bezár
 

irodalom

2013. 06. 29.
Hatodszor is: Ördögkatlan
A fesztivál idén újabb helyszínnel bővül: Nagyharsány, Kisharsány és Palkonya mellett Beremend is várja a látogatókat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Autentikus összművészeti élményekben lesz része idén is azoknak, akik ellátogatnak az Ördögkatlan fesztiválra. Július 30. és augusztus 3. között újra lesz öt napunk arra, hogy részt vegyünk ezen a “színes és pezsgő, igényes és ritkaságszámba menő, nyugalmat és felszabadult vidámságot árasztó" eseményen.

A beharangozó sajtótájékoztatón Kolonits Klára énekművész a fesztivál egyediségét emelte ki: szerinte az egész világon nincs még egy olyan fesztivál, mint az Ördögkatlan, hiszen ezen az eseményen a programok hihetetlen nagy sprektumot fognak át, a népitől kezdve a progresszív műfajokig mindenki megtalálja azt, ami leginkább megfelel az ízlésének. E fesztivál egyedülállósága abban is megmutatkozik, hogy a fiatalabb és az idősebb generáció tagjait összehozza és ledönti a közöttük húzódó korlátokat. Kolonits számára ez az esemény nagyon fontos, hiszen bizonyos programok az opera műfaját szélesebb közönség számára is érhetővé és befogadhatóvá teszik.

Bérczes László, a fesztivál egyik szervezője a bevezető szavak után elmondta, hogy idén is lesznek a fesztiválnak díszvendégei, akik az öt nap alatt végig részt vesznek az események sodrában. Most különböző művészeti ágak világhírű képviselőit invitálták meg. Nagyharsányban találkozhatunk korunk egyik legjelentősebb színházi alkotójával, Nagy Józseffel, aki nemcsak Wojczek produkcióját hozza el ebből az alkalomból (Jel Színház), hanem festőként, fotográfusként és beszélgetőpartnerként is bemutatkozik. Jiři Menzel rendező is tiszteletét teszi az Ördögkatlanon: a Kertmoziban minden este levetítik egy-egy jelentős filmjét, a szombati napon pedig ő fog nekünk mesélni Hrabalról, Törőcsik Mariról, sörről, nőkről, filmekről, szóval bölcs humorral az életről. Grencsó István, a jazz kiemelkedő alakja a zenélés mellett workshopokat tart, fotóz és kiállít majd. Bukta Imre szintén nemcsak kiállítással, hanem installációval és performansszal is készül a Katlanra.

Hetényi János már 3. éve jelen van a nagyharsányi Kovács Udvarházban, ami ebben az évben alkotóműhelyként üzemel. A zenész célja, hogy itt ne megszokott, készen kapott koncertekkel várják az érdeklődőket, hanem valami olyannal, ami azon a helyen, a fesztivál alatt formálódik és lesz jelenvalóvá. Kihangsúlyozta, hogy ezekkel az ötletekkel egyre inkább kinövik ezt a teret, hiszen a nagyfokú kreativitásnak köszöhetően idén új, nem szokványos terekben is kipróbálják magukat.

Kiss Mónika a programokról igyekezett áttekintést adni. A jól bevált recepteket nem dobták ki, így továbbra is a könnyűzenei koncertek mellett (Quimby, Kiscsillag, Péterfy Bori, 30Y, Szabó Balázs, Punamy Massif) jelen lesznek a klasszikus, jazz, világ- és népzene képviselői (Harcsa Veronika, Alexander Balanescu, Érdi Tamás, Csángálló, Söndörgő). A színház szerelmesei sem fognak csalódni, hiszen a Jel Színház műsorán túl megtekinthetik Pintér Béla Parasztopera című darabját vagy Kapa és Pepe jól ismert Mulatságát. A debreceni és a szabadkai társulat is érkezik egy-egy darabbal, a Momentán Társulat pedig a közönség ötletei alapján hoz létre egy improvizációkból álló műsort. Persze a gyermekekről sem feledkeztek meg a szervezők: a Pannon Filmharmonikusok és a Bélaműhely foglakozásokkal várja a piciket, de lesznek játékok, bábelőadások is. Dinyés Dániel, karmester a programok közül kiemelte azt a nagy volumenű szabadtéri koncertet, aminek megvalósítása régi álma volt: Beremenden a Megbékélés Kápolna előtti réten, a csillagok alatt egy nagyzenekar, négy operaénekes és egy kórus által felhangzik majd Mozart Requiemje. Szintén egy nem mindennapi élményt kínál a Rájátszás sorozat újabb előadása, ahol többek között Erdős Virág, Háy János, Grecsó Krisztián, Beck Zoltán adnak egymásnak inspirációt.

Bérczes kiemelte, hogy a fesztiválon most is olyan programokat igyekeztek összeállítani, amik hely- és alkalomspecifikusak, vagyis el kell látogatni a Katlanba ahhoz, hogy átélhessük őket. Elmondta még, hogy idén az esemény 60 millió forintból valósul meg, amit pályázatok útján, a jegyeladásból és a falvak kisebb segítségeinek köszönhetően finanszíroznak majd. Nagy öröm, hogy idén sem változtak a jegyárak, tehát június 29-ig 9000 forintért, illetve a helyszínen 11.000 forintért vásárolhatunk bérletet.

A programokról az ordogkatlan.hu oldalon részletesen is tájékozódhatunk.

Ördögkatlan fesztivál, beharangozó sajtótájékoztató, 2013. 06. 26., Akvárium Borbár

Fotó: Bach Máté

 

prae.hu

nyomtat

Szerzők

-- Kocsis Katica --


További írások a rovatból

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kemény Lili Nem című kötetéről a miskolci bemutatón Moklovsky Rékával beszélgetett
Bemutatták Locker Dávid: Beszédkényszer című verseskötetét

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
gyerek

31. Kabóciádé Családi Fesztivál


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés