bezár
 

irodalom

2014. 06. 06.
A Park Könyvkiadó a könyvhéten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Park Könyvkiadó újdonságai és programjai az Ünnepi Könyhéten

prae.hu

A Park Könyvkiadó könyvheti újdonságai, programjai
 
Alice Munro: Drága élet

Szinte napra pontosan 8 hónappal Alice Munro Nobel-díjának bejelentése után jelenik meg a szerző eddigi életművének utolsó darabja, a Drága élet. Alice Munro különleges képessége, amellyel elénk tárja egy élet lényegét, legújabb kötetében is tetten érhető. Ezúttal is mindig arra a sorsfordító pillanatra világít rá, amikor egy véletlen találkozástól, egy meg nem tett lépéstől vagy egy váratlan sorsfordulattól visszafordíthatatlanul megváltozik minden. Legújabb könyvének váratlan ajándéka, hogy négy olyan darabbal zárul, amelyek a szerző gyerekkorában játszódnak, bevallottan önéletrajziak, és felidézik azt a világot, ahonnan ez a rendkívüli pálya felívelt. Ez az egyedülálló elbeszélő tehetséggel megalkotott tizennégy történet ragyogó, kitörölhetetlen képet fest arról, milyen furcsa, ijesztő, kegyetlen és különleges tud lenni az életünk, és a minket körülvevő világ, amelyben így vagy úgy létezünk.
 
Irvin D. Yalom: Szerelemhóhér

Irvin D. Yalom és a Hétköznapi Pszichológia sorozat hívei is készülhetnek a könyvhétre: a világ egyik legismertebb és legelismertebb pszichoterapeutájának új kötetével bővül a sorozat. A magyar olvasók által már jól ismert A terápia ajándéka és A magyar macska átka mellett Irvin D. Yalom legsikeresebb könyve  a most megjelenő Szerelemhóhér. Tíz olyan pácienst mutat be, akiknek története azt bizonyítja, hogy szembenézhetünk a lét igazságaival, és erejüket felhasználhatjuk a személyes gyarapodás és az alapvető jellemváltozások érdekében.

Irvin D. Yalom, az emberi lélek feltárásának mestere, a „kétszemélyes terápia” elkötelezett híve  fenekestül felfordítja elképzeléseinket a páciens-terapeuta viszonyról.
 
Nicolas Barreau: A nő mosolya

Nicolas Barreau regényében egy elbűvölő étterem, egy titokzatos író, és a romantika fővárosa garantálja a felhőtlen kikapcsolódást. A nő mosolya, mely olvasók millióit hódította meg világszerte, most végre magyarul is megjelenik.
 
Ross King: Leonardo és az Utolsó vacsora

Leonardo és az Utolsó vacsora - könyvborítóBrunelleschi kupolája, Michelangelo Sixtus kápolnája után ezúttal a világ leghíresebb freskójának titkaiba avatja be olvasóit Ross King legújabb, Leonardo és az Utolsó vacsora című könyvében.


Ross King Áradó mesélőkedvvel mutatja be a freskó elkészítésének történetét. Szó esik többek között Leonardo technikájáról újításairól, politikai és művészeti csatározásokról, Dan Brown elméletéről, és egy rózsaszín térdnadrágról.
 
Bengt Jangfeldt: Raoul Wallenberg élete
 
Raoul Wallenberg élete - könyvborítóGazdag és befolyásos, svéd nagypolgári család sarja, aki előtt szinte minden kapu nyitva állt. Választhatta volna a nyugodt életet, a biztos karriert, de ő másképp döntött: diplomata lett. 1944 júliusában Budapestre jött, hogy segítsen megmenteni a zsidókat a deportálástól. Megszervezte a védett házak rendszerét, svéd védőútleveleket állított ki, volt, hogy a vagonokból mentett ki embereket. Vakmerősége, tettrekészsége ma már élő legenda. Ő Budapest hőse: Raoul Wallenberg.

Bengt JangfeldtBengt Jangfeldt könyvében sok új tényt tárt fel Wallenberg neveltetéséről, amerikai éveiről, budapesti tevékenységéről és moszkvai fogságáról. A fotókkal gazdagon illusztrált Raoul Wallenberg élete az első magyarul megjelenő, átfogó Wallenberg életrajz.
 
Bengt Jangfeldt a könyv  megjelenése alkalmából Magyarországra látogat.

Június 17-én 17 órától a szerző Vári György irodalomtörténésszel beszélget az Erzsébet téri Design Terminál konferenciatermében.

A bemutatót követően Wallenberg Erzsébet téri emlékművét Karin Olofsdotter, Svédország nagykövete, valamint Nina Lagergren, Raoul Wallenberg testvére avatja fel. Közreműködik Kállai Ernő hegedűművész.
 
Dedikálások a Park Könyvkiadó standjánál
 
Június 14., szombat
 
15 óra: Kordos Szabolcs, Eszem-iszom Hungary, XXI. Század Kiadó

16 óra: Tóth Gábor Ákos, Szerelmem Balaton, XXI. Század Kiadó

17 óra: Bojtár B. Endre, Magyar Narancs: Minden héten forradalom, Park Könyvkiadó
 
Június 15., vasárnap
 
16 óra: Sándor Erzsi és Juhász Tamás, Szegény anyám, ha látnám, Park Könyvkiadó

Irvin D. Yalom: Szerelemhóhér
Pszichoterápiás történetek

Szerelemhóhér - könyvborító
 
Megjelenés: 2014. június 12. (könyvhét)
Hétköznapi Pszichológia sorozat
Bolti ára: 2900 Ft
336 oldal, füles kartonált
 
Park Könyvkiadó
www.parkkiado.hu
www.facebook.com/parkkiado

 
 „A lelke mélyén minden pszichiáter nyomozó.
 
Yalom történeteiből O. Henry humora és I. B. Singer könnyed iróniája sugárzik.” San Francisco Chronicle
 
"Irvin Yalom úgy ír a minket megszálló ördögökről, mint egy angyal.” Rollo May
 
 A pszichoterápia szempontjából négy kiemelkedő bizonyosság létezik: a saját és szeretteink halálának elkerülhetetlensége; a szabadság, amely lehetővé teszi, hogy az életünket úgy éljük, ahogy akarjuk; a végső pillanat magánya; és végül az a tény, hogy az életnek nincs egyértelműen meghatározható értelme. Bármennyire kegyetlennek tűnjék is ez a négy bizonyosság, mindegyikben megbújik a remény és a megváltás csírája.
Ez a tíz pszichoterápiás történet reményeim szerint azt bizonyítja, hogy igenis szembenézhetünk a lét igazságaival, és erejüket felhasználhatjuk a személyes gyarapodás és az alapvető jellemváltozások érdekében.

Irvin D. Yalom (1931) orosz zsidó bevándorló szülők gyermekeként született Washingtonban. A Stanford Egyetem pszichiátriaprofesszora, író. A csoportpszichoterápia elmélete és gyakorlata, az Egzisztenciális pszichoterápia, A terápia ajándéka, valamint A magyar macska átka című munkái szakterületének alapművei közé tartoznak. A fikciót, filozófiát és pszichoterápiát ötvöző regényei, A Schopenhauer-terápia és az Amikor Nietzsche sírt világszerte több millió példányban keltek el, és ismertté tették a magyar olvasóközönség számára is.
 
Nicolas Barreau: A nő mosolya

A nő mosolya - könyvborító

 
Megjelenés: 2014. június 12. (könyvhét)
Fordító: Szántó Judit
240 oldal, keménytáblás védőborítóval
Bolti ár: 2900 Ft
 
www.parkkiado.hu
www.facebook.com/parkkiado

 
Egy elbűvölő étterem, egy titokzatos író és a selymes párizsi romantika. Ez a Barreau-féle szerelem.
 
És ez a szerelem ellenállhatatlan. Olyan, amilyenre titkon mindannyian vágyunk: sorsszerű, viharos, mulatságos, mely jobbá, bölcsebbé, szebbé varázsol. Az író bájitalának azonban ennél több összetevője van: az irodalom, a francia ételek iránti rajongás és az összetéveszthetetlen párizsi miliő egyaránt gondoskodik arról, hogy A nő mosolya elcsábítsa olvasóit. Hiába, a szerelem nem a véletlen műve.

Ugyanezt vallja a regény főhősnője, Aurélie Bredin is, aki egy kis könyvesboltban különös kötetre bukkan. A nő mosolya című regény egyik helyszíne nem más, mint az ő vendéglője, a főhősnő pedig mintha ő maga volna.

Aurélie elhatározza, utánajár a rejtélynek: meg kell ismerkednie az íróval. A regény francia szerkesztőjétől megtudja, a találkozás nem egyszerű, ugyanis a szerző irtózik a nyilvánosságtól... De Aurélie-t ilyen könnyen nem lehet lerázni! Ahogy a kiadó vezetőjét sem, így a szerkesztőnek nincs más választása, rá kell vennie a szerzőt, Robert Millert, hogy Párizsba jöjjön. Nem lesz egyszerű dolga. Robert Miller ugyanis nem létezik. A bestseller szerzője valójában maga a szerkesztő, aki ha lelepleződik, az állásával játszik. Valahogy ki kell másznia a slamasztikából, mielőtt a kiadó vagy az elbűvölő mosolyú múzsa rájön az igazságra...
Így kezdi habkönnyű regényét Nicolas Barreau, aki maga is Párizsban született, és a mai napig egy könyvesboltban dolgozik a Szajna bal partján. Vagy mégsem? Bár rövid életrajza szerint Barreau nem egy életidegen könyvmoly, mégis szinte lehetetlen a nyomára bukkanni. A Die Welt szerint Nicolas Barreau-val interjút készíteni valóban nem egyszerű feladat, de nem azért, mert irtózik a nyilvánosságtól. Hanem mert: nem létezik. A cikk szerzője állítja, a bestsellerek írója nem más, mint a német kiadó főszerkesztője, Daniela Thiele. Ismerős a történet? Talán nem a véletlen műve... Vagy csupán a szerelem bolondériája?
Nicolas Barreau Párizsban játszódó történeteivel olvasók millióit hódította meg. Harmadik regénye, A nő mosolya, mely világszerte a bestsellerlisták élére került, most végre magyarul is megjelenik.

A szerző hivatalos életrajza:
 
Nicolas Barreau (1980) Párizsban született, a Sorbonne-on tanult romanisztikát és történelmet. Ma egy könyvesboltban dolgozik a Szajna bal partján, de távolról sem életidegen könyvmoly. A Thiele Kiadónál megjelent, Párizsban játszódó, nagy sikerű regényeivel – Die Frau meines Lebens (Életem asszonya, 2007), Du findest mich am Ende der Welt (A világ végén megtalálsz, 2008), Eines Abends in Paris (Egy este Párizsban, 2013) – lelkes olvasók széles rétegeit hódította meg. Harmadik regénye, A nő mosolya (2010) világszerte a bestsellerlisták élére került.
                                                      
Részlet a könyvből:
 
Mintha az égből pottyant volna, úgy állt előttem. A hang tulajdonosa karcsú, fiatal nő volt, sötétbarna szövetkabátban és antilopcsizmában, hanyagul nyaka köré vetett kötött sállal. Hosszú haja úgy lobogott és csillogott a folyosó bágyadt fényében, mint az arany, és habozva tett felém egy lépést.
Sötétzöld szemével kérdő pillantást vetett rám.

Csütörtök este volt, valamivel fél hét előtt, és egyszerre déjà vu érzésem támadt, amivel hirtelenjében nem is tudtam mit kezdeni. Álltam mozdulatlanul, és úgy meredtem a sötétszőke nőre, mint valami jelenésre.

– Chabanais urat keresem – ismételte meg komoly ábrázattal, majd váratlanul elmosolyodott. Mintha napsugár suhant volna végig a folyosón. – Nem tudja véletlenül, bent van-e még?
Te jó ég, én ismerem ezt a mosolyt! Úgy másfél évvel ezelőtt már találkoztam vele. És ezzel a hihetetlenül vonzó mosollyal kezdődött regényemben a cselekmény.

 
Fülszöveg:
 
Aurélie története olyan, mint egy könnyű szuflé.” Weltbild
 
Véletlenek pedig nincsenek! – vallja Aurélie Bredin, aki édesapja halála után átveszi egy kis párizsi étterem irányítását. Azon a végzetes novemberi napon, amikor olyan boldogtalannak érzi magát, mint még soha, a Szent Lajos-sziget kis könyvesboltjában különös könyvre bukkan: A nő mosolya című regény egyik helyszíne nem más, mint az ő vendéglője, a főhősnő pedig mintha...

Nem, ilyen nincs! Aurélie elhatározza, hogy utánajár a rejtélynek: meg kell ismerkednie a regény írójával. Csakhogy próbálkozásai sorra kudarcot vallanak, mígnem egy szép napon az író levele a postaládájába pottyan. Találkozásuk azonban egészen másképp alakul, mint ahogy elképzelte...

Alice Munro: Drága élet
Tizennégy történet

Drága élet - könyvborító
 
Megjelenés: 2014. június 12. (könyvhét)
Fordította: Mesterházi Mónika
Keménytáblás, védőborítóval, 320 oldal
Bolti ár: 3900 Ft

www.parkkiado.hu
www.facebook.com/parkkiado


A Nobel-díjas szerző hatodik kötete magyarul
 
Bizonyos dolgokra azt mondjuk, megbocsáthatatlanok, vagy, hogy soha nem fogjuk megbocsátani magunknak. De megbocsátjuk – mást se teszünk.
 
Alice Munro különleges képessége, amellyel elénk tárja egy élet lényegét, legújabb kötetében is tetten érhető. Ezúttal is mindig arra a sorsfordító pillanatra világít rá, amikor egy véletlen találkozástól, egy meg nem tett lépéstől vagy egy váratlan sorsfordulattól visszafordíthatatlanul megváltozik minden.      
 
Legújabb könyvének váratlan ajándéka, hogy négy olyan darabbal zárul, amelyek a szerző gyerekkorában játszódnak, bevallottan önéletrajziak, és felidézik azt a világot, ahonnan ez a rendkívüli pálya felívelt.
 
Ez az egyedülálló elbeszélő tehetséggel megalkotott, hol elképzelt, hol valóságos közeledésekről és távolodásokról, elindulásokról és megérkezésekről, véletlenekről és kimódolt aljasságokról,  veszélyes és veszélytelen vágyakról szóló tizennégy történet ragyogó, kitörölhetetlen képet fest arról, milyen furcsa, ijesztő, kegyetlen és különleges tud lenni az életünk, és a minket körülvevő világ, amelyben így vagy úgy létezünk.   Alice Munro alighanem ezzel a kötettel búcsúzik az irodalomtól, ezt a nehéz tudást hagyja ránk örökül.
 
Alice Munro 1931-ben született Winghamben, Kanadában. Tizenkét novelláskötete, két válogatott novelláskötete, valamint egy regénye jelent meg. Számos rangos díjat és kitüntetést kapott, köztük Kanada főkormányzójának Irodalmi Díját háromszor, Gillet-díját kétszer, a novellákért járó Rea-jutalmat, a Lannan irodalmi díjat, Anglia W. H. Smith irodalmi díját, az Egyesült Államok Nemzeti Könyvkritikusi körének díját, az Edward MacDowell irodalmi medált, és a Nemzetközi Man Booker-díjat. 2013-ban a Svéd Akadémia neki, „a kortárs novella nagymesterének” ítélte az irodalmi Nobel-díjat.
 
A Park Könyvkiadónál megjelent kötetei:
 
Szeret, nem szeret... (2006, 2008, 2013)
Csend, vétkek, szenvedély (2007, 2013)
Egy jóravaló nő szerelme (2008, 2009, 2013)
Asszonyok, lányok élete (2009, 2013)
Mennyi boldogság! (2011, 2013)
 
Budapest hőse – Raoul Wallenberg
Könyvbemutató és emlékműavatás az Erzsébet téren

Bengt Jangfeldt Raoul Wallenberg élete című kötetének megjelenése alkalmából Magyarországra látogat.

Június 17-én 17 órától a szerző Vári György irodalomtörténésszel beszélget az Erzsébet téri Design Terminál konferenciatermében.

A bemutatót követően Wallenberg Erzsébet téri emlékművét Karin Olofsdotter, Svédország nagykövete, valamint Nina Lagergren, Raoul Wallenberg testvére avatja fel. Közreműködik Kállai Ernő hegedűművész.
 
A puszta tény, hogy a svájci és a svéd követségen fogadják a zsidókat, meghallgatják és előjegyzik őket, felbátorított sokakat, akik hajlandók segíteni.  Elég volt arra, hogy életre keltse a jelenleg bénult önvédelmi ösztönt.” (Wallenberg jelentése a svéd külügyminisztériumnak)
 
Gazdag és befolyásos, svéd nagypolgári család sarja, aki előtt szinte minden kapu nyitva állt. Választhatta volna a nyugodt életet, a biztos karriert, de másképp döntött: diplomata lett. 1944 júliusában Budapestre érkezett, hogy segítsen: zsidókat mentett meg a deportálástól. Megszervezte a védett házak rendszerét, rengeteg svéd védőútleveleket állított ki, és volt, hogy a vagonokból szabadított ki embereket. Vakmerősége, tettrekészsége ma már élő legenda. Ő Budapest hőse: Raoul Wallenberg.
 
Bengt Jangfeldt Raoul Wallenberg élete című könyve korábban nem hozzáférhető svéd és orosz levéltári forrásokra is támaszkodva sok új tényt tár fel Wallenberg neveltetéséről, amerikai éveiről, családtagjaihoz fűződő viszonyáról, budapesti tevékenységéről, letartóztatásáról és moszkvai fogságáról. A fotókkal gazdagon illusztrált Raoul Wallenberg élete az első, magyarul megjelenő, átfogó Wallenberg életrajz.
 
Bengt Jangfeldt (1948) a szláv nyelvek professzora, műfordító és az egyik legkiválóbb svéd életrajzíró. Majakovszkijról írott, Életét tette rá (2007) című kötetéért megkapta az egyik legrangosabb svéd irodalmi díjat, az August-díjat. Axel Munthéról szóló, Elkárhozott lélek című művéért elnyerte a Svéd Akadémia díját. Legutóbbi könyve Joszif Brodszkijról szól: a Feljegyzések Joseph Brodskyról. A nyelv az Isten (2012) magyarul is olvasható.

Részlet a könyvből:
 
»Életem talán legizgalmasabb 3–4 hetét éltem át – írta anyjának Wallenberg augusztus 6-án, négy héttel Budapestre érkezése után. – Bizony felfoghatatlan méretű tragédiát lát itt az ember, amerre néz, de annyi a munka éjjel-nappal, hogy csak néha tud reagálni rá.« Két nappal korábban töltötte be harminckettedik évét. »A születésnapom igazán mulatságosan esett! Csak délután figyeltem fel a dátumra, és megemlítettem a dolgot lelkes titkárnőm, Nákó grófnő előtt. Két óra múlva egy gyönyörű felszerelés állt íróasztalomon, levéltálca, naptár, tolltartó stb. egy flaska pezsgő és virágok társaságában.«

Egy hónap alatt Wallenberg élete alapjaiban változott meg. A jelentéktelen üzletember egy nemzetközi válsággóc kellős közepébe került. Olyan feladatot bíztak rá, amely nagy felelősséggel járt, és ez felszabadította vele született energiáit és tettvágyát. A szakmai frusztráció évei után főnöki pozícióban találta magát. Hamarosan ismertté vált Budapesten, főképp a zsidók között, akik számára ő lett a fény az elhúzódó sötétségben. »A puszta tény, hogy a svájci és a svéd követségen fogadják a zsidókat, meghallgatják és előjegyzik őket, felbátorított sokakat, akik hajlandók segíteni – jelentette Wallenberg a svéd külügyminisztériumnak. – Elég volt arra, hogy életre keltse a jelenleg bénult önvédelmi ösztönt.
« (Részlet a „Wallenberg úgy dolgozik, mint egy őrült” című fejezetből)
 
Bengt Jangfeldt: Raoul Wallenberg élete
Megjelenés: 2014. június 12. (könyvhét)
Fordító: Tótfalusi István
520 oldal, keménytáblás védőborítóval
Bolti ár: 4900 Ft


www.parkkiado.hu
www.facebook.com/parkkiado

 
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
Horváth Iván (1948-2024)
Élő Csenge Enikő Apám országa című kötetének bemutatója

Más művészeti ágakról

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
gyerek

31. Kabóciádé Családi Fesztivál


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés