bezár
 

irodalom

2014. 06. 03.
Város és irodalom − BUPAP séták az Ünnepi Könyvhéten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
"Ha érdekel a saját életed, tarts velünk, kifordítjuk neked a várost. Légy helyben turista!" − invitál budapesti sétáikon való részvételre a BUPAP csapata, akik az Ünnepi Könyvhét idején különleges irodalmi túrákat szerveznek a városban.

prae.hu

2014. június 13. péntek 16.00
Ház a könyvek fölött 
Mészáros Flóra művészettörténésszel


A séta a Petőfi Irodalmi Múzeum elől indul, és a Belvárostól az Andrássy útig kalauzol. Hét olyan könyvesboltot látogat végig, amelyek egykori nevezetes műemléképületekben találhatóak meg − többek között a Károlyi-család klasszicista városi palotájában, az Anker Biztosítótársaság volt épületében és a Japán Kávéházban, amelyet József Attila "kávéházi szegleteként" ismerünk. Két és fél órás séta sok színes miniinterjúval vár, ráadásként pedig megkóstolják a résztvevők, milyen  gyógyteát főznek a bencések.
JELENTKEZZ MOST!


2014. június 14. szombat 10.30
2014. június 15. vasárnap 10.30
Hanna és Aladár 
Lénárd Anna képzőművésszel


A nagybuszos túra Szegedy-Maszák Marianne könyvének − Csókolom a kezét, megjelent a Libri Könykiadó gondozásában − emblematikus helyszíneit követi végig, miközben felidézi a 2. világháborúnak, Budapest ostromának és a budapesti zsidóság gettóba zárásának történetét. A szerző szülei ebben az időszakban ismerkedtek meg egymással. A külügyminisztériumban dolgozó Szegedy-Maszák Aladár (akit később Dachauba deportáltak, mert részt vett a Pókháló-hadműveletben, azaz a kiugrási kísérletben) beleszeret a zsidó származású Hannába, aki a híres csepeli Weiss Manfréd-művek alapítójának unokája.

A túra az Andrássy útról, az egykori Weiss-villától indul, majd elhalad a Szépművészeti Múzeum mellett, ahol mind a mai napig megtalálhatóak a családi hagyatékból származó festmények. Buszra szállva érintik a résztvevők az Arizona mulatót − ahol 1944-ben maga Eichmann is többször megfordult − és felidézik, hogyan ismerkedett meg itt egymással a fiatal pár. Továbbhaladva a Duna mentén eljutnak a Csepel Művekig, amely egykor a Weiss-család vagyonát megalapozta, és amelyet a család átengedett a németeknek, hogy semleges országba távozhasson.
JELENTKEZZ MOST!


2014. június 14. szombat 15.00
Lipóciából a könyvespolcra 
Gucsa Magdolna művészettörténésszel


Ha betévedünk egy barátságos újlipótvárosi könyvesboltba, és végigfuttatjuk tekintetünket a polcokon, nem is gondolnánk, hogy a gerinceken olvasható nevek tulajdonosai közül hányan koptatták - sőt, koptatják ma is! - Lipócia utcáit. Újlipótvárosi szerzők, történetek és karakterek nyomában járunk Pest talán legnépszerűbb kerületében. Másfél-két órás séta, amely során tiszteletünket tesszük a nemrég elhunyt Bächer Iván emlékére ültetett fánál is. 
JELENTKEZZ MOST! 


A sétákon való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. Részvételi feltételek és jegyinformációk sétánként elérhetőek a szövegben található linkeken.

A BUPAP honlapja:
http://bupap.hu/hu/ 

A BUPAP a facebookon:
https://www.facebook.com/bupap.hu?fref=ts 

 
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
irodalom

Tóth Júlia Éva volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kemény Lili Nem című kötetéről a miskolci bemutatón Moklovsky Rékával beszélgetett

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Bartók György szerzői estje a Fugában
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés