bezár
 

gyerek

2013. 06. 14.
Hamarosan újra Győrkőcfesztivál Győrben
VI. Győrkőcfesztivál, 2013. július 5-7. (péntek–vasárnap), Győr
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Van egy város, ahol már hatodik éve egy júliusi hétvégére játszótérré változnak terek, utcák. Van egy város, melynek vezetése egy kis bábszínház varázserejével hetedhét országra szóló, sok tízezer gyereket vonzó fesztivált szervez. Van egy város, ahol mindezért fizetni sem kell, csak mosolyukat kell elhozniuk a gyerekeknek, mert ez a belépő. És van egy fesztivál, ahol ezekből a belépőkből összeáll a világ legnagyobb Mosolyalbuma, utcahossznyi. Ezt a várost Győrnek hívják, s fesztiválját Győrkőcnek, mely 2010-ben elnyerte a Kiváló Művészeti Fesztivál minősítést.

prae.hu

10 helyszínen 1000 program, zsebpénz nem kell, mert ingyen van! - hangzik a Győrkőcfesztivál jelmondata.

Hogy mire számíthatnaka gyerkőcök? Lesz győrkőc zsibi, pónicikli, meseposta, bloom, tudorpart, mesesziget, felhővadászat, olimpia, paszulykerengő, tekergőtér, porontycirkusz, bohóclakás, mesevár,  meseszínház, fűzfalabirintus, hinták földje, Győrkőcolimpia, kacsaúsztató, locspocs parti, vurstli utca, kalandpark, gyermek- és bábszínházi előadások, koncertek...

Minden madár azt csiripeli Győrben, hogy elindult a VI. Győrkőcfesztivál szervezése! Még a fecskék és a gólyák is hazajöttek a csodás hírre! A város kulcsa is repesve várja, hogy a gyerekek kezébe kerüljön. Győr belvárosát hamarosan átalakítják a Győrkőcfesztivál szervezői. A Széchenyi térre csónakázótavakat építenek, a Kazinczy utcába gyümölcsöst telepítenek, és vurslit, a Bécsikapu térre óriás hencsergő készül, a Radó szigetre meseváros...

A belépő egy mosoly, azaz minden gyerkőc vigye magával a mosolyát az arcán és egy róla készült fotón. A fotóért cserébe karszalagot kap, mely a fesztivál összes programjára ingyenes belépést biztosít.

Részletek a honlapon:
www.gyorkoc.hu

És a Facebookon:
https://www.facebook.com/gyorkocfesztival?fref=ts


Részletes program:
VI. Győrkőcfesztivál
2013. július 5-7. (péntek-vasárnap)
Győr


Helyszínek és programok:

1. MEDENCESZÍNPAD - Radó sziget

2013. július 5. péntek - FESZTIVÁLNYITÓ
19.00 - A Makám Zenekar koncertje
20.00 - A 100 Folk Celsius koncertje
21.00 - Tótágas - Az Artistaképző Intézet növendékeinek előadása
21.45 - Kulcsátadó ceremónia - Borkai Zsolt polgármester átadja a gyerekeknek Győrt és a város kulcsát.
22.00 - Tűzijáték

2013. július 6. szombat
20.00 - Vacka dalok - Ruttkai Bori koncertje

2013. július 7. vasárnap
18.00 - A Szélkiáltó Együttes koncertje


2. FESZTIVÁLKÖZPONT - Bécsi kapu tér

2013. július 6. szombat 10.00-20.00
2013. július 7. vasárnap 10.00-18.00


- INFORMÁCIÓ

- VASKAKAS JÁTÉKOK - A Győrkőcfesztivál főszervezőjének, a Vaskakas Bábszínháznak akadálypályája, mellyel akár bábszínház jegyet is nyerhet, aki végigcsinálja. 

- VASKAKAS MINIMOZI - Szó szerint mini, éppen csak kétszer hét törpényi néző fér el benne, de hogy jól fognak szórakozni, arról a bábfilmek gondoskodnak, minden órában egyszer.

- GYŐRKŐCPIHENŐ - Szivárványos árnyékoló alatt hűsölhetnek és finom étkeket, italokat fogyaszthatnak a győrkőcök és szüleik.

- GYŐRKŐC ZSIBI - Könyvcsere- játékbere = cserebere
Zsibi, azaz zsibvásár, zsibongás, zsivaj! Ami a zsibongást és zsivajt illeti, abból az eddigi Győrkőcfesztiválokon sem volt hiány, de zsibi na az, az még nem volt!!! Most lesz! Persze csak ha elhozzátok azokat a játékaitokat, mesekönyveiteket, melyek már benneteket kiszolgáltak, de még más gyerekeknek örömöt szerezhetnek! A lényeg, hogy aki hoz a zsibire, az vihet is! A Fesztiválközpontban a szivárványos polcoknál leadott mesekönyvért, maciért, alvós babáért, kisautóért minden ajándékozó választhat egy másik mesekönyvet, macit, babát... Aztán, cserebere fogadom, többet vissza nem adom!!!! (Legfeljebb a következő GYŐRKŐC-ZSIBIN!)

- MEGÉLED A FESTMÉNY - művészettörténeti hintázó
Három csodás festmény elevenedik meg, válik valóságos játékká Majoros Gyula képzőművész segítségével:
Joan Miro: A kakas; Réber László: Lószerafin; Hieronymus Bosch: Gyermekjátékok

- PÓNICIKLI - Ezek a lovacskák nem kérnek zabot, a kockacukrot sem fogadják el, de ugyanúgy hátukra lehet ülni és sebesen vágtázni, mint az igaziaknak. Egy kis győrkőcügyesség kell hozzá.

- LEIER KRESZPÁLYA - A győrkőcök is ugyanúgy közlekednek, akár a felnőttek, főleg a Győrkőcfesztiválon! Elektromos kisautókba pattanhatnak, betartva a sebességhatárokat száguldozhatnak, de zebránál és piros lámpánál lassítani, megállni kötelező.

- CSALÁDI KÖR - a Máltai Szeretetszolgálat családi programja - Míg a győrkőcök játszóházakban, kézműves foglalkozásokon, logikai játékokkal, rajzolással, színezéssel múlatják az időt, addig a szüleik előadásokon vehetnek részt, melyen egyebek közt a mesék gyógyító erejéről, a testvérrivalizáció kezeléséről hallgathatnak szakembereket.

- ZAKATOL A VONAT - A Győrkőcfesztiválra vonattal érkező családoknak kedvezményt nyújtó GYESEV kisvonata játékokkal zakatol Győrbe.

- MESEPOSTA - A Meseposta egy különleges, varázslatos játszóház mini felvevő pultokkal, bélyegfallal, jelmezekkel, szerencsekerékkel. Itt minden megtapintható, kipróbálható: a bélyegzés, az árusítás, vásárlás, űrlap kitöltés, levélfeladás. Akár az információban vásárolt győrkőc-képeslapokat is feladhatják a gyerekek.


3. NEMZETKÖZI REPÜLŐNAP ROADSHOW - Parkoló, Zechmeister utca

2013. július 6. szombat 10.00-20.00
2013. július 7. vasárnap 10.00-18.00


A 2013. augusztus 3-4-én megrendezésre kerülő Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató Magyarország egyik legjelentősebb szabadtéri rendezvénye, melyre Kecskeméten kerül sor.

A roadshow célja, hogy az érdeklődők már az augusztusi rendezvényt megelőzően találkozhassanak a Repülőnap élményvilágával.

A rendezvénykamion különlegessége a 4D-s és digitális bemutató, amely az alábbi elemekből épül fel:

1.a magyar légierő története,
2.a Gripen vadászgépekről,
3.a Repülőnap történetéről, a 2013-as érdekességekről,
4.a magyar vadászpilóták képzéséről,
5.a Magyar Honvédségről.

A digitális bemutató eszközei: érintőképernyős monitorok, tabletek, plazma tévék, szimulátorok. A digitális bemutatót hagyományos kiállítás is kiegészíti, ahol repülőgép makettek, a repüléshez kapcsolódó relikviák és fotók is megtekinthetők.

A látogatók bluebox fotózáson is részt vehetnek, illetve ingyenes wifi és bluetooth kapcsolaton keresztül exkluzív tartalmakhoz is hozzájuthatnak.
A Repülőnapra elővételben az Országos Kamion Roadshow minden állomás jegyek kaphatók!

Információ:
Honvédelmi Minisztérium
Sajtóügyelet 06-30/999-21-18
sajto@hm.gov.hu


4. HINTAYO - Klastrom előtti buszmegálló

2013. július 6. szombat 10.00-20.00
2013. július 7. vasárnap 10.00-18.00


Óriási hajóhinta - hintahajó, egyszerre akár 80 főt is elringató, kilátónak is kitűnő, garantáltan felejthetetlen.


5. BLOOM - ÉPÍTŐ JÁTSZÓTÉR ANGLIÁBÓL - Várágyúk

2013. július 6. szombat 10.00-20.00
2013. július 7. vasárnap 10.00-18.00

A londoni olimpia után először Magyarországon, Győrben, a VI. Győrkőcfesztiválon építkezhetnek az angol iparművészek fantasztikus ötletéből született, bármilyen formát létrehozni képes elemekből a gyerekek. A bungitól a labirintusig, a bútoroktól a kerékpárig minden létrehozható. A fantáziának csak a csillagos ég szab határt. Angol nyelvtudás előny!


6. TUDORPART - Vársétány

2013. július 6. szombat 10.00-20.00
2013. július 7. vasárnap 10.00-18.00


- JÁTÉKOS TUDOMÁNY - Elmés játékok és mesés apró kísérletek

- MOZGÁSBAN A MOBILIS - A Mobilis sátorban vidám kémiai és fizikai kísérletekkel várják a gyerekeket.

- UTAZÓ PLANETÁRIUM - A természet egyik nagyszerű látványossága a gyönyörű csillagos égbolt derült, sötét éjszakákon. Csendesen vonulnak keletről nyugatra a csillagképek, melyek a mai ember számára is csodálatos szórakozást nyújtanak.

Ha te is szeretsz a csillagos ég alatt ábrándozni, ha érdekelnek az égbolton megfigyelhető jelenségek mögött rejlő természeti törvények, ha szeretnéd jobban megérteni az égbolton megfigyelhető égi "tüneményeket", akkor lépj be az utazó planetáriumba, ahol lelkes csillagászok tolmácsolásában a szemed láttára elevenedik meg az éjszakai égbolt minden órában egyszer.

- GURULÓ BOLYGÓK-KIÁLLÍTÁS - A Gothard Asztrofizikai Obszervatórium és az Eötvös Lóránd Tudományegyetem szombathelyi szimpóziumán született meg az ötlete ennek a csodálatos kiállításnak, mely most Bécs után először a Győrkőcfesztiválon látható.


7. VARÁZSHÍD - Rába kettős híd

2013. július 6. szombat 10.00-20.00
2013. július 7. vasárnap 10.00-18.00


- GYŐRKŐCKASZINÓ - Izgalomra, játékszenvedélyre, győzni akarásra itt is szükség van, mint a felnőttek játéktermeiben, de a győrkőcök óriás társasjátékokkal élhetik át mindezt.

- HÍDIVÁSÁR - Kézművesek, mézpörgetők, foltvarrók, képkeretezők, szövők, fonók (nem pókok) árulják portékáikat.


8. MESESZIGET - Radó sziget

2013. július 6. szombat 10.00-20.00
2013. július 7. vasárnap 10.00-18.00


- MESEHÁZAK - Meseváros pöttöm házaiba felnőtt be nem fér, bezzeg a gyerekek! Van kicsi tornyos, nagy ablakos, apró lépcsős, hatalmas erkélyes, minden, ami szem-szájnak ingere.

- MESEBÚTOROK - Hencsergős ágyikók, amelyekben a megfáradt gyerekek pihenhetnek meg úgy, hogy közben cirkuszigazgatónak, tűzoltónak vagy éppen autóversenyzőnek érezhetik magukat.

- KALANDJÁTÉK MESEORSZÁGBAN - Több állomásos mesetúra a Bóbita Bábszínház művészeivel.

- KALANDOZÁS SÁRKÁNYFÖLDÖN - Vitézavató, sárkányvadászó bátorságpróba, kizárólag győrkőcöknek.

- FELHŐVADÁSZAT - Akár bodros, akár bárány, síró felhő, esőt hozó, egy a lényeg, el kell kapni! Ha beülsz a repülőbe, lepkehálót jól kezeled, el is kapod mindegyiket!

- PASZULYKERENGŐ - Magyar népmesei elemeken alapuló interaktív mese és játék, öt játékmesterrel, szellemes ügyességi gyakorlatokkal.

- TEKERGŐTÉR - Egyedi tervezésű és kivitelezésű játékok gyűjteménye. Olyan játszótér, ahol a gyerekek és játékos kedvű szüleik egyaránt jól szórakozhatnak, és próbára tehetik ügyességüket. Ezen a játszótéren lehet tekerni - forgatni - húzni - tolni - billenteni - fújni - és főleg gurítani. A szabályok minden esetben egyértelműek, a sikerélmény és a jó hangulat garantált.

- MESEVÁR JÁTSZÓTÉR - A lovagoknak gyakran magas tornyokba kell felmászniuk, hogy találkozhassanak szívük hölgyével. De csak ritkán fordul elõ, hogy csúszdán szöktethetik meg a toronyba zárt királylányt. A Játszótér 2006 Kft. egy ilyen különleges várat épít a Meseszigetre.

- PORONTYCIRKUSZ - A Poronty Cirkusz kíváncsi, bátor, kacagásra kész fellépőit várja! A ki-be-átvarázslás, kendők- labdák s egyéb bigyuszok reptetése és elejtése, valamint a fülzsibongató zenebona titkait csak itt, csak a mi bohócainktól leshetitek el.

- BOHÓCLAKÁS - A bohóclakásban szívesen látják a vendégeket. Az akváriumban. Egy hasra esés után. Korlátlan mennyiségű paradicsomleves és zöldfőzelék tűnik el villámsebességgel a tányérokból. Van hol kiheverni, és közben olvasni is lehet. Egy darabig. A zeneszerzés szinte kötelező, és lehet, hogy a számítógép itt is rabul ejt, mint otthon, de akkor bohócéknál a falhoz állítanak mindenkit, és aki hanyatt távozik a szomszédos Nagyvilág Kiscirkuszba, az főszerepet kaphat a készülő előadásban. Vendégváró bohócok: Tipp-Topp és Bimm-Bamm.

- VERKLIS KARAOKE - CAMUPHONE - A verkli és az mp3 szüleménye: Verklis karaoke - napjaink dalaival... (Bab Társulat)

- GRIMMESÉK VERKLISZÓRA - A Bábakalács Bábszínház előadása egy régesrégi műfajnak, a kukucskálós színháznak a felelevenítésével meséli el a két jól ismert, népszerű mese, a Jancsi és Juliska, valamint a Piroska és a farkas történetét.

- ERDŐ, MEZŐ, SOMBEREK - Interaktív társasjáték 4-12 éves korig. Izgalmas, nagyszabású élő társasjáték a játékmesterek közreműködésével. A foglalkozás során a gyerekek játszva tanulhatnak az erdő állatairól, a mező növényeiről a játékvezetők segítségével.

- MESEVÁR NÉGY TORONNYAL - Ugrálós akadálypálya vitézeknek és királylányoknak


MESESZÍNPAD - MESEREND

2013. július 6. szombat

10.00 - Vásártér - Kovács Géza (Blattner Géza-díjas) (Tele-Art)
bábtáncoltatás, vásári bábjáték és bábforgatás három részben, 4 éves kortól ajánlott.

Az előadás feleleveníti a hajdanvolt vásárok hangulatát. Amikor még mutatványosok, csepűrágók, bábosok járták a vásártereket. Három részből áll a játék. Először elénk tipeg, totyog a világ legkisebb táncospárja, hogy komikus csetlő-botló táncával elszórakoztassa a nagyérdeműt. Ezután következik Vitéz László moldovai rokona, a nagyszájú Vasilache, aki elébb megküzd a feleségével, majd az Ördöggel, és végezetül magával a Halállal is. A fából faragott figurák egy hagyományos szoknyás bábszínpad ráncai közül bukkannak elő. A harmadik részben Az aranyszőrű bárány meséje forgolódik körbe-körbe egy bábforgató színpadocskán. Az előadást a kecskéjétől megszabadított kecskebőr duda és különbnél különb tilinkók kísérik. Az előadás időtartama: 45 perc
Tervezte: Majoros Gyula, Boráros Szilárd, Rendezte: Kovács Ildikó, Kovács Géza, Játssza: Kovács Géza


12.00 - Indiai táncok - MárkusZínház

A pécsi Márkus Színház Jaisalmerben, egy nyugat-rajasthani városkában tanulta ki a kathputli bábjáték csínját-bínját. A kathputli szó fabábot jelent. A bábok feje fából készül, amit a család férfi tagjai faragnak, míg tetszetős ruháikat a család nőtagjai varrják. Az előadáson fellép egy pungi játékos, aki muzsikájával még egy kobrát is elbűvöl, egy gyönyörű indiai táncosnő, két kardforgató harcos, egy bengáli művész, aki saját fejét is le tudja emelni, egy labdazsonglőr, egy fürgelábú teve, hátán a hercegi párral, egy fergeteges lovas,hajmeresztő mutatványaival, és egy ifjú pár, akik valójában átváltozóművészek.


14.00 - A halhatatlanság országa - Fabók Mancsi Bábszínháza

Gazdag népmesekincsünk mindegyik darabja szimbolikusan az emberi Élet valós céljait, küzdelmes feladatait és az odáig vezető út nehézségeit tárja elénk. Mesénk főhősét az emberiség örök misztériuma hajtja: létezik-e az Örökélet - Halhatatlanság országa? Királyfink hosszú útja során csodatevők segítségével végül célba ér. Sokáig mégsem tudja élvezni az időtlenséget, erős honvágya miatt visszatér meglátogatni apját, anyját. Ám míg ő Halhatatlanság országában néhány napot tölt el, addig a földön több ezer esztendő szalad el. Ezért szüleit sem találhatja meg, s az elárvult királyfira ekkor rátalál még az öreg Halál is. Végül a halhatatlanság országának királynője és a Halál küzd meg egymással a királyfiért. Zenész: Orbán Dénes


16.00 - A só - Ládafia Bábszínház

A Ládafia Bábszínház világot jelentő deszkái kerekekre szerelt fenyőfákból valók. Társulata bábok, hársfából faragva, öltöztetve. Kellékei a hajdan volt mindennapi élet lassan homályba tűnő megannyi eszköze. Mindez azért, hogy népmeséink könyvekbe kötözött lélegzete újra szélfútta lehessen. A Ládafia Bábszínházban az előadások szabad ég alá teremtetnek, és a felhasznált anyagokkal, eszközökkel egy olyan világ idéztetik meg, mely egykoron meséink bölcsője volt.


18.00 - Vitéz László - Pályi János

A tradicionális vásári bábjátékban piros sipkás, vidám fickó palacsintasütőjével tanítja móresre az ördögöket és magát halált is. Sziporkázó, életvidám kesztyűs bábjáték, melyet vásári mutatványok előznek meg. Még az is kiderülhet, hogy a közönség soraiban zsonglőrtehetségű gyerekek foglalnak helyet. Az előadásban nyújtott alakításáért Pályi János számos nemzetközi és hazai fesztiválon a legjobb bábjátékos díját nyerte el.


2013. július 7. vasárnap

10.00 - Indiai táncok - MárkusZínház

A pécsi Márkus Színház Jaisalmerben, egy nyugat-rajasthani városkában tanulta ki a kathputli bábjáték csínját-bínját. A kathputli szó fabábot jelent. A bábok feje fából készül, amit a család férfi tagjai faragnak, míg tetszetős ruháikat a család nőtagjai varrják. Az előadáson fellép egy pungi játékos, aki muzsikájával még egy kobrát is elbűvöl, egy gyönyörű indiai táncosnő, két kardforgató harcos, egy bengáli művész, aki saját fejét is le tudja emelni, egy labdazsonglőr, egy fürgelábú teve, hátán a hercegi párral, egy fergeteges lovas,hajmeresztő mutatványaival, és egy ifjú pár, akik valójában átváltozóművészek.


12.00 - A só - Ládafia Bábszínház

A Ládafia Bábszínház világot jelentő deszkái kerekekre szerelt fenyőfákból valók. Társulata bábok, hársfából faragva, öltöztetve. Kellékei a hajdan volt mindennapi élet lassan homályba tűnő megannyi eszköze. Mindez azért, hogy népmeséink könyvekbe kötözött lélegzete újra szélfútta lehessen. A Ládafia Bábszínházban az előadások szabad ég alá teremtetnek, és a felhasznált anyagokkal, eszközökkel egy olyan világ idéztetik meg, mely egykoron meséink bölcsője volt.


14.00 - Vitéz László - Pályi János

A tradicionális vásári bábjátékban piros sipkás, vidám fickó palacsintasütőjével tanítja móresre az ördögöket és magát halált is. Sziporkázó, életvidám kesztyűs bábjáték, melyet vásári mutatványok előznek meg. Még az is kiderülhet, hogy a közönség soraiban zsonglőrtehetségű gyerekek foglalnak helyet. Az előadásban nyújtott alakításáért Pályi János számos nemzetközi és hazai fesztiválon a legjobb bábjátékos díját nyerte el.


16.00 - A halhatatlanság országa - Fabók Mancsi Bábszínháza

Gazdag népmesekincsünk mindegyik darabja szimbolikusan az emberi Élet valós céljait, küzdelmes feladatait és az odáig vezető út nehézségeit tárja elénk. Mesénk főhősét az emberiség örök misztériuma hajtja: létezik-e az Örökélet - Halhatatlanság országa? Királyfink hosszú útja során csodatevők segítségével végül célba ér.
Sokáig mégsem tudja élvezni az időtlenséget, erős honvágya miatt visszatér meglátogatni apját, anyját. Ám míg ő Halhatatlanság országában néhány napot tölt el, addig a földön több ezer esztendő szalad el. Ezért szüleit sem találhatja meg, s az elárvult királyfira ekkor rátalál még az öreg Halál is. Végül a halhatatlanság országának királynője és a Halál küzd meg egymással a királyfiért.
Zenész: Orbán Dénes


17.00 - Vásártér - Kovács Géza (Blattner Géza-díjas) (Tele-Art)
bábtáncoltatás, vásári bábjáték és bábforgatás három részben, 4 éves kortól ajánlott.

Az előadás feleleveníti a hajdanvolt vásárok hangulatát. Amikor még mutatványosok, csepűrágók, bábosok járták a vásártereket. Három részből áll a játék. Először elénk tipeg, totyog a világ legkisebb táncospárja, hogy komikus csetlő-botló táncával elszórakoztassa a nagyérdeműt. Ezután következik Vitéz László moldovai rokona, a nagyszájú Vasilache, aki elébb megküzd a feleségével, majd az Ördöggel, és végezetül magával a Halállal is. A fából faragott figurák egy hagyományos szoknyás bábszínpad ráncai közül bukkannak elő. A harmadik részben Az aranyszőrű bárány meséje forgolódik körbe-körbe egy bábforgató színpadocskán. Az előadást a kecskéjétől megszabadított kecskebőr duda és különbnél különb tilinkók kísérik. Az előadás időtartama: 45 perc
Tervezte: Majoros Gyula, Boráros Szilárd
Rendezte: Kovács Ildikó, Kovács Géza
Játssza: Kovács Géza


9. BABAKERT - Radó sziget, az Aranyszarvas Fogadó előtt

2013. július 6. szombat 10.00-20.00
2013. július 7. vasárnap 10.00-18.00


- TAPPANCS BABAJÁTSZÓ - Szivárványos, hintás csúszdás, homokozós mesevilág 3 év alatti csöppségekneik

- PLÜSSÁLLAT SIMOGATÓ - Puha macik, nyuszik, cicák, babatenyér, babatappancs simogatók, hömbölgésre, szuszogásra csábítók.

- HIPP KÓSTOLÓ - Egészséges és finom is, győződj meg róla magad is!


10. FŰZFALABIRINTUS - Radó sziget

2013. július 6. szombat 10.00-20.00
2013. július 7. vasárnap 10.00-18.00


Aki vadász, az nem erdész! Aki erdész, az nem vadász! Sok közös van munkájukban, megláthatja, megtudhatja minden győrkőc, ha a Fűzfatündér Birodalmát meglátogatja, amit a Kisalföld Erdőgazdaság szakemberei építenek magaslessel, fűvel, fával, sok játékkal.


11. HINTÁK FÖLDJE - Radó sziget

2013. július 6. szombat 10.00-20.00
2013. július 7. vasárnap 10.00-18.00


- ÓRIÁS HINTALÓ ÉS KISCSIKÓ - Szőke Gábor Miklós szobrászművész és Huszár András építész hatalmas Hintalova már nem először kapja hátára a Győrkőcfesztivál résztvevőit.

"András a projekt építészeti részét viszi, a hintát, mint működő építészeti szerkezetet, a statikát, a szerkezeti megoldásokat, amit én saját stílusommal, az általam képviselt szobrászati értékekkel átváltoztatok, kihangsúlyozok, a hinta szerkezetével formai és szellemi egységet képezve. A ló, mint motívum, egyértelmű volt az interaktív szobor tervezésénél. Azon kívül, hogy egyik kedvenc állatom, hazai szimbólumállat és természetesen a hintaló alanya, a testében és szellemében rejlő dinamizmus miatt esett rá a választás.
A festett lécek dinamikusan száguldanak a hajó oldalán, a fedélzet fölött egy hatalmas ló formájára sűrűsödnek össze a színes részecskék. A futurista dinamizmus, a száguldás vizualitása és ennek átélése a hintaló mozgásba hozása közben teljesedik ki. A gigantikus interaktív szobrot, 2-70 ember tudja közös együttműködésben mozgásba hozni korosztálytól függetlenül 1-90 éves korig. Az eddigi tapasztalat az, hogy egy nap alatt akár 3-4000 embert is meg tud hintáztatni." - magyarázza Szőke Gábor Miklós.

- RETEXTIL HINTATÉR - A Retextil egy technológia, mely a háztartási textilhulladékból, egyszerű, ősi eljárásokat alkalmazva (fonás, szövés, hurkolás) előbb Retextil fonalat, majd abból lakberendezési tárgyakat és divattermékeket készít. A Retextil technológia magyar találmány. A Retextil egy gondolkodásmód, mely világosan és példaértékűen reagál a XXI. század társadalmi problémáira és környezeti kihívásaira.
A Radó sziget fáira felaggatott csodahálókon mindenkit meghintáztatnak a pécsi Retextil Alapítvány művészei.


12. UKIDO - Radó sziget

2013. július 6. szombat 10.00-20.00
2013. július 7. vasárnap 10.00-18.00

Tavaly még titkosnak tűnt maga a szó is, hogy ukido, de hamar kiderült, hogy jót jelent minden győrkőcnek, aki izgága és mozogni szeret. Izgalmas akadálypályán bizonyíthattátok ügyességeteket a Yakuza Fight Club segítségével. Idénre is ezt ígérik.


13. GYŐRKŐCFALU - Radó sziget

2013. július 6. szombat 10.00-20.00
2013. július 7. vasárnap 10.00-18.00

- FALUKÖZPONT - Szabad a tánc! A Lippentő Táncegyüttes Kocsis Enikő Harangozó Gyula-díjas és Módos Máté táncművészekkel, no meg a Juhász Zenekar muzsikusaival és Tintivel, az aranytorkú énekessel gondoskodnak a jó hangulatról.


MUTATVÁNYOS TÉR - MESEREND

2013. július 6. szombat


11.00Betyárvirtus, avagy Rózsa Sándor a közönséget ugratja - Vásári komédia hosszú lábakon, apró felvonásokban - Gulyás László és népi bandája

Sándor csikósnak nevelődött, Szeged alatt bujtárkodott, de csak a maga akaratján járt mindég. Mire megütötte a húsz esztendőt, már reszketéssel emlegették a nevét mindenfele, amerre kétlábon járó embereket összefúj a kóbor szél. Legalább hat vármegyében kajtatták a nyomát, elő volt fonyva már a gigájára az akasztó kötél, mégse érhettek nyomába, mert nem akadt nála jobb lovas a pusztán. Ez a legény méri most össze minden furfangját egy rövid fertályórában a környék kíváncsi kurtalábúival. Sok kacagást kívánnak hozzá Rózsa Sándor hosszúlábú cimborái: a Langaléta Garabonciások.


13.00- Vitéz László - Pályi János (Blattner Géza-díjas)

A tradicionális vásári bábjátékban piros sipkás, vidám fickó palacsintasütőjével tanítja móresre az ördögöket és magát halált is. Sziporkázó, életvidám kesztyűs bábjáték, melyet vásári mutatványok előznek meg. Még az is kiderülhet, hogy a közönség soraiban zsonglőrtehetségű gyerekek foglalnak helyet. Az előadásban nyújtott alakításáért Pályi János számos nemzetközi és hazai fesztiválon a legjobb bábjátékos díját nyerte el.


15.00 - A helység kalapácsa Petőfi nyomán - MárkusZínház

Olyan vásári komédiát faragott Pilári Gábor és Vajda Zsuzsa Petőfi Sándor művéből, melyben nézőként, játékosként mindenki részt vehet. Széles, kedves, csapodár színház mindannyiunk kedvére, örömére! Ajánljuk kamaszkortól 100 éves korig és azon túl, 45 percben.


17.00 - Vásártér - Kovács Géza (Blattner Géza-díjas) (Tele-Art)
bábtáncoltatás, vásári bábjáték és bábforgatás három részben, 4 éves kortól ajánlott.

Az előadás feleleveníti a hajdanvolt vásárok hangulatát. Amikor még mutatványosok, csepűrágók, bábosok járták a vásártereket. Három részből áll a játék. Először elénk tipeg, totyog a világ legkisebb táncospárja, hogy komikus csetlő-botló táncával elszórakoztassa a nagyérdeműt. Ezután következik Vitéz László moldovai rokona, a nagyszájú Vasilache, aki elébb megküzd a feleségével, majd az Ördöggel, és végezetül magával a Halállal is. A fából faragott figurák egy hagyományos szoknyás bábszínpad ráncai közül bukkannak elő. A harmadik részben Az aranyszőrű bárány meséje forgolódik körbe-körbe egy bábforgató színpadocskán. Az előadást a kecskéjétől megszabadított kecskebőr duda és különbnél különb tilinkók kísérik. Az előadás időtartama: 45 perc
Tervezte: Majoros Gyula, Boráros Szilárd
Rendezte: Kovács Ildikó, Kovács Géza
Játssza: Kovács Géza


19.00 A székely menyecske - Fabók Mancsi Bábszínháza

Élt egyszer, valamikor erősen rég egy székely menyecske. De az a világon mindent a visszájára cselekedett. Makacs dacosságával még az ördögnek is igen meggyűlt a baja. S tán még ma sem szabadult volna az asszonynép fogságából, ha meg nem menti egy huszár...
Mesénk fonalát ördög- szállta királykisasszonyok, ördögtől kapott ördögűző képesség, igaz mátkaság, lakodalom s haj, még mik nem ékesítik! S hogy miként kacsint vissza történetünkbe vad menyecskénk, azt megláthassák, csak kerekítsék szemüket, s élesítsék pupillanyílásukat!


2013. július 7. vasárnap

11.00 A székely menyecske - Fabók Mancsi Bábszínháza

Élt egyszer, valamikor erősen rég egy székely menyecske. De az a világon mindent a visszájára cselekedett. Makacs dacosságával még az ördögnek is igen meggyűlt a baja. S tán még ma sem szabadult volna az asszonynép fogságából, ha meg nem menti egy huszár...
Mesénk fonalát ördög- szállta királykisasszonyok, ördögtől kapott ördögűző képesség, igaz mátkaság, lakodalom s haj, még mik nem ékesítik! S hogy miként kacsint vissza történetünkbe vad menyecskénk, azt megláthassák, csak kerekítsék szemüket, s élesítsék pupillanyílásukat!


13.00 - A helység kalapácsa Petőfi nyomán - MárkusZínház

Olyan vásári komédiát faragott Pilári Gábor és Vajda Zsuzsa Petőfi Sándor művéből, melyben nézőként, játékosként mindenki részt vehet. Széles, kedves, csapodár színház mindannyiunk kedvére, örömére! Ajánljuk kamaszkortól 100 éves korig és azon túl, 45 percben.


15.00 - Vásártér - Kovács Géza (Blattner Géza-díjas) (Tele-Art)
bábtáncoltatás, vásári bábjáték és bábforgatás három részben, 4 éves kortól ajánlott.

Az előadás feleleveníti a hajdanvolt vásárok hangulatát. Amikor még mutatványosok, csepűrágók, bábosok járták a vásártereket. Három részből áll a játék. Először elénk tipeg, totyog a világ legkisebb táncospárja, hogy komikus csetlő-botló táncával elszórakoztassa a nagyérdeműt. Ezután következik Vitéz László moldovai rokona, a nagyszájú Vasilache, aki elébb megküzd a feleségével, majd az Ördöggel, és végezetül magával a Halállal is. A fából faragott figurák egy hagyományos szoknyás bábszínpad ráncai közül bukkannak elő. A harmadik részben Az aranyszőrű bárány meséje forgolódik körbe-körbe egy bábforgató színpadocskán. Az előadást a kecskéjétől megszabadított kecskebőr duda és különbnél különb tilinkók kísérik. Az előadás időtartama: 45 perc
Tervezte: Majoros Gyula, Boráros Szilárd, Rendezte: Kovács Ildikó, Kovács Géza Játssza: Kovács Géza


17.00- Vitéz László - Pályi János (Blattner Géza-díjas)

A tradicionális vásári bábjátékban piros sipkás, vidám fickó palacsintasütőjével tanítja móresre az ördögöket és magát halált is. Sziporkázó, életvidám kesztyűs bábjáték, melyet vásári mutatványok előznek meg. Még az is kiderülhet, hogy a közönség soraiban zsonglőrtehetségű gyerekek foglalnak helyet. Az előadásban nyújtott alakításáért Pályi János számos nemzetközi és hazai fesztiválon a legjobb bábjátékos díját nyerte el.

- FALUSI UDVAR - Vesszőház győrkőcméretben, pónilovaglás, kemencés sütés, természetközeli kreatív foglalkozások (terménymozaik, nemezelés, batik, kosárfonás) a győrújfalui Manótanya jurtájában és környékén.

- ÖKOHÁZ - A Reflex Környezetvédő Egyesület a Humusz Szövetséggel együttműködve különböző játékok segítségével mutatja be, hogyan lehet 10 lépésben eljutni a 0 hulladékhoz. A papírtégla készítés és papírmerítés, ökölábnyom számítás, stb. mellett kézműves foglalkozással is várnak benneteket, ahol újrahasznosítható anyagokból készítettek tárgyakat. Lesz javítómester (cipész, esernyő, vagy táskajavító), aki 20 perces bemutatókat tart.


14. GYŐRKŐC KALANDPARK - Mihálkovics sétány

2013. július 6. szombat 10.00-20.00
2013. július 7. vasárnap 10.00-18.00


- BRINGAPÁLYA - Alagúton, dupla pallón, rázatón is át kell kerekezni azoknak, akik kipróbálják ezt az egyedülálló karikázó-kerekezőknek való ügyességi játékot.

- ZORB ÉS SPINFIZZ - Milyen lehet belebújni egy óriásbuborékba és gurulni, amerre a buborék? Hogy éreznéd magad, ha egyszer csak egy mosógépben pörögnél? A Győrkőcfesztiválon mindez kipróbálható. Meglepetés is lesz! Egy óriásbringának nevezett fura járgány, melyet gigabike-nak is becéznek.

- NÉGYLÁBÚ TERAPEUTÁK - Nem is hinnénk, hogy négylábú kedvenceink, a kutyák, mekkora segítséget tudnak nyújtani gyerekeinknek. Közelségük rendkívüli támogatást nyújt a képességek és adottságok kibontásához. A foglalkozásokat szakképzett pedagógusok vezetik.


15. KACSAÚSZTATÓ - Széchenyi tér

2013. július 6. szombat 10.00-20.00
2013. július 7. vasárnap 10.00-18.00


- CSÓNAKÁZÓTAVAK - Öt különleges tavat varázsolnak Győr főterére a szervezők, mely sok-sok pedállal hajtható kiscsónakkal várja a ringatózni vágyókat.

- NYÁRI KORIPÁLYA - Ez nem vicc, nem füllentés! A Győrkőcön már másodszor nyáron is csatolhatsz korcsolyákat!

- BÁLNA - Óriáscet partra vetve. Megmenteni nem szükséges, de ugrálni benne, rajta annál inkább!

- MERÍTS A DUNÁBÓL! - A gyermekek (és szüleik) különböző feladatok során ismerhetik meg jobban a Dunát: kvízkérdések mellett a Duna-part építményeinek makettjeivel, látványos hidrológiai kísérletekkel és vízipisztolyokkal játszhattok, miközben megismerhetitek a víz és a folyó mindenféle tulajdonságait, szeszélyeit, érdekességeit a Mindspace Nonprofit Kft. szakemberei és több civil és intézményi partnerük segítségével.

- LEGYEZŐS EGÉRKERGETŐ - Földre helyezett pályákon kell óriási legyezőkkel a meghatározott útvonalon végighajtani a célig. A könnyű labdákat a légáramlat segítségével kell irányítani a pályán. Akadályok, kanyarok nehezítik a játékot.

- FLINSTONE AUTÓ SZLALOMVERSENY - Lábbal hajtott, kőkori technikájú, négyszemélyes autókba kell beállni, s azt felemelve végiggyalogolni egy kanyargós pályán.


16. GYŐRKŐC-GYÜMÖLCSÖS - Kazinczy utca

2013. július 6. szombat 10.00-20.00
2013. július 7. vasárnap 10.00-18.00


- UBORKA UBUL, KARALÁBÉ KINGA, KRUMPLI KARCSI - Ki hinné, hogy zöldségekből, gyümölcsökből is születhet sok figura?! A Mokka Csoport játszóházában kézművesek segítségével faraghattok ti is bátran. Ha nem sikerül, ne búsulj, legfeljebb majd elrágcsálod, s újra kezded.

- TERVEZZ KERTET! - Sok gyerek álmodik saját kertről, gyümölcsfákkal, zöldségekkel. Most zsebkendőnyi kiskertekbe saját maguk tervezhetnek, nem a földre, de a falra. És ki tudja? Hátha egyszer lesz igazi!

- KERTÉSZ LESZEK! - Győrkőckertész tanoda nyílik a Győrkőc-gyümölcsösben! Négy feladat: szüretelés, gyümölcsszállítás, hámozás, dunsztolás, és kész is a kompót! Aki ezt végigcsinálja, kertész lesz, és bizonyítványt is kap erről.

- GYÜMÖLCSSZOBRÁSZAT BEMUTATÓ - Vannak, akik évek óta szobrokat álmodnak dinnyébe, tökbe. Táthatod rajta a szádat, persze csak ha nem vagy tökfej!


17. VURSTLI UTCA - Kazinczy utca

2013. július 6. szombat 10.00-20.00
2013. július 7. vasárnap 10.00-18.00


A Vándor Vurstli Magyarország legnagyobb alternatív, utazó játéktársulása. Évről évre bővülő játékparkjukban mindenki találhat kedvére valót.

- BÓDÉJÁTÉKOK - Négy cirkuszos témájú dobóbódénál mérhetik meg célzó tudományukat a gyerekek.

- DUPLADOBÓK - A négy bódé mindegyike kétoldalról játszható, így akár igaz versenyekre is sor kerülhet. A hengerekre célbadobás vagy a világegyetem bolygóinak eltérítése sokkal izgalmasabb, ha velünk szemben egy másik elszánt versenyző is próbálkozik.

- SZEKRÉNYJÁTÉKOK - Régesrégi ruhásszekrényekbe és tálalószekrényekbe épített dobójátékok. Csak kitárulnak a szekrényajtók, és máris indulhat a játék!

- FOTÓANZIX - Mindenkiből lehet lovag, várúrnő vagy király bolondja. Csak dugd a fejed jó helyre!


18. GYŐRKŐC RENDŐRÖRS - Klastrom előtti parkoló

2013. július 6. szombat 10.00-20.00
2013. július 7. vasárnap 10.00-18.00


Mesebeli nyomozás mesés rossztevőkkel, igazi rendőrautóval, járőrözéssel! Helyszínelők kerestetnek!
A Gyõrkõcrendõrörs szomszédságában a Peter Cerny Alapítvány mentõautóját is kipróbálhatják a gyerkõcök.


RÁADÁS

- GYŐRKŐCVITÉZ AVATÁS - A Langaléta Garabonciások "magasan hordják az orrukat" gólyalábon egyensúlyozva. A kurtalábú publikum bevonásával "életveszélyes" mutatványok útján keresik a Győrkőcfesztivál vitézeit, síppal, dobbal, nádihegedűvel kísérve.

- SZEKÉRMESÉK - A vándormuzsikus Gulyás László szekérre ül, úgy járja az országot-világot, meg a Győrkőcfesztivál helyszíneit, szórakoztatva a kicsiket és nagyokat népmeséivel, muzsikáival, igazi vásári mókával.

- RÁBA KALANDPARK - Nagy szeretettel várunk Téged is Kedves Győrkőc, hogy büszkén megmutathassuk a mi kis kalandparkunkat. Gyere és nézz körül, próbáld ki a pályákat és élvezd a friss levegőt!

- ZICHY LÁTOGATÓKÖZPONT - A Győrkőckarszalaggal rendelkező gyermekek ingyenesen látogathatják meg összes helyszínünket. Tárlatvezetéssel mutatjuk be számukra a Káptalandomb kulturális, egyházi és történelmi kincseit - természetesen a korukhoz illő nyelvezettel! Felnőtt kísérőik számára normál jegyárat tudunk biztosítani.
- Kézműves műhelyünkben a káptalandombi látnivalókhoz kötődő ajándékokat készíthetnek munkatársaink segítségével. Kézműves programunk biztos elemei: üvegfestés, színezés, festés és gyöngyfűzés.

- Látogatható helyszínek:

1. Káptalanház - Győri Egyházmegye 1000 éves történelmét mutatjuk be

2. Bazilika Múzeum - a Szt. László kultuszról, a herma történetéről és a 2011-ben elkészült Szt. László arcrekonstrukcióról mesélünk

3. Apor Vilmos Kiállítás

4. Püspökvár Tornya - 38 méter magasról lehet megcsodálni Győr városát

5. Múzeumház - Lebó Ferenc szobrászművész érme - és szoborgyűjteménye tekinthető meg

6. Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár - liturgikus, egyházmegyei kincsek kiállítása (Győr, Káptalandomb 11.)

- RÓMER FLÓRIS MŰVÉSZETI ÉS TÖRTÉNETI MÚZEUM GYERMEKMÚZEUMA - A Győrkőcfesztivál ideje alatt felnőtt és gyermek számára a múzeumi belépő ingyenes (Győr, Apor Vilmos püspök tere 2.)

- GYŐRKŐCTUTAJ - Kalandos út a Rába és a Duna folyón. Győrkőckarkötőt viselőknek ingyenes!

- LOCS-POCS PARTI - A nagy melegben felüdülést kínál a Rába Quelle Élményfürdő, ahova győrkőckarkötővel 1 fizető felnőtt esetén 2 gyereknek a belépés ingyenes. (Győr, Fürdő tér 1.)

- FÜLES BÁSTYA - A Xantus János Állatkert Füles Bástyája is nyitott kapukkal várja a karszalagos gyerekeket (Győr, Pálffy u. 4/b.

- MOZGÁSBAN A MOBILIS - A Mobilis Interaktív Kiállítási Központ élménydús, látványos kísérleti bemutatókkal várja a látogatókat. Győrkőckarkötővel ingyenes. (Győr, Vásárhelyi Pál u. 66.)

- VÁROSNÉZŐ KISVONAT - A karkötős gyerekeket ingyen szállítja a fesztivál távolabbi helyszíneire. Óránként indul a Virágpiacról.

V. GYŐRKŐCOLIMPIA 

INFORMÁCIÓS PONTOK:

Fesztiválközpont - Bécsikapu tér (Horváth Helga)
1. Széchenyi tér (Szomor Edit)
2. Baross út - Kazinczy utca kereszteződés (Bedi Eszti)
3. Rába kettős híd Mihalkovics sétány felöli hídfő (Bódai Ica)

A Fesztiválközponton kívül még 3 információs, karszalagosztó hely várja szombaton 10 órától a fesztiválra érkezőket, ahol kedves, mosolygós felnőttek várják a mosolygós gyerekeket és a mosolygós fotókat, a fesztivál belépőjét. A leadott mosolygós fotó ellenében győrkőc karszalagot vehetnek át a gyerekek 14 éves korig.
A karszalag ingyenes belépőként szolgál minden fesztiváljátékhoz, és feljogosít a fesztiválkedvezményekre.

GYŐRKŐCKEDVEZMÉNYEK

1. A győrkőckarkötő a fesztivál ideje alatt minden játékra ingyenes belépést biztosít a gyerekeknek 14 éves korig.

2. A következő éttermekben lehet a Győrkőcfesztivál ideje alatt 1 felnőtt rendelése esetén 2 karszalagos gyereknek ingyenesen étkezni:

Golden Ball Club Hotel
9021 Győr Szent István u. 4.

Viktória Vendégház
9151 Abda Vasút u. 23.

Hotel Rába
9021 Győr Árpád u. 34.

Fonte Hotel és Étterem
9022 Győr Kisfaludy u. 38.

Fehérhajó Panzió
9025 Győr Kiss Ernő u. 4.

Hotel Famulus
9027 Győr Budai út 4-8.

Hotel Klastrom
9021 Győr Zechmeister u.. 1.

Hotel Wesselényi
9024 Győr, Wesselényi u. 3.

Hotel Isabell
9025 Győr, Lakatos u. 15.

Aranyszarvas Fogadó
9025 Győr, Radó sétány 1.

Romantik Hotel Schweizerhof
9021 Győr Bécsi kapu tér 9.

Orchidea Hotel Lipót
9233 Lipót Rákóczi u. 42-44.

Hotel Kálvária
9024 Győr Kálvária u. 24/a

Hotel Ibis
9022 Győr, Szent István u. 10/b

Hotel Boleró
9028 Győr Fehérvári u. 75.

Teátrum Panzió
9022 Győr Schweidel u. 7.



3. A következő szállodákban lehet a Győrkőcfesztivál ideje alatt 1 felnőtt szállásfoglalása esetén 1 győrkőckarkötős gyereknek ingyenesen igénybe venni a szolgáltatást:

Captain Drake's Pub
9025 Győr, Radó sétány 1.

Belgian Beer Café Royal
9021 Győr, Árpád út 34.

Golden Ball Club
9021 Győr, Szent István u. 4.

Katalinkert Vendéglő
9021 Győr, Sarkantyú köz 3.

Kammerer Café
9021 Győr, Zechmeister u. 1.

LaMaréda Étterem & Bisztró
9022 Győr, Apáca út 4.

Teátrum Panzió és étterem
9022 Győr, Schweidel u. 7.

Zátony Étterem
9026 Győr, Kálóczy tér 12.

Horváth Kert Étterem
9027 Győr Külső Árpád u. 23.

Sparhelt Étterem
9022 Győr, Czuczor G. u. 6.

Viator - Apátsági étterem és Borbár
9090 Pannonhalma Vár 1.


FESZTIVÁLINFORMÁCIÓ:
A Győrkőcfesztivál főszervezője: VASKAKAS BÁBSZÍNHÁZ
9021 Győr, Aradi vértanúk útja 23.
Tel.: +36 96 512-690; +36 20 661-5217
vaskakas@vaskakas.hu
www.vaskakas.hu
gyorkoc@gyorkoc.hu
www.gyorkoc.hu

A fesztivál fővédnöke: Borkai Zsolt Polgármester
Fesztiváligazgató: Kocsis Rozi











nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
gyerek

Családi program 2024. június elsején

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés