bezár
 

irodalom

2013. 06. 06.
Kossuth Kiadoi Csoport könyvei, dedikalasok a könyvheten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Kossuth Kiadó Kőrössi P. József, Ormos Mária, Csepeli György, Kenyeres Zoltán, Hovanyecz László, Ágh Attila és Varga Gyula valamint Kádas Lajos könyveit ajánlja az Ünnepi Könyvhétre. Dedikálások.

prae.hu

A Kossuth Kiadó újdonságai 2013
Megjelenik a 84. Ünnepi Könyvhétre


Kőrössi P. József: A magyar kártya
Beszélgetés Markó Bélával

2012 végén, majd ez év januárjában öt alkalommal ültünk mikrofon elé Markó Bélával. Olyan könyvet akartam írni, amelyből kiderül, milyen út vezetett oda, ahol most éppen van, mi kellett ahhoz, hogy az legyen, aki lett – olyan költő, akit nem képes elnyomni, meghamisítani a politikus, és olyan politikus, akit élni hagy a költő, és lemondatja, amikor elég. A költő hallgat a politikusra? A politikus meghallja-e a költőt?

Hogyan lehet Romániában – intoleráns románok és türelmetlen magyarok között – magyarnak, székelynek és európainak maradni? Hogyan lehet egyszerre mindezt íróként, családapaként és egy kisebbségi sorsra ítélt nemzeti közösség vezetőjeként megélni? Hogyan lehet egyszerre vállalni és lemondani, történelmi vállalásokkal és lemondásokkal együtt élni?

Ha "a történelem" minden kérdésére nem is felel ez a könyv, a mindenkori válaszokhoz bizonyára közelebb vezeti az olvasót. (A szerző)
MARKÓ BÉLA: költő, szerkesztő, politikus. 18 éven át az RMDSZ elnöke, két alkalommal is a román kormány miniszterelnök-helyettese. 1990 februárjában, miután a diktatúra bukása ellenére sem sikerült a kisebbségi jogokat érvényesíteni, ő volt az egyik szervezője annak a marosvásárhelyi tüntetésnek, amelyen százezer ember vonult fel. 2011-ben nem indult újabb elnöki mandátumért az RMDSZ-ben.

272 oldal, 2990 Ft

Magyar kártya - borító


Ormos Mária: Múlt a jelenben

Lehet-e magyar történelmet írni egyetemes történelem nélkül? Meg lehet-e érteni a Magyarországon és a Magyarországgal történteket a nemzetközi környezet számbavétele nélkül? Hol van Magyarország helye Közép-Európában, Európában és a világban? – ezeket a kérdéseket feszegeti új esszékötetében Ormos Mária. A válaszkeresés közben taglalja a nyugati világban folyó politikaelméleti vitákat, értekezik a politikai sikerről, a demokráciáról, a liberális eszmerendszerről, a szocialista alapelvekről, a mai baloldali politikáról, a rendszerváltásról és hátteréről, továbbá a szélsőségekről, a huszadik századi hadviselésről, az európai szellemirtásról, a bűnbakkeresésről és a szerecsenmosdatásról, valamint a szuverenitásról, különös tekintettel a 16–21. század magyar történelmére.

Ormos Mária történész, a pécsi Janus Pannonius Egyetem volt rektora, emeritus professzor, az MTA tagja.

304 oldal, 2600 Ft

Múlt a jelenben - borító


Csepeli György: A hatalom anatómája

Ez a könyv nem ortodox módon közelít a politika világához, s nem illeszkedik be egyik szaktudomány kánonjába se. A szerző személyes tapasztalatok birtokában ír a politikáról azoknak, akik többet és mélyebben akarnak tudni a politikai hatalom jelenségeiről. Úgy véli, nekik hasznos lehet ez az írás, mely az emberi lét határhelyzetéről tudósít, ahol a rend és a káosz találkozik – ez pedig a legfelső politikai hatalom.

A könyv célja a politikai hatalom filozófiai antropológiai alapjainak a feltárása. A szerző áttekinti a hatalom megszerzésének és megtartásának a praktikáit, részletesen kitér a hatalom és az ember viszonyára, a politikai mező és a politikai cselekvés lehetőségeire, taglalja a politikus személyiségét, szerepét és szerepkészletét, továbbá a politikai kommunikációt, amely felhasználja a manipuláció és propaganda egész eszköztárát, beleértve a botrányt, a hajszát, a kampányt és a kormányzati kommunikációt is. Mindeközben soha nem téveszti szem elől, hogy a modern világban a politikuson kívül senki nem maradt, akié a szuverenitás lehetősége abban az értelemben, hogy elrendelheti azt a rendkívüli állapotot, mely túl van a renden, s a rend bizonyosságához képest maga a teljes bizonytalanság.

Csepeli György az Eötvös Loránd Tudományegyetem Társadalomtudományi Kara és a Miskolci Egyetem Szociológiai Intézete professzora.

Társszerzőként jegyzi a Kossuth Kiadónál 2012-ben megjelent Kis emberhatározó című könyvet.

208 oldal, 2990 Ft

A hatalom anatómiája - borító


Kenyeres Zoltán: Weöres Sándor

Weöres Sándor gyerekzseninek indult, ami ritka, és zseniális felnőtt lett belőle, ami még ritkább. Kosztolányi Dezső azonnal felismerte rendkívüli képességeit, egyik gyerekkori versét Kodály Zoltán zenésítette meg. Soha, senki nem vonta kétségbe tehetségét, soha nem kellett küzdelmet folytatnia az elismerésért. Elemi erővel hárított el minden akadályt áradó mondanivalója elől. Végigpásztázta az egész világirodalmat, magába szívta az európai kultúrát, és mélyen hatottak rá a keleti filozófiák. Nincs költői forma, nincs műfaj és műnem, amelyen meg ne szólalt volna a kidolgozott tökéletesség hangján. Hangváltozatai a komor mítoszoktól a bájos nyelvi játékokig terjednek. Ritmusjátékait, népdalszerű kis verseit óvodások fújják szerte az országban, filozófiai költeményei fölé elmélyülten hajolnak a költészet hívei. Műveit olvasták, szavalták, megzenésítették, színpadra állították, volt, amiből még filmet is készítettek.

Kenyeres Zoltán könyve végigelemzi a pálya egész terjedelmét. Szakemberek számára szakkönyv, az irodalmat szerető művelt közönség számára jó olvasmány. A magyar tanulmányirodalomnak azt a hagyományát folytatja, amely a Nyugat évfolyamaiban alakult ki, felhasználja a modern szövegelemző iskolák eredményeit, de tartózkodik attól, hogy elvont szaknyelven fejezze ki magát. Nyitott mindenki számára, aki behatóan meg akarja ismerni Weöres Sándor rendkívüli életművét.

Kenyeres Zoltán az Eötvös Loránd Tudományegyetem Széchenyi-díjas emeritus professzora. Az Irodalomismeret szerkesztőbizottságának elnöke, a Vigilia szerkesztőbizottsági tagja.

400 oldal, 3490 Ft


Hovanyecz László: Értékteremtők 2013

A XXI. Század Társaság 2000-ben alakult. Tagjai József Attila emlékére alapították a Hazám-díjat, amelyet 2001 óta minden év novemberében a magyar szellemi élet 7-7 kiválósága kap meg. Hagyományteremtő módon a díjazottakkal készített életinterjúkat kötet formájában megjelenteti a Kossuth Kiadó.

184 oldal, 2800 Ft

Értékteremtők - borító


Ágh Attila – Varga Gyula: Marokkó – az iszlám csodaországa

Marokkónak ragyogó helyezése lehetne a legeurópaibb nemeurópai országok versenyében. A "mesés Kelet" csodáit ígéri, és valóban nyújtja is. A legjobb hely a világon megismerkedni az iszlámmal: Marokkó az iszlám kultúra egyik központja és a nyugati iszlám bölcsője is. Kulturális és etnikai koktél. Felfedezése egyben a keresztény-európai és a moszlim-keleti civilizáció közös forrásvidékének a felfedezése is. Marokkóban minden van, amit egy turista csak megkívánhat, érdemes odautazni és bejárni változatos tájait. Ebben kívánunk segíteni az utazóknak.

232 oldal, 3990 Ft

Marokkó - borító


Kádas Lajos: Déligyümölcsök a konyhában
Levesek, főételek, desszertek

A látványos fotókkal kísért különleges szakácskönyv ismert, illetve nálunk ritkán előforduló trópusi gyümölcsökből készült levesek, húsételek, köretek és desszertek receptjeiből válogat.
Ananász, avokádó, banán, citrom, datolya, füge, lime, gránátalma, grapefuit, kaki, karambola, kivi, kiwano, kókusz, kumquat, licsi, mandarin, mangó, maracuja, narancs, papaya, pomelo, pepino…
A színpompás, ínycsiklandó fogások elkészítésének fortélyai mellett megismerhetjük az egyes gyümölcsök eredetét és jellemző tulajdonságait is.

A nemritkán meghökkentő ízkombinációk, a rafinált, mégis egyszerűen elkészíthető fogások segítségével új ízekkel színesíthetjük a megszokott menüsort.

128 oldal, 3990 Ft

Déligyümölcs - borító


Világhíres mesék

A nyolc kötetből álló, színes rajzokkal gazdagon illusztrált sorozatban olyan ismert mesék, ifjúsági regények rövidített, és a gyermekek fantáziáját még inkább megmozgató, átdolgozott változatai olvashatók, amelyek évszázadok óta töretlen sikert aratnak az újabb és újabb generációk körében. Elgondolkodtatnak, szórakoztatnak, és olvasásra ösztönöznek.

A szerzők között a világirodalom kiválóságai találhatók, mint például Alexandre Dumas, Jules Verne és Robert Louis Stevenson.

A kötetek:

Alexandre Dumas A három testőr, Louisa May Alcott Kisasszonyok, L. Frank Baum
Óz, a nagy varázsló, Carlo Collodi Pinokkió, Lewis Carroll Alice Csodaországban, Johanna Spyri Heidi, Robert Louis Stevenson A kincses sziget és Jules Verne Nemo kapitány.

Külön érdekessége a sorozatnak, hogy a kötetek végén rövid, színes életrajz olvasható a szerzőről. Így például megtudható, ki is volt valójában Carlo Collodi, a Pinokkió, a halhatatlanná lett rakoncátlan kis fabábu szülőatyja, vagy L. Frank Baum, az Óz, a nagy varázsló szerzője.

Ventus Libro Kiadó, 1290 Ft

A BBC History különszáma
DVD melléklettel – egyórás dokumentumfilm összeállítás
Az első világháború története Szarejevótól - Trianonig


Ne legyintsen! Ne mondja, hogy vajon mi újat lehet majd’ 150 oldalon megtudni az első világháborúról?

A brit és a magyar szerkesztőség által fölkért kiváló történészek 50 kulcspontnak tekintett témán keresztül olyan mozaiklapokat emelnek ki a négy év történetéből, amelyek az utolsó darabok behelyezése után összefüggő és igen szemléletes képet adnak a Nagy Háború egészéről.

E kulcspontok sora adja meg a vázat ahhoz a 26 önálló cikkhez és tanulmányhoz, amelyek többsége a BBC History élvezetes stílusában egyrészt új megvilágításba helyezik a világháború alaposan ismertnek vélt egy-egy fejezetét, másrészt a frontélet olyan életképeit villantják föl, amelyek jobbára kimaradnak a had- és eseménytörténeti kötetekből. Példaképpen említhetjük a lövészárok-életről szóló leírásokat, a katonák naplóföljegyzéseit és leveleit parancsnokaikról, fogalmat alkothatunk arról, hogy mit is ettek a katonák a fronton és hogyan juthattak szexuális örömökhöz, amikor tartalékban voltak.

Az írásoknak mintegy a harmada magyar szerzők műve, amely nemcsak a Monarchia háborús részvételéről, a magyar katonák ütközeteiről szól, hanem – mint Romsics Ignác tanulmánya – túlmegy a háború időszakán, s összegezi Trianon legfontosabb körülményeit, de kitér arra is, hogy hogyan lett Horthy Miklós kormányzó.

1990 Ft
 
Dedikálások a Kossuth Kiadónál

Június 7., péntek

15.00 óra Pünkösti Árpád • A HORN
16.00 óra Börcsök Mária • KETTÉSZAKADT MAGYARORSZÁG • SZAKADOZÓ MÍTOSZOK
17.00 óra Bereményi Géza • JÉZUS ÚJSÁGOT OLVAS
17.00 óra Kalmár Tibor • A nagy nevettetők • Legendás komédiások

Június 8., szombat

13.00 óra
Kádas Lajos
DÉLIGYÜMÖLCSÖK A KONYHÁBAN

14.00 óra

Juhász Ferenc A PEGAZUS ISTÁLLÓI

15.00 óra

Börcsök Mária
KETTÉSZAKADT MAGYARORSZÁG
SZAKADOZÓ MÍTOSZOK

15.00
óra
Kulka János ÖNÉTELRAJZ

16.00 óra

Markó Béla, Kőrössi P. József
A MAGYAR KÁRTYA

17.00 óra

Jávorszky Béla Szilárd
és a Halmos – Sebő – Éri trió
A MAGYAR FOLK TÖRTÉNETE

17.00 óra

Ágh Attila – Varga Gyula – Csák Erika
MAROKKÓ – AZ ISZLÁM CSODAORSZÁGA

Június 9. vasárnap

11.00 óra
Markó Béla, Kőrössi P. József
A MAGYAR KÁRTYA – BESZÉLGETÉS
MARKÓ BÉLÁVAL

11.00 óra

Laár András
KIDERÜLÉS • LAÁRMA A KÖBÖN

13.00 óra

Kenyeres Zoltán
WEÖRES SÁNDOR

14.00 óra

Bolgár György
VILÁGHÍRES MAGYAROK
Pápai Gábor
BESZÉLŐ FEJEK

15.00 óra

Csepeli György
A HATALOM ANATÓMIÁJA

16.00 óra

Ormos Mária
MÚLT A JELENBEN

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
irodalom

Tóth Júlia Éva volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kilenc szabad növény és Boszorkányok nyara – Recenzió Sánta Miriám és Sárkány Tímea 2023-as köteteiről
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
Az Elérhetetlen című kötet bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés