bezár
 

irodalom

2013. 06. 06.
Medicina a Könyvhéten - 2013
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Medicina Könyvkiadó a Lévay Anikó és Szablyár Péter könyveit ajánlja az Ünnepi Könyvhétre. Programok.

prae.hu

Medicina program

Linehan, Marsha M.: A borderline személyiségzavar kognitív viselkedésterápiája


A borderline személyiségzavar kezelése az egyik legnehezebb és legnagyobb kihívást jelentő, majdnem megoldhatatlan feladat a gyakorló klinikus számára. A borderline személyiségzavarban szenvedő betegek elárasztják a pszichiátriai rendeléseket és kórházi osztályokat. Általánosan elfogadott, hogy még a potenciálisan hatékony gyógyszeres kezelés mellett is szükség van pszichoterápiára. A dialektikus viselkedésterápia széles alapokon nyugvó kognitív viselkedésterápia, melyet speciálisan borderline betegek számára dolgoztak ki. Ez volt az első, klinikai próbákkal is igazoltan hatékony terápiás modalitás ebben a személyiségzavarban. 

Sikerét mi sem mutatja jobban, mint az, hogy a mű nyolc változatlan kiadást ért meg, s már a környező országokban is lefordították.
Alapműről van tehát szó, amelyet ismerni kell, ha lépést szeretnénk tartani a pszichoterápia fejlődésével. Linehan tankönyvének célja, hogy a pszichoterápia és pszichiátria számára egyik legnehezebb és leginkább megoldhatatlan feladatot jelentő borderline személyiségzavar jobb megértéséhez és kezeléséhez nyújtson elméletileg és gyakorlatilag megalapozott útmutatót. A nagy ívű és hatalmas munka másik fő erénye, hogy a borderline betegek gyakran kaotikus, áttekinthetetlen és bonyolult világát elemezve négy fő csoportba sorolja nehézségeiket, és ehhez igazítja a kezelési protokollt is - ezáltal áttekinthetővé és világosabbá téve e rendkívül szövevényes problematikát. A szerző hatalmas klinikai tapasztalatának köszönhetően kreatívan kombinálja a viselkedéses, a kognitív valamint a dinamikus stratégiákat és olyan strukturált protokollt dolgozott ki, amelynek a segítségével valóban eredményesen lehet segíteni a borderline betegeknek. 

Borderline - borító

Szablyár Péter: Eltűnő Budai hegyek


Szablyár Péter - bár eredeti szakmája geológus és kohómérnök - amatőr helytörténész, barlangkutató, természetbúvár, múzeumalapító. 2007-ben a részére adományozott Kós Károly-díj átadásakor reneszánsz polihisztorként méltatták. Írt már könyvet a föld alatti Budáról és Pestről, a főváros magas épületeiről és lépcsőiről, de a föld alatti Magyarországról is. Évtizedek óta figyeli „szülőföldje", a budai hegyek változásait, kutatja múltját. A főváros budai oldalának huszadik századi gyors ütemű beépülése azt a képzetet alakította ki, hogy a Budai-hegység valahol a Normafa-János-hegy vonulatainál kezdődik, hiszen az urbanizáció egy huszárrohammal elfoglalta az addig elterülő lankákat, kisebb hegyeket. Pedig a Budai-hegység a Dunánál kezdődik, része a Gellért-, a Nap-, a Sas-, a Vár- és az Orbán-hegy is.
A kötetben összegyűjtött mozaikokat összerakva a szerző egy olyan - árnyaltabb, nagyobb felbontású - képet kíván az olvasó elé tárni, amely bemutatja a múltat, valamint újabb, eddig ismeretlen úti célokat jelöl ki. Vágjunk neki, fedezzük fel együtt fővárosunk budai oldalát!

Eltűnő Budai hegyek - borító

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Bemutatták Szvoren Edina Kérődző Kronosz című könyvét
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés