bezár
 

art&design

2013. 09. 09.
Van képük hozzá
13. ARC kiállítás
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
1400 beérkezett pályaműből választotta ki a zsűri az idei ARC-on szereplő 125 plakátot. Ez szép és jó, de menjünk tovább, az ugyanis gyanús, hogy a politikailag túlfűtött pályaművek többsége összekacsint egymással.

prae.hu

Az odáig rendben van, hogy a plakátok a jelenlegi politikai anomáliákra és furcsaságokra adott válaszaikban gúnyos, ironikus, humoros hangot ütnek meg. Az sem ítélhető el, hogy a fennálló kormányt bírálják, kritizálják. Szabadnak kell lenni és trendinek, hangsúlyozni, hogy igenis szólásszabadság van, a véleménynyilvánítás szent és sérthetetlen.
Bakos Gábor munkájaAz viszont semmiképpen nincs rendben, hogy a sokadik plakáton köszön vissza a trafik-ügy és a nemzeti dohánybolt, ebből is a "nemzeti" kifigurázása. Egyszer még vicces. Kétszer is. De háromszor vagy négyszer vicces-e? Természetesen születtek ebben a témában ötletes, jó és eredeti alkotások, kellően csípősek és kellően humorosak, ugyan valamelyik idegesítőnek, otrombának tűnt, a sokadik után a hatás viszont semlegessé vált.

Nem tudom, miért választottak ki a zsűri tagjai több egyforma plakátot, ha csak nem azért, mert jelezni szerették volna, hogy a magyar társadalombansokakat ingerel a nemzeti dohánybolt. Két plakáton pedig cigányok szerepeltek, ezekkel bajban voltam, nem jött át megfelelően a mondanivaló. Nekem, aki félig cigány vagyok, üres fotók voltak, plakátnyi méretben.
Frenyó Teodóra: Rossz nevelés (I. díj)Egészen vicces, keserédes humorú ötlet bőven volt a kiállításon – és a téma hasonlósága ellenére sok volt az önmagában eredeti, lebilincselő alkotás –, amelyek az ország elhagyása, a kivándorlás témájában jöttek létre. Az egyiken az iskolában év vége felé a táblára felírandó szócska, a "vakáció" helyett az "emigráció" szerepelt – pőreségében is sokatmondóan, komplexen. Egy másik képen a kivándorlást a világtérképen jelzett magyar nevek mutatták. Derűkeltő és derűfosztó. Az egyik érdekes plakáton egy népmesei alak vágott eret a mosdókagyló felett ékes magyarsággal, "döglött madár"-keretben. A másik nagyon morbid és vicces plakáton a házilag elkészíthető koporsó útmutatója szerepelt.
Sin Olivér: Más péniszével festettem (Borz Díj)A politikai aláfestéssel megkomponált képekről az objektivitást hiányoltam. A főbb problémák, mint a szegénység, a kivándorlás – emlékszünk az ominózus tanácsra: "El lehet menni" – az előző kormányoknál is meglévő problémák. Ne áltassuk magunkat, a helyzet nem fekete és fehér, és Orbán Viktor, akármennyi hibát vét vagy rossz döntést hoz, nem diktátor, mint ahogy azt valamelyik plakáton látni lehetett – egy diktatúrában nem lenne mód az ilyen plakátok kiállítására. A helyzet rossz, Magyarország állapota szomorú, az emberek reménytelenek és kétségbeesettek, de ez nem az elmúlt három évben lett így. Emiatt is éreztem elnagyoltaknak és demagógnak a plakátok némelyikét.
Dobi Nóra és Gáspár Attila: Hiányzó (III. díj)Az nagyszerű dolog, hogy társadalmi kérdésekről, a társadalmat érintő, foglalkoztató problémákról ad tájékoztatást ez a kiállítás, ha úgy tetszik, a nép hangja, a nép érzései ezek képekben. Volt azért mű a családon belüli erőszakról, a magyarok pesszimizmusáról és a létbizonytalanságról is. Helyes. Ezeket meg kell mutatnia egy kiállításnak, fontos felhívni rá a figyelmet. A plakátkiállítás évek óta ezt teszi, ezt próbálja tenni. Örülünk, hogy van. Örüljünk, hogy nézhetjük. Jó öreg magyar humorral, magunkon nevetve, magunkból űzve gúnyt, mert sajnos a tiszta, egészséges humort önmagunk bírálatánál nem ismerjük. Ez azért baj. Ez azért nem jó. Ha csak ennyire, erre az egyszerű dologra jöttem is rá, elmondhatom, hogy megérte megnéznem a 2013-as ARC-ot.

A
13. ARC kiállítás a budapesti Ötvenhatosok terén 2013. szeptember 6-tól 22-ig tekinthető meg.
nyomtat

Szerzők

-- Ayhan Gökhan --


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán

Más művészeti ágakról

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés