bezár
 

gyerek

2014. 05. 26.
Felvétel indul! – Együtt a kamera előtt és mögött
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A 2013-2014-es évben a Norvég Civil Támogatási Alap segítségével ismét megrendezésre kerülhettek a Gyerekszem Filmkészítő Szakkörök, melyek a gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatalok traumáinak oldására, és beilleszkedési készségeik javítására alapítottak szakemberek. A szakkörök célja, hogy a gyerekek kikerülve az otthonokból jobban megállják helyüket az életben, és képessé váljanak a társadalomba való integrálódásra.

prae.hu

A projekt keretében a gyerekek két budapesti és egy vidéki gyermekvédelmi intézményben, heti rendszerességgel működő szakkörökön – filmes, pedagógus és pszichológus végzettséggel rendelkező csoportvezetők segítségével – saját élményeikre alapozva összesen 15 db dokumentumjellegű csoportjáték-filmet és 15 db néhány perces kisjátékfilmet készítenek el tolerancia témában. 

A szakkörök végére a résztvevők közelebb juthattak ötleteik magjához és a bennük rejlő kreatív indíttatás egyedi megoldásaihoz. 

A traumaoldás érdekében fontos volt, hogy a történetet kitaláló gyerek játssza el saját filmje főszerepét. A szereplők kitalált nevet kaptak a próbák és a forgatás során a traumaismétlés elkerülése érdekében, így a történet a film virtuális terében maradt, a szereplők ezen a biztonságot adó terepen élték át a szerepeket. 

2014. május 29-én 10 órakor a program záróeseményeként közös nyilvános vetítésre kerül sor a Tabán Kinotékában, ahol mindhárom szakkör tagjai és az intézmények lakói is részt vesznek. Az esemény lehetőséget ad a gyerekeknek arra, hogy megismerkedjenek társaik gondolataival, alkotásaival, esetleg hasonló problémáinak megoldásaival. 

A filmek utóéletéről a Gyerekszem Filmfesztiválon való szereplés lehetőségével, valamint a nemzetközi gyermek és ifjúsági filmfesztiválokra való nevezéssel gondoskodnak a szakkör szervezői. A Gyerekszem Egyesület 2013. szeptembere óta az International Youth Cinema Network tagja. 

A szakkörök a Hűvösvölgyi Gyermekotthonban, a József Attila Általános Iskolában és Alsónémediben lévő Szegletkő Speciális Gyermekotthonban kerülnek megrendezésre, amely helyszínek együttműködő partnerként adnak helyet az alkotómunkának. 
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
Átadták az Év Gyerekkönyve Díjakat

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés