcselet központi és legismertebb műve.

E munka abba az Atlantisz-programba illeszkedik, amely a nyugati kultúra nálunk eddig töredékesen, nem kielégítő fordításban vagy sehogyan sem hozzáférhető forrásait, illetve e kultúrát ihlető hagyományvidékek nagy szövegeit szeretné a magyar olvasó kezébe adni. 

Zohar - könyvborító

Mindhárom kötet, valamint a kiadó által megjelentetett valamennyi, kereskedelmi forgalomban kapható könyv 20 % kedvezménnyel vásárolható meg az Atlantisz Könyvkiadó & Atlantisz Könyvsziget könyvheti standján (Vörösmarty tér, 83-as pavilon), illetve megrendelhető a webáruházból: 

www.atlantiszkiado.hu
 
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
Bemutatták Charles Bukowski A város legszebb nője című novelláskötetét

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés