bezár
 

irodalom

2014. 04. 19.
A Yunus Emre Enstitüsü Török Kuturális Központ programjai a Budapesti Könyvfesztivál keretében (2014. április 23-27.)
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Budapest, 2014.04.18. — Idén 21. alkalommal kerül megrendezésre a meghatározó szakmai és kulturális fórum, a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a Millenárison. Az eseményen minden évben díszvendégként mutatkozik be egy ország, annak kultúrája, irodalma, könyvkiadása. A 2014-es könyvfesztivál díszvendége Törökország.

prae.hu

A Török Köztársaság Kulturális és Idegenforgalmi Minisztériuma, a Nemzetközi Könyvvásárok Törökországi Nemzeti Szervező Bizottsága és a Yunus Emre Enstitüsü együttműködésével különleges program várja a török kultúra iránt érdeklődőket.

A minisztérium által meghívott neves írók programjai mellett a Yunus Emre Enstitüsü két kiállítást, kézműves workshop-okat, valamint bemutatókat szervez a hagyományos könyvkészítésről; a török kulturális központban pedig zenés költészeti esttel várják az érdeklődőket. A könyvfesztiválhoz kapcsolódóan corvina-kiállítást is rendez a Budapesti Török Nagykövetség és a Yunus Emre Enstitüsü az Országos Széchényi Könyvtárban.
 
A Szultán ajándéka. Négy corvina a Szeráj könyvtárából kiállításmegnyitó:
április 23., szerda, 16.00 óra, Országos Széchényi Könyvtár
(1827 Budapest, Budavári Palota F épület, 6. szinti kiállítótermek)

 
Törvényhozó Szulejmán Szultán 1526-os budai hadjárata és az 1541-es hadjárat után Mátyás király (1458-1490) könyvtárából (Bibliotheca Corviniana – Corvina Könyvtár) néhány könyv Isztambulba került. Ezekből négy darabot Abdul Aziz szultán 1869-ben, a Szuezi-csatorna megnyitása alkalmából Isztambulba látogató Ferenc Józsefnek, az Osztrák-Magyar Monarchia uralkodójának ajándékozott. Ez a négy könyv egy exkluzív kiállítás keretében két hétig lesz látható (2014. április 23. - május 6.). Mivel felbecsülhetetlen értékű corvináink a legszigorúbb műtárgyvédelem alatt állnak, kiállításukra csupán nagy időközökkel, rendkívüli alkalmakkor kerülhet sor.
 
A kiállítás a Budapest Yunus Emre Enstitüsü Török Kulturális Központ és a Török Köztársaság Budapesti Nagykövetsége támogatásával valósul meg. A tárlat megrendezésével az Országos Széchényi Könyvtár a török kulturális élet Magyarországra látogató jeles képviselői és a török-magyar kulturális kapcsolatok előtt kíván tisztelegni.
 
A kiállítás megnyitóján a Magyarországon élő török karmester, Alpaslan Ertüngealp vezénylésével az Academia Hungarica Kamarazenekar ad előadást. 
 
Megnyitó - Nakkaşhane: Könyvkészítés az oszmán szerájban
2014. április 24., csütörtök, 16.30, B épület
 
Nakkaşhane-nak nevezték az oszmán korban azt a helyet, ahol a könyveket készítették. A szerájokban lévő könyvkészítő műhelyekben folyó művészeti tevékenységnek nagy jelentőséget tulajdonítottak és támogatásban részesítették. A kalligráfia, díszítőművészet, miniatúrafestés, márványfestés, kerámia és a könyvkötéshez hasonló kézműves munkálatok során az értékes könyvek mintegy művészeti alkotásokká váltak.
 
Különleges könyvkészítő műhely várja az érdeklődőket! A korszak zenéjét, ruháit és légkörét megjelenítő dekoráció mellett, szakértő mesterek élőben mutatják be a hagyományos könyvkészítő művészetet: a könyv tintájától a kalligráfiájáig, a díszítésétől a kötéséig, a könyvkészítés minden lépése, valamint néhány kész példány is megtekinthető lesz.
 
A Nakkaşhanéban bemutatásra kerülő művészetek:
a papír készítése, a tinta készítése, a színek előkészítése, az írás (kalligráfia), az oldalak díszítése/ aranyozása, a borító belső oldalának díszítése – ebru (márványfestés), a könyvkötés
 
A bemutatók időpontjai:

április 24., csütörtök: 16.30-17.00
április 25., péntek: 11.00 -12.00 és 16.00-17.00
április 26., szombat: 11.00-12.00 és 17.00-18.00
április 27., vasárnap: 11.00-12.00 

 
A bemutatókon kívül a művészek workshop-okat is tartanak:

április 25., péntek : 12.30-13.30 kalligráfia, ebru / 14.30-15.30 kalligráfia, ebru

április 26., szombat: 12.30-13.30 kalligráfia, ebru / 15.30-16.30 ebru, könyvkötés

április 27., vasárnap: 12.30-13.30 kalligráfia, ebru

 
 
A török könyvnyomtatás magyar úttörője: Ibrahim Müteferrika kiállításmegnyitó:
április 24., csütörtök, 17.00, B épület
 
Ibrahim Müteferrika (1672k.–1747) a török művelődéstörténet egyik meghatározó alakja; az Oszmán Birodalom első török nyomdájának létrehozásával vált nevezetessé. Kolozsvárott, magyar szülők gyermekeként született, 1716 táján került be a szultáni udvar különleges szolgáló rendjébe, a müteferrikák közé. A török könyvnyomtatás úttörőjének számító Ibrahim Müteferrika által nyomtatott művek, melyek jelenleg a Magyar Tudományos Akadémia gyűjteményének részét képezik és első alkalommal kerülnek kiállításra, 11-et tekinthetnek meg az érdeklődők.
 
A kiállítás egyrészt az MTA Könyvtár és Információs Központ Keleti Gyűjteményében őrzött első török nyomtatványok-, másrészt a nyomdaalapító személyével és munkásságával összefüggő modern feldolgozások bemutatásával állít emléket Müteferrika életművének.
 
Ibrahim Müteferrika; Egy életrajz Magyarországtól az Oszmán Birodalomig
2014. április 24. (csütörtök) 17.30

A panelbeszélgetésen Ibrahim Müteferrika életéről Solmaz Kamuran, Sipos Katalin és Király Farkas beszélget Fahri Aral moderálásával.
  
Költészeti est:
Yunus Emre Enstitüsü Budapesti Török Kulturális Központ
(1062 Budapest, Andrássy út 62.)

 
április 25., péntek, 18.00: Költészeti est Oya Uysal és Furkan Çalışkan részvételével 

április 25., péntek, 19.00: İslam Seçen: Beszélgetés és bemutató a könyvkötés művészetéről
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Bemutatták Szvoren Edina Kérődző Kronosz című könyvét
irodalom

Tóth Júlia Éva volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kilenc szabad növény és Boszorkányok nyara – Recenzió Sánta Miriám és Sárkány Tímea 2023-as köteteiről

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
gyerek

31. Kabóciádé Családi Fesztivál


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés