bezár
 

irodalom

2013. 06. 06.
Korszakalkotók – Könyvheti dedikálás
2013. június 8., 18-19h, Vörösmarty tér
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szombaton 18 órakor a Korszakalkotók szerzői kiülnek a Vörösmarty térre dedikálni, olvasókkal beszélgetni. Garantált kedvezmények és napsütés vár minden érdeklődőt a Líra standjánál.

prae.hu

Részletek a kötetről:

Prizma-könyv
Korszakalkotók – Kortárs amerikai filmrendezők


Ponyvaregény, Szárnyas fejvadász, Kék bársony, Batman, Schindler listája – filmek, amelyeket mindenki ismer. Ismerjük a rendezőiket is, de azért biztos szívesen olvasnánk még róluk. A Korszakalkotók című kötet a kortárs amerikai film tizenegy meghatározó rendezőjét mutatja be: Tim Burton, Jim Jarmusch, Richard Linklater, David Lynch, Terrence Malick, Michael Mann, Ridley Scott, Steven Soderbergh, Steven Spielberg, Quentin Tarantino és Gus Van Sant életművét. Ezeknek a rendezőknek a filmjei és pályája egyben az elmúlt évtizedek amerikai filmkultúráját is összefoglalja, hiszen a rendezők között egyaránt akad hollywoodi mogul és elkötelezett függetlenfilmes. Ismertségük és népszerűségük eltérő, ám mindannyian karakteres filmek alkotói, akiknek egy-egy új bemutatója eseményszámba megy. A Prizma folyóirat által indított könyvsorozat első kötetében helyet kapott portrék ezt a tizenegy alkotót és velük a kortárs amerikai filmkultúra változatos csapásirányait kívánják megismertetni a filmbarátokkal.

- Részlet a könyvből -

"Előszó


Kötetünk az elmúlt évtizedek amerikai filmjének néhány meghatározó rendezőjét mutatja be. Olyan alkotók portréi szerepelnek az összeállításban, akiknek az életművét a hazai közönség is jól ismerheti. Majd tucatnyi rendezőt válogattunk össze, a pályaképeket pedig az amerikai filmkultúra félmúltját és közelmúltját áttekintő tanulmány vezeti fel. A rendezői névsor azonban magyarázatra szorul, még akkor is, ha a kötet főcíme alapján magáért beszél. Korszakalkotónak gondoljuk mindegyik rendezőt, azt azonban, hogy miért éppen ezt a tizenegy nevet gyűjtöttük össze, elsősorban a szövegek íróinak személyes választásai indokolják. Célunk a változatosság volt, és az, hogy korszakos életműveket mutassunk be. Ezért szerepelnek egymás mellett fősodorbeli sztárok és elszánt függetlenek. Mint minden lista esetében, itt is legalább annyira érdekes a negatív lenyomat, az, hogy ki mindenki maradt ki a kötetből. James Cameron, Martin Scorsese, a Coen testvérek, Spike Lee, netán az elmúlt évtized néhány felkapott szerzője (ChristopherNolan, Paul Thomas Anderson) természetesen helyet kaphatott volna ebben a válogatásban. Ez a tizenegy férfinév nem reprezentál semmi mást, csak a szerzők személyes ízlését. Sőt. Miközben a kötet alcíme egyértelműnek tűnhet, mind a "kortárs", mind pedig az "amerikai" jelző némi kommentárra szorul. Az "amerikai" annyiban, hogy a nevek között akad egy kakukktojás, a brit Ridley Scott, akinek az életműve azonban kétségkívül a kortárs amerikai fősodorbeli film körébe tartozik, ebben az esetben nem a rendező születési helye alapján választottunk. "Kortárs" alatt pedig olyan alkotókat értünk, akik, kezdődött akár a pályájuk a hetvenes évek legelején (Steven Spielberg, TerrenceMalick), napjaink filmkultúrájának kulcsfigurái. Az elmúlt bő évtized fent említett új sztárrendezői közül pedig azért nem válogattunk be senkit, mert ezeknek az alkotóknak még nem olyan terjedelmes az életműve – továbbá szerettünk volna fenntartani sok nevet egy újabb kötetre is.

Célunk az volt, hogy a szövegek legalább olyan változatos olvasói kört meg tudjanak szólítani, mint amilyen változatos a kötetben szereplő alkotók és elemzett filmek közönsége. Így reményeink szerint a tájékozódni kívánó és egyszeri élményre vágyó filmbarátok, az elemzéseket és értelmezéseket gyártó, a filmekhez és a szövegekhez többször visszakanyarodó nézők-olvasók és a kedvenc filmjeik minden titkát ismerő, a párbeszédeket betéve tudó rajongók is megtalálhatják a maguk számítását." 

Esemény a Facebookon:
LINK

Még bővebb információ, tartalomjgyzékkel és további részlettel:
LINK.

Rendelés:
Az első 50 megrendelő akciós áron (2500 Ft postával együtt) egy választott ajándék Prizma folyóirattal szerezheti meg a Korszakalkotókat! Az alábbi korábbi Prizma-számokból lehet választani: Batman, Kortárs skandináv film, Tévésorozatok. Rendelésetek a korszakalkotok@gmail.com email-címre küldjétek!

Korszakalkotók
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Horváth Iván (1948-2024)
Kocsis Gergely és Tallér Edina könyvbemutatója a Margó Fesztiválon
Bemutatták Charles Bukowski A város legszebb nője című novelláskötetét

Más művészeti ágakról

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés