bezár
 

irodalom

2014. 06. 06.
A Kráter Kiadó könyvheti újdonságai és programja
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az idén 25 éves Kráter Kiadó szeretettel ajánlja figyelmébe ünnepi könyvheti újdonságait (65. pavilon).

prae.hu

A Kráter Kiadó 12 új könyve az Ünnepi Könyvhétre 
 
ARANYRÖG  sorozat
 
Herczeg Ferenc: A Fehér Páva
Aranyrög sorozat 30.

A fehér páva - könyvborítóISBN: 978-963-298-143-7
A5, 124 oldal, cérnafűzött, keménytáblás, védőborítóval
2200 Ft


Herczeg regényének vidéki, kisvárosi és fővárosi háttéralakjai emelik ki a művet a korra jellemző erőteljes polgárosodás hétköznapjaiból. A reális történet álomszerű jelenetekkel bonyolódik, egy bizonytalan párválasztási kalandig, amely a lány fővárosba szökésével ér véget. A címadó hősnő sorsa Budapesten tanulságosan alakul, az egyéni női szabadság hirdetője lesz és hamarosan a nősors jobbítói között találja magát.
 
Kosáryné Réz Lola regénytára sorozat
 
Kosáryné Réz Lola: Selmeci diákok. Tündérkastélyt álmodtunk mi régen...
Kosáryné Réz Lola regénytára 9.

Selmeci diákok - könyvborítóISBN: 978-963-298-126-0
110x178mm, 168 oldal, kartonált
2000 Ft


A Magyar Lányok hasábjain 1933-ban jelent meg először, még Hamupipőke címen A Selmeci diákok című ifjúsági regény. Egy, a selmeci akadémián tanuló francia diák magyarrá válásának és Magyarországon maradásának történetét meséli el a könyv. Korhű történelemábrázolás, hiteles társadalomrajz, máig aktuális csoport-lélektani felismerések teszik fontossá a könyv újrakiadását.

A kiváló írónő középiskolás korától az ötvenes évek közepéig írt költeményeit megőrizte a család, amelyeket kötetünk kiegészítéseként közreadunk, közöttük a felvidéki cseh hatalomátvétel idejében íródott Éjfél című nagyszabású rapszodikus poémát is, amelyet 1921-ben közölt a Nyugat.
 
Kosáryné Réz Lola: Excelsior. Távoli kék hegyek
Kosáryné Réz Lola regénytára 10.

Excelsior - könyvborítóISBN: 978-963-298-144-4
110x178mm, 172 oldal, kartonált
2000 Ft


Regénybe illő történet az írónő nagyapjának életéről: a szegénységben eltelt diákkorától kezdve bányagrófi kinevezéséig (1840-1870). A reális életelemek ellenére inkább a meseszövés dominál a cselekményben. Mégis, a világosi fegyverletétel után játszódó második rész, olyan történelmi regényt, olyan emigrációs életet mutat, amely csak Virginia Wolf cselekményszövéséhez és pszichés igazságkereső szellemiségéhez hasonlítható. Külhoni, európai értékvilág, a bányavárosi múlt polgári tradíciói és az örök fiatalság útkeresései teszik számunkra ma is értékessé, olvasmányossá a történetet, a hazatérő fiatalság történetét. Az írónő érezteti a hitbeli és nemzetiségi béke miliőjét is, mely annyira jellemezte a kiegyezés utáni Selmecet, ahol magyar, szlovák és sváb felváltva, egymás nyelvét ismerve élték közösnek tekinthető társasági életüket.
 
Gyurkovics Tibor életműve sorozat
 
Gyurkovics Tibor: Mindennapi szerelmünket add meg nekünk ma

Mindennapi szerelmünket - könyvborítóISBN: 978-963-298-147-5
128x220mm, 272 oldal, kartonált, ragasztókötött
2600 Ft


A Gyurkovics Tibor regényeire jellemző sajátos hármas egység: a lélektani analízis, a kiváló társadalomrajz és az örök férfi-nő problematika szenvedélyes boncolása jellemzi ezt az írónak már életében is nagy sikerű alkotását. A két sarkalatos részre bontott szerelmi történet a férfi hős teljes múltját kérdőjelezi meg, ugyanakkor a bizonytalan jelen jelző bójái között való lelki navigálás dilemmáit és megoldásait is magában rejti... Van-e megújulás, életmegújulás? És hogyan tovább, ha van? Ezekre a kérdésekre keresi sajátos gyurkovicsi egzisztencializmussal a választ, válaszokat, választásokat, a szerző, aki halála ellenére is itt maradt közöttünk kortárs íróként. "Gyurkovics Tibor volt a szerelem s a szemérmes érzékiség egyik legnagyobb ábrázolója" – írta róla Bíró Gergely. Majd így folytatta a Mindannapi szerelmünk...-ről szóló elemzését: "Gyurkovics Tibor regényében megírta, hogy a Kádár-korszak légköre alkoholizmusba vagy nagyobb tragédiába sodorta az értelmiséget: a belehalásról, a túlélésről, a szerelemről, a család összeomlásáról, egyszóval a szocializmusról szól ez a könyv. Legszebb részei mégis a házasság melletti szerelem, a pengeélen táncoló boldogság rövid fejezetei."
 
Megújult Belső Tárlat sorozat
 
Csavarga Rózsa: Belső színtérkép
Belső tárlat sorozat 9.

Belső szintérkép - könyvborítóISBN: 978-963-298-148-2
170 x 238mm, 144 oldal, kartonált, cérnaragasztott
3400 Ft


A belsőépítészet, mint az iparművészet csúcsa, ismét felemeltetik arra a rangra, amelyen hosszú évtizedeken keresztül nemzetközi mércével mérve foglalta el helyét a művészetek között. Ez a könyv bevezet az alkotást megelőző álmok világába, értelmet ad a sokszor megfejthetetlen színek-anyagok belső tartalmába, jelentésébe. Attól válik egyedivé és szerethetővé, mert egyszerre ad esztétikai élményt tudat alatti érzékeinknek, és befogadható, érthető, megérthető magyarázatot kíváncsi értelmünknek!
 
Megújult Kráter Ifjúsági Könyvek sorozat
 
D. Kenese Erzsébet: Honfoglalók
Kráter Ifjúsági Könyvek 3.

Honfoglalók - könyvborítóISBN: 978-963-298-093-5
128 x 220mm, 304 oldal, kartonált, ragasztókötött
2400 Ft


A Honfoglalók című regény az Etelköztől a jelenlegi haza földjéig, Árpád fejedelem haláláig kíséri nyomon a Duna-Tisza tájaira érkező magyarok vándorlását, a nép küzdelmét a fennmaradásért, az új haza megtalálásáig a Kárpátok koszorújában. Az írónő a honfoglaló magyarság történelmével harmincévesen kezdett tudományos igénnyel, történelmi alapokon nyugvó tényszerűséggel foglalkozni. Kutatómunkája során a Vatikán könyvtárától kezdve eljutott a legfontosabb európai egyetemekig és múzeumokig. A magyarság történelmi trilógiájának első kötete, a Honfoglalók 1940-ben jelent meg Budapesten. Lebilincselő formában tárul fel előttünk a múlt ebben a régi magyar nyelvemlékek szókincsét fölelevenítő, történelmi regényben. A kultuszminisztérium 1942-ben a Honfoglalókat kötelező középiskolai olvasmánynak minősítette. A regénytrilógia első részének újra fölfedezése történetileg és esztétikailag is jelentős irodalmi esemény.

MESEPOLC  sorozat 

Lukáts János: Tücsök lovag meséi
Illusztrálta: Borsódy Eszter

Tücsök lovag meséi - könyvborítóMesepolc sorozat 4.
ISBN: 978-963-298-131-4
210 x 240 mm, 48 oldal, kartonált, színes
2400 Ft


Tizennyolc rövid mesét tartalmaz a kötet. 4-8 éves gyerekek számára íródtak, cselekményük egyszerű, nyelvezetük világos és érthető. Szereplőik között több a gyermek, némelyik több mesében is felbukkan. Az állatszereplők a magyar olvasók számára ismerős háziállatok, vagy erdei vadak (kutya, gólya, sün, szamár, bagoly, mókus). A mesék "tanulsága" sosem erőltetett, humor és szeretet szövi át a történeteket. A három jó pajtás alakja ugyanúgy emlékezetes marad az olvasó (vagy a mesét hallgató gyerek) számára, mint Durcoska malac, vagy Kóró szamár alakja. De megelevenedik a papírsárkány, a pitypang vagy a hóember figurája is. A természet szépsége és értékei mindenhol a mese érdemi részét alkotják. A történetek önállóak, nagyjából az évszakok sorrendjében követik egymást. A kötetet tervező és illusztráló Borsódy Eszter gazdag érzelmi- és színvilágú képei még közelebb hozzák a meséket a gyerekekhez.
 
Költők / Városok  sorozat
 
Zsille Gábor – Adam Zagajewski – Bronislaw Maj – Ewa Elzbieta Nowakowska: Krakkó arcai
Költők / Városok sorozat 2.

Krakkó arcai - könyvborítóISBN: 978-963-298-142-0
200x181 mm, 56 oldal, kartonált, színes, illusztrált
2400 Ft


Mondhatnánk, ZSILLE GÁBOR a magyar-lengyel kulturális együttműködés, sőt, egymásrautaltság kifejező személyiségévé vált az utolsó években. Antológiánk kétszeresen is a költő krakkói élményeire épít. Először: a versei által megidézett kulturális és közösségi helyek, költők és történelmi személyiségek, valamint ma élő hétköznapi emberek és szeretetre méltó állatok felidézésében. A város időtálló szépségei természetesen igazodnak az ott lakók emberi méltóságához és közvetlen kedvességéhez. Másodszor: a kötet szerzői közt felsorakoztatott, barátként is megismert három lengyel költő nagyszerű alkotásaiból merít műfordításaiban. A 68-as nemzedék egyik emigráns, majd Krakkóba hazatérő vezéralakja, ADAM ZAGAJEWSKI válik krakkói verses utcajárásunk kalauzává. A kötet második költője BRONISŁAW MAJ 1972-től él a szeretett Krakkóban. A közvetlen beszédhez közeledő lírája a hűség költőjévé teszi. EWA ELŻBIETA NOWAKOWSKA Krakkó templomainak szánt ciklusa néhány darabjával mintegy megkoronázza verses városjárásunkat. A kötetet Borsódy Eszter, Stark Gergely és Zsille Gábor fényképei illusztrálják.

Együtt jobb! – Nemzetiségi irodalmak Magyarországon (antológia)

Együtt jobb - könyvborítóISBN: 978-963-298-145-1
B5, 344 oldal, keménytáblás, cérnafűzött, színes képmelléklettel
3000 Ft


Az Együtt jobb! című antológia a tizenhárom Magyarországon élő – a nemzeti és etnikai kisebbségek jogairól szóló 1993. évi LXXVII. törvény értelmében a Magyar Országgyűlés által elismert – nemzetiség szépirodalmának első (ugyan rövid, mégis összegzésre törekvő) válogatása. Ez az etnokulturális kötet Magyarország szellemi kincseinek egy eddig alig ismert gyűjteményét mutatja be: a nemzetiségi irodalmak mindegyikét önállóan, de mégis együttes, kölcsönös párbeszédben. Egyúttal ez az első kínálkozó lehetőség a többségi magyar nemzet irodalmával való összehasonlításra. A nemzetiségi irodalmak válogatásának könyv formában történő kiadását kiegészítettük egy kis – inkább csak jelzésnek tekinthető – összeállítással, amely a tizenhárom nemzetiség képzőművészeti tárából szemezget. Az antológia e részével – szerény terjedelme ellenére – azt kívánjuk érzékeltetni, hogy a gazdag irodalmi alkotói tevékenység mellett a képzőművészetek terén is érdekes és eredeti alkotói jelenségek léteznek.
 
Korábbi, keresett sikerkönyvek, új kiadásban
 

Beke Ferencné: Három év Hortobágy poklában
2. kiadás

Három év - könyvborítóISBN: 978-963-298-149-9
A5, 192 oldal, kartonált, ragasztókötött
1500 Ft


Az ötvenes években kitelepített Baranya megyei jegyzőcsalád és társai sorsa hortobágyi mementóként maradt az utókorra. Dr. Barton Attila és Jeney Attila történeti pontosságú jegyzetei méltó módon egészítik ki a magyar kulák-gulág szenvedéstörténetét.
 
Ambrus András: Székely Trianon
2. kiadás

Székely TrianonISBN: 978-963-298-152-9
A5, 272 oldal, kartonált, ragasztókötött
1800 Ft


1925-öt írunk, egy székely falu küzd a megmaradásért. Közös vagyonuk a hatalmas fenyves erdő, de erre már szemet vetett az új államhatalom és az új ügyeskedők is. Mindezt néhány év múltán betetőzi a nagy gazdasági válság, amely végigsöpör a világon, és jó alkalmat teremt az uzsorásoknak. Eközben a faluközösség őrzi szokásait, éli hétköznapjait – ahogy századok óta –, és teremnek áldozatkész vezetők is.
 
vitéz Kollányi Károly: Kárpáti trilógia
2. kiadás

Kárpáti trilógia - könyvborítóISBN: 978-963-298-151-2
B5, kartonált, ragasztókötött
3000 Ft


Kollányi Károly három nagy sikerű könyvének újrakiadását veheti kézbe az olvasó: a Kárpát-medence Európában, a Régi felvidékünk magyar múltjának elrablása, és a Trianoni boszorkánykonyha hajdani sikere nem volt véletlen: a politikatörténeti-geopolitikai művek igazságkereső stílusa hiánypótló erővel bírt, és nincs ez másképp ma sem.
 
Dedikálások az Ünnepi Könyvhéten A Kráter Kiadó standjánál (65. pavilon):

Június 12. (csütörtök) 17 órától – Somlay Gizella: Hogy kezdődött? (regény)

Június 12. (csütörtök) 18 órától – Zsille Gábor (író, műfordító) Krakkó arcai (költemények)

Június 13. (péntek)17 órától – Csallóközi Zoltán: Magyarok 60 emlékműve: Szoborsorsok a Kárpát-medencében

Június 14. (szombat) 11 órától – Lukáts János(író) és Borsódy Eszter (grafikus): Tücsök lovag meséi (Mesepolc sorozat)

Június 14. (szombat) 11 órától – Turcsány Péter: Méhecske-sirató (Mesepolc sorozat)

Június 14-én 15 órától – Sutarski Konrád szerkesztő dedikálja az Együtt jobb! – Nemzetiségi irodalmak Magyarországon c. antológiát.

Június 14. (szombat) 16 órától – Csavarga Rózsa (belsőépítész), Darabos György (fotóművész) és Szentgyörgyi Diána (grafikus): Belső színtérkép (művészeti album)

Június 15. (vasárnap) 15 órától – Ambrus András: Székely Trianon (regény)

25 éves a Kráter Kiadó (ÜKH – 65. pavilon)
 
– Negyedszáz év! Négyszáznál is több könyv. Hogyan készül a Kráter Kiadó a születésnapi ünnepségre? – kérdeztük Turcsány Pétert, a kiadó vezetőjét.
 
– Temérdek munkával. 30 sorozatunk közül a legimpozánsabb az ARANYRÖG KÖNYVTÁR, melynek 30. kötete Herczeg Ferenc: A Fehér Páva c. regénye, egy fiatal lány párválasztási dilemmáiról szól. Pergő párbeszédek, és árnyalt társadalomelemzés jellemzi az írónak ezt a munkáját is, akárcsak a sorozatban már korábban megjelent másik három művét, az Északi fény-t, az Ádám, hol vagy?-ot és Az élet kapujá-t. Csak érdekességképpen mondom el, hogy Herczeg Ferenc önéletrajzi regénye, A gótikus ház egy másik sorozatban, a RE-VÍZÓ-ban jelent meg. Ebben a sorozatban követte őt többek között Kuncz Aladár Felhők a város felett, Zathureczky Gyula Erdély, amióta másként hívják és Az úton végig kell menni c. regénye, melyek a Trianoni békediktátum utáni erdélyi magyarok helytállásával és kiútkeresésével foglalkozik, akárcsak WASS ALBERT életműsorozatunkban megjelentetett Csaba c. regény. Ugyanitt adtuk ki Az úton végig kell menni c. orosz hadifogság-regényét.
 
– Mit takar a sorozat neve, ARANYRÖG KÖNYVTÁR?
 
A kommunista diktatúra szándékosan elhallgatott vagy elhallgattatott bizonyos szerzőket, de mi nekiláttunk a földbe tiport aranyrögök felszínre hozásához. Változatlanul fontos a Kráter Kiadó számára a magyar szépirodalmi értékek újrafelfedezése, a szocreál kánonokból kiszorult szerzők és regények bemutatása!
 
– Mely írókra gondol?
 
– Az ARANYRÖG KÖNYVTÁR-ban megjelentettük Szabó Dezső, Berde Mária, Gulácsy Irén, Makkai Sándor, Markovits Rodion regényeit, de kaphatóak még a sorozat további sikeres kötetei, a két világháború közti felvidéki írók sorsregényei: Neubauer Pál A jóslat, Szombathy Viktor És mindenki visszatér...,Tamás Mihály Két part között fut a víz, Darkó István Deszkaváros és Vécsey Zoltán Síró város c. könyve, ez utóbbi Kassa város viszontagságait mutatja be az 1919-es cseh megszállás és a vörösterror hónapjai alatt. Kiemelkedő alkotás a sorozatban Rab Gusztáv Belvedere c. nagyregénye, melynek fordulatos szerelmi cselekménye az 1. bécsi döntés alatti időkbe kalauzolja az olvasót. Nem véletlen, hogy az emigrációba kényszerült író művei később francia, angol és német nyelven is megjelentek. Érdekes sorskérdéseket feszeget az Alibi c. regényében Asztalos Miklós kiváló, de kevésbé ismert író: milyen mértékben irányítja az egyén az életét, vagy sorsa eleve elrendeltetett? Indig Ottó Kánikula c. regénye hasonlóan izgalmas problémakört tár elénk: megakadályozható-e egy ferde hajlamú személy sorstragédiája? Szívszorítóan megható Gárdonyi Géza Az öreg tekintetes c. kisregénye, akárcsak Szenteleky Kornél Isola Bellája, vagy Tormay Cécile Ősi küldött-je.
 
– Milyen egyéb meglepetésekkel készült a Kráter Könyvkiadó a 85. Könyvhétre?
 
– Megújult, új formátumban vehetjük kézbe a BELSŐ TÁRLAT sorozatunkat. Csavarga Rózsa belsőépítész Belső színtérkép című könyve egyszerre személyes vallomás, és a színek és terek esztétikai elemzése.

KÖLTŐK/VÁROSOK sorozatunk új darabja a Krakkó Arcai városfotókkal illusztrált kötetünk, melyet Zsille Gábor a saját verseiből és három lengyel költő (Zagajewski, Maj és Nowakowska) műfordításaiból állított össze. Igazi verses városnézés!
 
 
D. Kenese Erzsébet Honfoglalók című kötetével folytatjuk a KRÁTER IFJÚSÁGI KÖNYVEK sorozatát. Az írónő érdekfeszítő cselekményszövését már megismerhettük az ARANYRÖG KÖNYVTÁR sorozatban megjelentetett A fegyvertelen katona c. művében; itt az Álmosfia Árpád vezette magyarság kalandos és tanulságos útján vezeti végig olvasóit a levédiai Etel-köztől a Kárpát-medencéig.
 
KOSÁRYNÉ RÉZ LOLA REGÉNYTÁRA sorozatunk jubileumi köteteit most elsősorban az írónő szülővárosa, Selmec élményköréből válogattuk: az Excelsior és a Távoli kék hegyek (9. kötet) eseménydús, izgalmas cselekményszövése bemutatja a szerző felmenőinek kalandos életútját a világosi fegyverletételtől a millenniumi évekig; a Selmeci diákok (10. kötet) című nagysikerű regény pedig egy, a selmeci akadémián tanuló francia diák magyarrá válásának történetét meséli el. Ebben a kötetben kapott helyt a Tündérkastélyt álmodtunk mi régen című versválogatás, ennek kiemelkedő darabja az Éjjel c. költemény, mely Felvidék elcsatolásának borzalmát írja le, drámai pontossággal.
 
– A tavaly elindított MESEPOLC című sorozatnak lesz-e idén is folytatása?
 
– Igen, Lukáts János Tücsök lovag meséi c. példázatos állatmeséi a 4-8 éves korosztálynak szólnak, benne Borsódy Eszter igényes és kedves grafikái gyönyörködtetik az ifjú olvasókat.
 
– Még milyen könyveket kínál a Kráter Kiadó a legkisebbeknek?
 
– Wass Albert Erdők könyve, Tavak könyve, Hun és Magyar mondák, illetve a Magyar népmesék sorozat több mint 50 féle kötetével várjuk a legkisebbeket.
 
– Úgy tudjuk, más újdonságokról is szólhatunk?
 
– Igazi csemege az EGYÜTT JOBB! – Nemzetiségi szépirodalmak Magyarországon c. antológia, Sutarski Konrad szerkesztésében, mely a hazánkban élő tizenhárom nemzeti és etnikai kisebbség legjobb novelláit, képzőművészeti alkotásait gyűjti egybe. Olvasóink kérésére újra megjelentettük vitéz Kollányi Károly Kárpáti trilógia c. igazságkeresését: a Kárpát-medence Európában, a Régi felvidékünk magyar múltjának elrablása és a Trianoni boszorkánykonyha tényfeltáró, hiánypótló erővel bírnak.

Akik eddig nem tudtak hozzájutni, most elolvashatják Ambrus András: Székely Trianon című kulcsregényét a székely erdőközösségek szétveréséről, és Beke Ferencné: Három év Hortobágy poklában c. szenvedéstörténetét a kitelepítettekről.
 
– Mit ajánlana egy nyaralásra induló olvasónak?
 
GYURKOVICS TIBOR 7FÁTYOL életműsorozatunk most megjelenő, 11. Mindennapi szerelmünket add meg nekünk ma c. kötetét, melyben az író irányt mutat nekünk érzelmi kérdéseinkben, és ennek párdarabját Ne szeress, ne szeress c. regényt.
 
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Bemutatták Szvoren Edina Kérődző Kronosz című könyvét
Horváth Iván (1948-2024)
Kilenc szabad növény és Boszorkányok nyara – Recenzió Sánta Miriám és Sárkány Tímea 2023-as köteteiről

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés