bezár
 

gyerek

2013. 12. 09.
Ha nincs, akkor mindjárt kéne: Mi az?
Időfutár 2. - Könyvbemutató és eredményhirdetés
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Valóban zombik laknak a Sigray Jakab Gimnázium zombivécéjében? És ki lett az Időfutár videópályázat győztese? Többek között ez is kiderült 2013. november 30-án a Tranzit Kávézóban. A műsort Péczely Dóra vezette, Scherer Péter felolvasott, Kemény Zsófi slammelt, és a sok értékes nyeremény gazdára talált.
Az idő valóban olyan, hogy "ha nincs, akkor mindjárt kéne" – Kemény Zsófinak az esten is elhangzott szavaival élve  –, de most hely is alig van, ugyanis a Tranzit zsúfolásig telt. Péczely Dóra, a Tilos az Á Könyvek főszerkesztője köszönti a vendégeket, majd rövid bevezetőjében elmondja, hogyan, miért is alakult meg a Pagonyon belül az új kiadó, melynek könyvei a tizenkét éven felüli korosztálynak szólnak majd. A népszerű Időfutár-sorozat első része még pagonyos volt, a most megjelent második rész (A királynő palástja) más tilosos lett.

Ezután Scherer Péter lép a színpadra, aki megkérdezi a jelen levő gyerekeket, ki miért szereti az Időfutárt –  akár a rádiójátékot, akár a belőle készült könyvsorozatot  –, és mivel az egyik gyerek nagyon frappánsan válaszol, ámulva jelenti ki, hogy belőle biztosan könyvkiadó lesz. Majd egy forró csokiért meg kell válaszolni, mi is az a dalek, mert a felolvasandó fejezetben ennek fontos szerepe van – az egyik vendég erre is sikerrel felel.

Aki kérdez: Scherer Péter


A felolvasás során megismerhetjük Tibi előtörténetét a zombivécével, és az is kiderül, hogyan üzenhet az eltűnt Hanna a barátainak – mert e-mailt nem írhat, de nem akarok spoilerezni. Meg hogy szmájlifej van a Vizsolyi Bibliában, legalábbis egy Bulcsú által talált weboldal szerint.

A felolvasás után meglepetésvendég érkezik: Jónás István, a Magyar Rádió vezérigazgatója örül, hogy hosszú idő után újra hallható kifejezetten fiataloknak szóló rádiójáték, valamint közli, hogy december 16-tól folytatódik a sorozat a rádióban is.

Tasnádi István, az Időfutár egyik szerzője


Péczely Dóra ezután a négy szerzőt: Gimesi Dórát, Jeli Viktóriát, Vészits Andreát és Tasnádi Istvánt arra kéri, hogy mutassák meg magukat a közönségnek, majd következik a díjkiosztó. Tasnádi István elmondja, hogy nagyon jó alkotások érkeztek a pályázatra, és ami közös bennük, hogy az alkotók továbbgondolták a karaktereket, és kimondottan jó volt látni, ahogyan megelevenednek.

A szerencsés nyertesek pedig egyéni kategóriában Fülöp Réka és Luca voltak, egy iPadet vihettek haza. Osztálykirándulást nyert – a Yestravel jóvoltából – a Fantasy Guardians csapata Szegedről. Az időfutáros pulóverért a Miklauzic Boldizsárból és Árminból, valamint Magács Vincéből álló csapat jöhetett a színpadra. A Veres Péter Gimnázium 6. a. osztálya teljes létszámmal részt vett a produkcióban, amely nagyon humorosra sikerült, és ezért osztálykirándulást kapott. Rajzfilm kategóriában Dózsa Endre és Márton nyertek stúdiólátogatást a KEDDStúdióba, ahol a pályázatot is zsűriző, ám az esten jelen nem levő M. Tóth Géza kalauzolja majd őket, valamint egy angol tanfolyamot is kaptak az International House-tól. Végül a kézdivásárhelyi Márton Viola is animációs filmet készített, amiért KEDD-DVD-t, stúdiólátogatást és Tilos az Á-könyvcsomagot kapott. A Penészlek Team – Mátyus Arnold, Andrikó Imre és Hajdú Henrietta – rapszöveget írt és adott elő élőben is a helyszínen, ők időfutáros tornacipőt (a not12 támogatásával) és monociklit vihettek haza (a HajtásPajtásnak köszönhetően).

Rap után pedig következzen a slam: a műfaj jellegzetességeinek rövid felvázolása után az est egyik szülinaposa, Kemény Zsófi be is mutatja. Aznap 19 éves, de mint kiderül, a kiadóval és a könyvvel kapcsolatos születésnapok is erre a napra esnek, és a főszerkesztő lányai is hasonló okokból vannak távol (ők az unokatestvéreik születésnapját ünneplik).

Kemény Zsófi

A hanggal kapcsolatos technikai problémák elhárítása után megnézhetjük a nyertes kisfilmeket: villamos gördül a körúton, Beethoven VII. szimfóniája szól, Hanna és Zsófi csetelnek, miközben egy másik, mellettem ülő Zsófi beazonosítja a kisfilmek szereplőit.


Fotók: Nehéz-Posony Ferenc

prae.hu


Kapcsolódó cikkek


nyomtat

Szerzők

-- Nagy Márta --


További írások a rovatból

Szinvai Dániel: Párhuzam
gyerek

Családi program 2024. június elsején
Könyvbemutató másképp

Más művészeti ágakról

Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés