bezár
 

irodalom

2014. 06. 06.
Az Orpheusz Kiadó könyvheti újdonságai
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az Orpheusz Kiadó újdonságai és programja az Ünnepi Könyvhéten

prae.hu

Bodor Béla: A szívós fúvósok ezek

Déry- és József Attila-díjas költő, prózaíró, esszéista, kritikus, irodalomtörténész, képzőművész. Egy korábbi írásában így vallott magáról: "Voltam raktári segédmunkás és kottagrafikus, eladó és fűnyírógép-kezelő; dolgoztam olajfúrásnál, vasöntödében, termelőszövetkezetben, nyomdában, szobrászműhelyben, temetőben és könyvesboltban.

Rajzolok, festek, készítek montázsokat és kisplasztikákat. Doboltam rock- és dzsesszzenekarban, húros, fúvós- és ütőhangszereken játszottam alkalmi együttesekben és szólóban, írtam dalokat, előadási darabokat, kísérőzenét, és természetesen írok szépprózát, esszét, színpadi műveket, harminc éve verset.
"

E válogatást maga állította össze, immár az új évezred hajnalán. Költészetéből minduntalan ránk köszön a zenész és a képzőművész, folyamatosan magukkal ragadnak e sokelfoglaltságú alkotó játékos, mesevilágból táplálkozó vagy éppen szenvedést kiáltó, rögvalósággal szembesítő szövegei. Versei nem avultak, nem avulnak el.

A szívós fúvósók - könyvborító
 
ISBN: 978-963-9809-45-1
Ára: 3000 Ft
Orpheusz Kiadó


Dobai Bálint: Titántorkú Sámson
 
"Amúgy meg ez csoda, ősvasérces zúzda,
combos erőmetál az egekbe húzva,
eszetlen őrjöngés eszes szövegekkel,
agyhullám-simító dallamszövet – ez kell!
"
 
Dobai Bálint 1983-ban született Zilahon. Megfáztam egy temetésen című verseskötete 2009-ben jelent meg az Erdélyi Híradó Kiadó gondozásában.

Titántorkú Sámson - könyvborító
 
ISBN: 978-963-9809-44-4
Ára: 2500 Ft.
Orpheusz Kiadó

 
Ekler Andrea: A szabadság hívása      
 
Egy derékig érő hajú hölgy ül a tenger partján, és olvas. Olyan intenzíven, hogy szájmozgással szinte kíséri a szavakat. Könnyű neki, süt a nap, fentről, a mennyekből valahai tanára és későbbi jó barátja, Görömbei András vigyáz rá. Még csak az alkonynak sem kell bekövetkeznie, hogy lehunyja a szemét, hiszen a belülről való látáshoz – az anyag intenzív bekebelezéséhez – nincs szükség külső tényezőkre. A betű lélektől lélekig folyik. Nincs gát, ami megakasztaná az áradást.

Ekler Andreának, a fiatal kritikusnemzedék jelesének csak figyelnie kell az áldott szóra – Sütő Andrástól és Csoóri Sándortól Nagy Gáspárig, Kafka Margittól Rózsássy Barbaráig nyújtózik az értékrangsor –, s máris kész a vallomás. Az olvasás gyönyörűségéről, fénysávról, szabadságról.

A szabadság hívása - könyvborító
 
ISBN 978-963-9809-46-8
Ára: 3000 Ft
Orpheusz Kiadó

 
Rainer Maria Rilke: Vallomás a sötétből. Aus Dunkel ein offenbares

Rainer Maria Rilke (Prága, 1875. december 4. – Valmont,1926. december 29.) a 20. századi német nyelvű költészet egyik legjelentősebb képviselője. Talán legfőbb érdeme a költői nyelv szinte végtelen tökéletesítése volt. Egy ilyen nyelvkihívásait komolyan venni a "magyar Rilke" életre keltésében egyszerre lehetett becsvágya és volt kötelessége a fordítónak. Kötetünk a költő lírai alkotásaiból ad kétnyelvű válogatást. A műveket, hatvankét verset szinte kizárólag keletkezési sorrendjükben, egyúttal a fő pályaszakaszokat is reprezentálva nyújtja az olvasónak. A könyvet a költői pályát összegző Rilke-levél nyitja, s a fordítói munka műhelytapasztalatait rögzítő utószó, valamint bő jegyzetanyag zárja.

E nagy lírikus legfőbb tette a német vers elsőként való tökéletesítése volt; korának nem csúcsa, hanem magaslata, amelyen át a korszellem haladt. Az egész század költője volt ő, nem egyszerűen napjaié. Rilkét ebben az értelemben neveztem olyan költőnek, aki minket a jövőbe vezet.

Vallomás sötétből - könyvborító
 
Ára: 3700 Ft
ISBN 978-963-9809-47-5
Orpheusz Kiadó

 
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Horváth Iván (1948-2024)
Kilenc szabad növény és Boszorkányok nyara – Recenzió Sánta Miriám és Sárkány Tímea 2023-as köteteiről
Bemutatták Charles Bukowski A város legszebb nője című novelláskötetét

Más művészeti ágakról

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bartók György szerzői estje a Fugában
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés