bezár
 

irodalom

2014. 06. 05.
A Kairosz Kiadó a könyvhéten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Kairosz Kiadó újdonságai és programja az Ünnepi Könyvhéten

prae.hu

Wiedermann Helga: Sakk és póker

Krónika a magyar gazdasági szabadságharc győztes csatáiról
A Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió már két éve játszotta a szimultán sakkot Magyarországgal, amikor 2010 júniusában a magyar oldalon új játékosok ültek a tábla mellé. A parti ezen az oldalon már nagyon matt közeli helyzetet mutatott.

A magas államadósság, a zsugorodó gazdaság, a munkanélküliek és a lakossági devizaadósok százezrei miatt Magyarország a csőd szélén táncolt. Azonnali váltásra volt szükség a magyar gazdaságpolitikában és a nemzetközi szervezetekkel folytatott sakkjátszmában is. A második Orbán kormány az asztalhoz felkészülten, részletesen kidolgozott tervvel érkezett. Tisztában volt azzal, hogy a parti állását megfordítani csak hosszú távú stratégia mentén meghúzott lépések sorozatával lesz képes. Ennek első eleme nem lehetett más, minthogy az IMF-gyámságot egy pénzügyi védőhálóra cseréljük fel. A sakktábla velünk szemközti oldalán helyet foglaló tárgyalópartnereink ezzel szöges ellentétben lévő taktikában gondolkoztak: minél nehezebb helyzetbe kerül Magyarország, annál könnyebben adja majd be Orbán Viktor a derekát egy újabb, a gazdasági önrendelkezésünket korlátozó hitelszerződés megkötésére. Ez a logika a sakkjáték logikája.

Van azonban a sakkon kívül más stratégián alapuló játék is. Ez a póker. Itt nem csupán ésszerű és logikus lépések vannak, hanem első pillanatra ésszerűtlennek és logikátlannak tűnőek is előfordulnak. A pókerben a jó stratégiaválasztás meghatározó eleme a játékos egyénisége. Az nyer, aki tudását össze tudja kapcsolni egy pszichológiai tényezővel, a blöffel. Míg a sakkban végül is mindenki ráfizet, aki blöfföl, addig a pókerben senki nem nyer, aki nem használja a blöff módszerét.

Amikor az IMF és az Európai Unió vezetői világossá tették, hogy egy Magyarországnak kedvező kölcsönszerződést nem hajlandóak ajánlani a kormánynak, akkor kényszerült Orbán Viktor és nemzetgazdasági minisztere, Matolcsy György arra, hogy a velük folytatott sakkjátszmába időnként a póker eszközeit is bevesse. A „mérkőzés” jelenlegi állása – a csökkenő államadósság, a növekvő gazdaság, az hogy egyes országok lemásolták bizonyos lépéseinket -, arra utalnak, hogy nem eredménytelenül...

Sakk és póker - könyvborító
 
Czigány György: Kalitkám is madár
Verseskötet CD-melléklettel
 
Czigány György sokszólamú művészeti tevékenysége, életútja éppen költészete, versei, szépirodalmi munkássága által maradhat eleven. József Attila-díj, Pulitzer-életműdíj, Stephanus-díj, Prima Primissima-díj és Magyar Örökség Díj jelzi az életmű főbb állomásait.

Budapest utcái, Győr öreg házai, a folyók, tengerek, a család, a szerelem, a hervadás és mégis a remény: ezek adtak ihletet az itt olvasható versekhez.

Az elvontan, zenei címet viselő összegyűjtött versek kötete a nyolcvankét esztendős szerző harmincadik könyve. Egyik verssora került a címlapra - KALITKÁM IS MADÁR. Orpheuszi varázslat lehet a vers: a lehetetlen, a képtelen meghódítója a maga csöndes, búvópatakként dolgozó erejével: a minket körülvevő lét-börtön, testi megtörettetés és a pusztulásunk végül szárnyalóan elevenné és szabaddá tehetnek bennünket, azaz kalitkánk is lehet madár. A kötet mellékleteként most huszonöt versét élvezhetik a költő előadásában, a könyvhöz csatolt CD-lemez révén. Bíztató ez a könyv, élni segít. Történelmi tragédiák és a személyes sors drámai epizódjai közt, gyásszal is összeölelkezve mégiscsak az öröm, az ámuló lélek, a lét tisztelete élteti ezeket a költeményeket. A szeretet és hála fényeiben.

Kalitkám is madár - könyvborító
 
Hans Peter Dürr : Szeretet -a kozmosz ősforrása

Ez a kötet egy párbeszédet tartalmaz Hans Peter Dürr kvantumfizikus és Raimon Panikkar vallásfilozófus között. A párbeszéd 2003-ban zajlott le, mint egy különleges, egyhetes kaland. Két jelentős tudós alapos, elmélyült tudással és nagy óvatossággal próbált megfogalmazni a 21. század kezdetén egy értelmező mintát, amely kölcsönös megértést tenne lehetővé a természettudomány és a vallás között.

Szeretet a kozmosz ősforrása - könyvborító
 
Hóman Bálint: Ősemberek - ősmagyarok
 
A XX. század '30-as éveiben megjelent Hóman-Szekfű néven ismert Magyar Történet I-II. kötetei a magyar őstörténetet és középkort dolgozta fel. Történészeink számára ez ma is alapvető összefoglalás. A magyar őstörténet azonban ez után is foglalkoztatta Hóman Bálintot. A források elégtelensége miatt nem tudta a kérdéseket a maga számára megnyugtatóan lezárni.  Zavarta az itt-ott fel-felbukkanó dilettantizmus is, amely alkalmanként a társadalomnak vonzóbb "történelmet" kínál, mint a forrásokat szigorú fegyelemmel értelmező kutató.

Hóman Bálint ezt a kéziratban és jegyzetekben fennmaradt munkájának - Ősemberek, ősmagyarok – olvasásakor  az az érzésünk, mintha a nagyon sokat tudó kutató meditációját hallanánk a rendkívül szerteágazó, éppen ezért bonyolult témáról. Mint aki tudja, hogy az általa leírtaknak akár az ellenkezője is igaz lehet. Ezt csak a szerény és fölkészült tudósok tudják érzékeltetni és elfogadni.

Ösemberek, ősmagyarok - könyvborító

Kahler Frigyes: A vörös ingovány foglyai
 
A szerző ebben a kötetében sem tesz mást, mint minden elfogultságtól mentesen igyekszik feltárni a kommunista diktatúra működési mechanizmusait. A hétköznapi, konkrét esetek leírása, a tények objektív rögzítése a legkeményebb vádiratnál is hatásosabb, mert műve nem fikció vagy vélemény: magát a valóságot tárja az olvasók elé. A jogfilozófus és bíró Kahler számára különösen érdekes a kommunista diktatúra és a bírói függetlenség látványos összeütközése. Konkrét események, a Krayzell- és a Rákossy-ügy, valamint a Sándor István ellen folytatott koncepciós büntető eljárás részletes elemzése kapcsán mutatja be, hogyan válik mindenek felettivé a nép egészséges jogérzéke vagy a népbíróság szelleme. Súlyos erkölcsi ítélet alá esik, hogy e véres folyamatban jól képzett jogászok játszották a hóhér szerepét, akik hajlandóak voltak elárulni hazájukat, hivatásukat, sőt az emberiesség minimumát is..

A vörös ingovány fogjai - könyvborító

Orbán Viktor: Út a győzelemhez - minden hangszeren

Az Út a győzelemhez választ kíván adni az olvasónak arra, miért és hogyan sikerült ismét kétharmadot elérnie a jobboldalnak a 2014-es választásokon.

Orbán Viktor beszédeiből, idehaza és külföldön tartott előadásaiból, a közösség ügyeihez kapcsolódó levelezéséből kapunk válogatást a kötetben. Megtaláljuk benne az Európai Parlamentben elmondott, a tévéközvetítés révén a hazai közönségre mély benyomást tevő strasbourgi beszédet, amelyet a Tavares-jelentésre reagálva mondott. A kötetben helyet kaptak a forradalmaink évfordulóján, nagygyűléseken elmondott legemlékezetesebb beszédek, továbbá számos előadás szövege, többek közt a bilbaói konferencián elhangzott elemzés a kereszténység válaszairól Európa kihívásaira, vagy a zsidó világkongresszus budapesti ülésén megtartott szónoklat, de gyár- és szoboravatót, pohárköszöntőt, továbbá impozáns, felújított létesítményeket a köznek átadó rövid beszédeket is olvashatunk. E műfaji változatosság miatt hirdeti az alcím: „minden hangszeren”.

A kötet tartalmát gazdag fotóanyag teszi érzékletessé.

Út a győzelemhez - könyvborító

Dedikálások:
 
 13. Péntek 14. Szombat 15. Vasárnap  
10-11 Sipos Lajos-Finta Gábor-Szénási Zoltán:Közös múltunk  
11-12Bíró László - Simon Erika: A lélek útjainSzinák János-Tóth András: Kutyával az életDénes János: Körömszakadtáig 
12-13Kahler Frigyes:  A vörös ingovány foglyaiBiró Zoltán: OrszágképLukács Csaba-Járay Judit:Szavak kapaszkodnak 
13-14Pokol Béla: Alkotmánybiráskodás...Kürti Sándor-Dutka Judit: Egy hungarikum születésePetrás Mária-Döbrentei Kornél: Zsoltáros ultimátum 
14-15Bangó Jenő: Magyarország Nyugatról nézveBogár László: Tékozló országAblonczy László: Sinkovits Imre a Hargitán 
15-16Herbert Dóra(műforditó) Henry Boulad: Aki megbocsát, Istenhez hasonlóBoros Imre: Árulkodó háttérképekKellermayer Miklós: Az élősejt ... 
16-17Balás Béla-Lőrincz Sándor: Zsákutcákból irányfényekKásler Miklós-Mezei Károly: Isten tenyerénCsúcs László: Pénz és média 
17-18Kovács Anita: Devizában nyilvántartott végzetCzigány György: Kalitkám is madárKocsis L Mihály: Bara Margit 

 
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Horváth Iván (1948-2024)
Kemény Lili Nem című kötetéről a miskolci bemutatón Moklovsky Rékával beszélgetett
irodalom

Hegymegi Flóra és Horváth Florencia beszélgetése a Kötetlenül sorozat keretében

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Platon Karataev: Napkötöző
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés