bezár
 

irodalom

2013. 06. 06.
Könyvheti újdonságok - Akadémiai Kiadó
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az Akadémiai Kiadó újdonságai és programjai az Ünnepi Könyvhéten.

prae.hu

Az Akadémiai Kiadó újdonságai az
Ünnepi Könyvhétre


Naomi Klein: Sokkdoktrína
A katasztrófakapitalizmus felemelkedése

Sokkdoktrína - borítóBármerre tekintsünk is a földgolyón, Nagy-Britanniától az Egyesült Államokon és Ázsián át a Közel-Keletig, mindenütt jelen vannak a hatalom birtokosai, akik hasznot húznak a káoszból, kihasználják a vérontást és a katasztrófákat, hogy brutális módon saját képükre formálják a világot. Ők a sokkdoktorok.

A Sokkdoktrína, e lebilincselő és revelatív munka rávilágít korunk titkos történetére. Mikor sokat látott újságíróként Naomi Klein a nyereségvágy globális lovagjainak nyomába eredt, olyan információkra és kapcsolatokra bukkant, melyek még őt is megdöbbentették. Álmában sem hitte volna, hogy a sokkdoktorok nézetei ilyen mértékben eluralták világunkat, mint ahogy hatalomra kerülésük története is minden képzeletet felülmúlt. A szökőár nyomán besöpört milliárdok, Oroszország kifosztása és az iraki háborús helyzet kihasználása mind-mind egy folyamat állomásai, melyben a haszon növekedésének gyilkos tempóját csak az ennek érdekében elkövetett gyilkosságok brutalitása múlja felül.

John Keegan: A csata arca
A közkatonák háborúja, 1415-1976

A csata arca - borítóA világszerte az egyik legtöbbet olvasott hadtörténeti munka, A csata arca 1976-ban jelent meg először angolul, és azóta sok nyelven és sokszor kiadták. A szerző, John Keegan akkoriban a Királyi Akadémia hadtörténet-tanára volt, és A csata arca volt az első könyve, amellyel azonnal nagy jelentőségű életműve talán legfontosabb darabját is megalkotta. Az évtizedes oktatói tapasztalat és a katonákkal - köztük a második világháborút csapattisztként megjárt, és addigra a brit hadsereg vezetőivé emelkedett főtisztekkel - töltött sok idő sajátos gondolatokat sugallt a szerzőnek. Az kezdte érdekelni, mit és hogyan tesznek a közkatonák, a tiszthelyettesek és a csapattisztek a katonai mesterség gyakorlása közben, mert a hadtörténetírás addig inkább a királyok és a vezérek háborújára összpontosított. Keegan szakít a győztesek ügyét igazoló történetírás évezredes hagyományával, de azzal a hagyománnyal is, amelyik a visszatekintés bölcsességével - és az íróasztal biztonságos fedezékéből - az események eleve elrendelt, logikus láncának, valamiféle gigászi sakkjátszmának, "a politika folytatásának más eszközökkel" szereti láttatni a háborút. Emberi és materialista hadtörténet ez, utóbbi nem a szó szánalmas ideológiai értelmében, hanem úgy, hogy Keegan azt vizsgálja: az adott anyagi (topográfi a, haditechnikai, élelmezési, egészségügyi stb.) feltételek mellett mit tehettek, és mit nem tehettek meg a katonák, valamint azt, hogy egy adott társadalom milyen hadsereget állít ki. Elemzi továbbá a csata mint fegyveres összecsapás és mint történelmi jelenség változásait az évszázadok során. Agincourt, Waterloo és a Somme-i offenzíva első napja döntő jelentőségű, sokszor megírt összecsapás, de ahogyan Keegan tekint rájuk, az olyasfajta változást indított el a hadtörténetírásban, amilyet Einstein és társai munkássága a fizikában.

Hernádi Miklós: Együtt vagy külön?
Magyar-zsidó együttélés a szociológus szemével

Együtt vagy külön - borítóA magyarság két elemének mai különállását cseppet sem érzem kisebbnek, mint az volt a harmincas években vagy a tízesekben, pedig akkor sokkal több zsidó élt Magyarországon. Nem azért, mintha Magyarország antiszemitább vagy éppen zsidósabb ország lenne bármelyik más kelet-közép-európai országnál, hanem azért, mert lelki szükségletet elégíti ki mindkét oldalon a különállás fenntartása…" (1997)

Hernádi Miklós 1987 és 2011 között keletkezett szociológiai írásai, melyek fő témái a zsidó önazonosság problémái, a magyar és nemzetközi antiszemita kommunikáció s a holokauszt, illetve a magyar-zsidó irodalom és művészet válaszútjai, változatlanul fájó és súlyos kérdéseket feszegetnek. A bennük következetesen képviselt, a magyar-zsidó együttélésről megfogalmazott, igen határozott társadalomtudományi álláspont, mely a magyar szellemi mezőnyben sajnálatosan ritka, szoros egységet teremt az írások között.

A kötetből világosan kirajzolódik a szerző álláspontja a mai magyar zsidó identitás kérdésében: mind a radikális asszimiláció, mind a zsidó disszimiláció (a nemzetiségi kisebbségi törekvések) elutasítása, viszont a kettős identitás - s a vele szükségszerűen együtt járó konfliktusok - konok vállalása. Nem normaként, hanem a társadalmi világ adottságaként tárgyalja a kettős identitást; ez a szemlélet termékenynek bizonyul, mert alkalmas elemzői perspektívát kínál az egyes témák tárgyalásához. A kötet írásai egy nagy tudású, teoretikusan felkészült és problémaérzékeny szociológus művei.

Gévai Csilla – Rontó Lili – Sütő Róbert: Padlókönyvek
Óriáskönyv kicsiknek két nyelven

(4-től 10 éves korig)

Padlókönyvek - borítóHárom mese: Jancsi és Juliska, A három kismalac, Piroska és a farkas.

Három grafikus: Gévai Csilla, Rontó Lili, Sütő Róbert.

Két nyelv: magyar és angol.

És egy igazán nagy könyv: 30x42cm (A3).
Terítsd a padlóra a könyved, üld körül a barátaiddal és a családtagjaiddal, ugorj fejest a mesékbe, és indulj el az úton! Te magad is eljátszhatod a meséket a könyv lapjain, ha kitéped a kiadvány közepén található duplaoldalt, és körbevágod a szereplők figuráit.

Ha benne lennék a mesében, odaszaladnék a nagymamához, és szólnék neki, hogy vigyázzon a farkassal." M, 4 éves

Gimple Edit: TELC Deutsch
C1 nyelvvizsga gyakorlófeladatok

telc - borítóKönyvünkkel azoknak a nyelvtanulóknak, illetve az őket felkészítő nyelvtanároknak szeretnénk segítséget nyújtani, akik a felsőfokú nyelvtudás szintjére vagy ahhoz közeli szinthez eljutva elszánták magukat arra, hogy felsőfokú nyelvvizsgára felkészüljenek, illetve letegyék azt.

A telc Deutsch C1 nyelvvizsgára való célirányos felkészüléshez négy komplett, azaz írásbeli és szóbeli feladatokat magába foglaló gyakorló feladatsort, valamint megoldókulcsot és a hallás utáni szövegek átiratait tartalmazza a kötet.

A hanganyagot a www.akademiaikiado.hu weboldalról (a virtuális melléklet menüpontban) a kötetben található egyedi kód segítségével lehet letölteni. A válaszlap ugyanazzal a kóddal tölthető le és nyomtatható ki.

A kötet tulajdonosa az on-line Német-magyar kéziszótárt a könyvben található regisztrációs szám segítségével történő aktiválástól számított fél éven keresztül használhatja a
www.szotar.net weboldalon!

Az Akadémiai Kiadó programjai az Ünnepi Könyvhéten

2013. június 6. 15:00 Kun Miklós dedikálja
Oroszország válaszúton című kötetét

2013. június 7. 14:00 L. Balogh Béni dedikálja Küzdelem Erdélyért című kötetét

2013. június 8. 14:00 Kun Miklós dedikálja
Oroszország válaszúton című kötetét

2013. június 8. 15:00 Gévai Csilla, Rontó Lili, Sütő Róbert dedikálja a Padlókönyv című kötetet

2013. június 9. 14:00 Hernádi Miklós dedikálja Együtt vagy külön? Magyar-zsidó együttélés a szociológus szemével című kötetét
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kilenc szabad növény és Boszorkányok nyara – Recenzió Sánta Miriám és Sárkány Tímea 2023-as köteteiről
Kemény Lili Nem című kötetéről a miskolci bemutatón Moklovsky Rékával beszélgetett
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?

Más művészeti ágakról

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Az Elérhetetlen című kötet bemutatójáról
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről
Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés